Annonce
Aarhus

I Malling gør de mjød moderne

<p>Malling Mjød skal ikke forbindes med øl, vikingehjelme og brune stentøjsflasker. Det er som en vin lavet på honning, derfor præsenteres mjøden i slanke flasker med moderne etiket. Foto: Kirstine L. Sckerl</p>

Torben Mølgaard-Andersen og Michael Skjødt Jørgensen er vilde med mjød. De satser på at starte en stor produktion, så den historiske drik med tiden kan blive en levevej.

»Aaaah,« siger Michael Skjødt Jørgensen og Torben Mølgaard-Andersen og kigger på hinanden.

Malling Mjød skal ikke forbindes med øl, vikingehjelme og brune stentøjsflasker. Det er som en vin lavet på honning, derfor præsenteres mjøden i slanke flasker med moderne etiket. Foto: Kirstine L. Sckerl

De har til ære for fotografen lige smagt på et glas af deres egenproducerede mjød og tilfredsheden er ikke til at komme uden om.

Hvad er mjød?

  • Mjød er en alkoholholdig drik lavet af honning, vand og gær.
  • Mjød kan være meget sød, halv-sød eller tør; det afhænger af forholdet mellem vand og honning. En tør mjød indeholder mindst sukkerstof.
  • Mjød må ikke forveksles med øl, som brygges på korn. Vikingerne drak både øl og mjød.
  • Alkoholindholdet i mjød kan ligge fra omkring 8 procent til omkring 19 procent.
  • Mjød kan holde i 30 år. Den bliver til sherry med alderen.
  • Malling Mjød gærer på plastfade, da egefade tilsætter for megen smag. Kun en af mjødtyperne gærer på eg for at få en lidt røget smag.
<p>Torben Mølgaard-Andersen (tv) og Michael Skjødt Jørgensen vil gerne dele deres glæde ved mjød med andre. Derfor har de nu startet en større produktion af Malling Mjød op i en tidligere svinestald uden for Malling. Foto: Kirstine L. Sckerl</p>

De elsker smagen af mjød og er derfor gået i gang med en kommerciel produktion af den gyldne, honningbasserede drik.

De store 200 liters tanke står og gærer i en tidligere svinestald, da produktionen nu er vokset ud af Michaels bryggers. Med tiden skal der også etableres et showroom til smagninger.

Det var Michaels idé, at han og svigerfaren, Torben, skulle kaste sig ud i mjødens lavningens ædle kunst.

»Vi begyndte at lave forskellige forsøg, og det blev bare bedre og bedre,« siger Michael Skjødt Jørgensen med eftertryk.

I takt med de gode smagsoplevelser er ambitionerne for Malling Mjød vokset.

»Vi vil gerne lave det mest sublime produkt. Derfor har vi også indsendt vores mjød »Egelund« til den internationale konkurrence Mazer Cup, som finder sted i USA i marts,« fortæller Torben Mølgaard-Andersen.

Annonce

Moderne mjød

Malling Mjød er de eneste herhjemme, som producerer en tør mjød kommercielt. Mange forbinder sikkert mjød med vikinger og en smag af øl, men det er et andet billede, de to ønsker at tegne.

Deres mjød minder mere om en krydret hvidvin og kan drikkes til mad.

»Jeg er ikke til de helt søde mjødtyper. Derfor lavede vi en tør. Vores første mjød, »Gylden«, skal drikkes som en hvidvin,« mener Michael Skjødt Jørgensen.

Spørger man Michael og Torben går mjød godt til alt lige fra sushi til lyst kød og vildt

»Det er lige som om, at mad og mjød beriger hinanden og højner smagen,« forklarer Torben Mølgaard-Andersen, der første gang stødte på mjøderier i USA.

»I USA har mjød haft en vækst på 40 procent. Vi håber, at vi så er nået langt, når tendensen kommer hertil,« siger Michael Skjødt Jørgensen, der bor i Odder.

Annonce

Fordomme om mjød

De to mjød-entusiaster har mødt en del fordomme omkring deres produkt. De bliver dog ofte fejet af banen, når folk får et glas af deres mjød.

»Det kræver en masse smagsprøver og oplysningsarbejde, men vores mål er at lave mjød til det moderne køkken,« smiler Torben Mølgaard-Andersen, der bor i Malling.

Målet bliver understøttet af det signal, som flaske og etiket sender, der ligger langt fra tidligere tiders stentøjsflaske.

»Proppen er af plastic. Vi bruger genbrugsflasker, og der er ingen tilsætningsstoffer som sulfit i mjøden,« forklarer Michael Skjødt Jørgensen, der godt kan lide tanken om, at stå bag et rent, lokalt naturprodukt.

Mjød består af honning, vand og gær. Det er honningen, som giver mjøden forskellige smagsnuancer, og den bliver købt ved lokale producenter og det social-økonomiske projekt Bistad. Frugterne, som tilsættes de forskellige varianter, fx slåen og hyben, er plukket i området.

»Honning er en kostbar ingrediens. Vi betaler en fair pris til producenten, for vi indgår i et fællesskab. Vi er afhængige af god honning. Det er et naturprodukt, så der er tale om årgangsmjød, Smagen svinger med honningens kvalitet år for år,« forklarer Michael Skjødt Jørgensen.

Annonce

Taget godt imod

I modsætning til flere andre mjødproducenter kendetegnes Malling Mjød også ved, at den ligger på fad i minimum et år.

»Med lagringen kommer flere smagsnuancer frem og en anden dybde. Det, mener vi, er supervigtigt,« forklarer Michael Skjødt Jørgensen.

Men den langsommelige proces kan også være forbundet med spænding.

»Det er nervepirrende at stikke næsen ned i tønden først i processen, men vi ved, at om et år er den god. Tiden læger alle sår, så man skal ikke gå i panik efter tre måneder,« siger Torben Mølgaard-Andersen og griner.

Mjøderiet har været i gang i stalden i et par måneder. Forud er gået lang tid med forsøg og eksperimenter.

»Nu har vi fået en produktion op at køre, og vi har fundet de typer, som vi gerne vil lave,« siger Michael Skjødt Jørgensen.

Deres mjød er blevet taget godt imod. Den har blandt andet været på kortet hos den århusianske Michelin-restaurant, Gastromé, og de har lavet smagning for Arla Unicas nye speciallinje med kvalitetsoste. Når den store Food Festival løber af stablen i Tangkrogen, er det selvfølgelig også med deltagelse af Malling Mjød.

Derudover har det fremadstormende danske ginfirma, Njord Gin, destilleret 200 liter Malling Mjød for at lave en form for vermouth.

Mjøderiet vil gerne hæve produktionen. Målet er at lave 400 liter om måneden. Både Michael og Torben drømmer om at kunne sige farvel til jobbet som henholdsvis politimand og reklamemand for i stedet at bruge al deres tid på at pusle om beholderne.

»Det giver så meget mening at lave et produkt, der går hele vejen rundt. Det er håndlavet, og det holder vi fast i,« siger Michael Skjødt Jørgensen.

»Og så kan jeg godt lide, at det er familie,« tilføjer Torben Mølgaard-Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Opløsning i den ene lejr i fodboldkrigen: Flere klubber trækker sig fra Super League, melder medier

Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce