Annonce
Erhverv

I marts lod Claus sit it-firma opkøbe af stor nordisk koncern: - Det har været superfedt

- Det er på mange måder tilfældigt, at jeg er landet bag skrivebordet her. Men det er også vildt sjovt. Og så længe det er kreativt arbejde, så er jeg tilfreds, siger Claus Alexander Rasmussen, der trods det manglende gennembrud som rockguitarist fortsat lufter guitaren i ny og næ i sit rockband Lazylounge. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Den nuværende administrerende direktør Claus Alexander Rasmussen har i flere år haft det som mål at sælge sit firma Temponizer til den store nordiske koncern Visma. I foråret lykkedes det, og nu er håbet, at salget skal bringe endnu mere power til it-firmaet, der i forvejen har fart på væksten.

Grenå: Claus Alexander Rasmussen er en glad mand. For seks måneder siden solgte han sit livsværk, firmaet Temponizer, til den nordiske koncern Visma. Og indtil videre er alt gået præcis, som han havde håbet.

- Det har været superfedt, faktisk. Når man sætter sine forventninger højt, som jeg har gjort, så kan man næsten kun blive skuffet. Men det har været helt den modsatte oplevelse. Jeg er meget pjattet med det, fortæller direktøren.

I 2011 stiftede han Temponizer, der er en onlinebookingportal for vikarbureauer, der foruden at kunne matche vikarer med opgaver ud fra kriterier som erfaring, uddannelse og afstand til arbejdsgiver blandt andet også automatisk kan udregne løn ud fra overenskomster på et splitsekund. Et koncept, der er blevet så vel modtaget i branchen, at firmaet på seks år er tæt på at have tidoblet sin bruttofortjeneste fra lidt over en million kroner i 2015 til godt 10 millioner kroner i 2020.

Annonce

At salget til Visma falder netop nu, giver derfor god økonomisk mening set fra begges synspunkt. Men det ikke alene købssummen, der er årsag til Claus Alexander Rasmussens brede smil. Det er derimod muligheden for at føje 12.000 kolleger norden over med kompetencer indenfor it-udvikling til de nuværende 15 ansatte i firmaet. Et skub der både kan hjælpe Temponizer med at udbrede og udvikle sin software yderligere.

- Så det er ikke sådan, at jeg har haft en exit-strategi om at sælge og flytte til Madeira for at drikke piña colada på en strand. Jeg har solgt firmaet for at få endnu mere kul på forretningen, så vi kan skabe endnu mere software med mening, understreger Claus Alexander Rasmussen.

Fra rock til it

Hvis man i 1997 havde spurgt den dengang 22-årige Claus Alexander Rasmussen om, hvad han ville arbejde med resten af sit liv, havde han dog næppe svaret software. Tværtimod havde han snarere nok med overbevisning i stemmen sagt rockstjerne.

For dengang var guitaren en fast følgesvend. Og det er den for så vidt stadigvæk. Faktisk ligger der netop en guitar og hviler i sit etui nær vindueskarmen, da Erhverv+ kigger forbi Temponizers kontor en regnvåd mandag i slutningen af september.

Men selvom direktøren rent faktisk forsøgte at leve rockstjernedrømmen ud ved blandt andet at rejse med guitaren på ryggen til Los Angeles I USA for at studere rockguitar i et år på det anerkendte Musician Institute i Hollywood, gik ungdomsplanerne ikke helt som ventet.

- Jeg fandt ud af, at det var nemmere at være rockstjerne hjemme i Grenå end i Los Angeles, hvor der var rigeligt med dygtige guitarister, og så flyttede jeg hjem igen, fortæller han.

Set i bakspejlet mener direktøren dog ikke, at der er ikke den store forskel på musik og kodning.

På samme måde, som når man skriver musik og starter med et blankt stykke papir, så starter man som it-udvikler med en tom fil. Og når arbejdsdagen er omme, står man med noget helt andet i hænderne. Så begge fag er kreative, og det har været noget af det, der triggede mig.

Claus Alexander Rasmussen, direntør i Temponizer.

- På samme måde, som når man skriver musik og starter med et blankt stykke papir, så starter man som it-udvikler med en tom fil. Og når arbejdsdagen er omme, står man med noget helt andet i hænderne. Så begge fag er kreative, og det har været noget af det, der triggede mig, fortæller Claus Alexander Rasmussen om karriereskiftet.

Men han står gerne ved, at rejsen fra rockguitarist til it-udvikler set udefra, måske ikke er den, der ligger mest lige for.

Annonce

Et stort potentiale

På mange måder har tilfældet da også haft en stor rolle at spille i Claus Alexander Rasmussens karriere såvel som i udviklingen af firmaet Temponizer, der i dag er en overskudsgivende millionforretning.

En kim blev lagt i 2000, da Claus Alexander Rasmussen en dag blev involveret i at opfylde sin daværende kærestes drøm om at åbne en webshop.

- På det tidspunkt kostede en ny webshop 7000 kroner. Og det havde vi slet ikke råd til, husker Claus Alexander Rasmussen, der derfor brugte timer foran computeren på at læse guides om, hvordan man selv kunne bygge en webshop op fra bunden af.

Da webshoppen endelig var i luften, eksploderede salget ikke ligefrem. Men en dag ringede telefonen med en ny kunde. Ikke til kæresten, men til Claus Alexander Rasmussen, der havde lavet hjemmesiden så godt, at også andre var interesserede i at have et lignende produkt.

Han satte sig derfor bag skærmen endnu en gang, så han kort efter kunne leverede en webshop til kunden, og stille og roligt fandt flere bestillinger vej til Masterlab, som han ti år senere navngav sit firma.

- Så man kan sige, at jeg nærmest er faldet ind i faget, siger Claus Alexander Rasmussen, der samtidig hurtigt fandt ud af, at it-vejen var mere økonomisk gunstig en karriere som rockguitarist.

Da han en dag fik en forespørgsel på at lave en bookingportal til et vikarbureau, sagde han derfor også ja til opgaven uden at tænke nærmere over det. Men da endnu en kunde forespurgte konceptet et år efter, satte det tanker i gang hos iværksætteren.

- Jeg kunne se, at mine konkurrenter var meget bagud i vikarbranchen. Så da nummer to kunde landede, valgte jeg at bygge mit eget system op fra bunden af, med tanke på at jeg kunne få flere kunder på samme system senere hen, fortæller Claus Alexander Rasmussen, der i dag sælger licenser til systemet over abonnement.

Annonce

En del af noget større

For at få projektet ud over rampen valgte Claus Alexander Rasmussen i 2011 at sætte alle øvrige aktiviteter på hold for at for at satse helhjertet på at sælge software ind til vikarbranchen. Og det lykkedes ham at få en gruppe investorer ombord. Sammen med investeringsselskabet Østjysk Innovation stiftede han derfor i august 2011 selskabet Temponizer.

Men opstarten gik ikke helt så godt som ventet, da parterne havde meget forskellige idéer om, hvilket prisleje, som softwaren, der blev solgt på abonnement, skulle lægge på.


- Selvfølgelig er Visma en stor virksomhed. Så der er ting, vi har skullet vænne os til i forhold til for eksempel rapportering. Men de fleste nye opgaver kommer med en valgfrihed. Og de krav, der ikke gør, er indtil videre nogle, der giver god mening for os, siger Claus Alexander Rasmussen, der her ses med administrerende direktør Monika Juul Henriksen fra Visma Enterprise. Foto: Temponizer

Efter halvandet år uden et eneste salg valgte Claus Alexander Rasmussen i januar 2013 derfor at tilbagekøbe sine aktier. Og da projektet først kom tilbage i hans hænder, blomstrede forretningen langsomt op.

Selvom der ikke havde været salg med investorerne om bord, var den indledende kontakt til en bunke potentielle kunder allerede etableret, og det gav et godt afsæt for at starte op på ny. Men det har taget tid at få forretningen op på nuværende niveau.

- Vikarbranchen er lille. Så der er ikke mange kunder derude. På et godt år har vi måske fem nye kunder. Så vi har stille og roligt bygget oven på forretningen, fortæller direktøren.

Særligt de seneste fem år har forretningen dog taget fart, kan man aflæse ud af firmaets årsregnskaber. Således leverede Temponizer i 2016 et årsresultat på godt en halv million kroner efter skat, mens firmaet sidste år til sammenligning nåede op på et årsresultat på knap tre millioner kroner efter skat.

Men for Claus Alexander Rasmussen er omsætning og vækst ikke et mål i sig selv. Og netop derfor har målet om at få en koncern som Visma til at overtage Temponizer i flere år rumsteret i direktørens hoved.

- Jeg har længe syntes, at det var synd, at vores software har så meget potentiale, som vi ikke altid får udnyttet på grund af den hastighed, vi dundrer derudaf med, siger Claus Alexander Rasmussen.

- Men ved at komme under vingerne på Visma og få adgang til alt det, som de har at tilbyde, så kan vi få sat hurtigere gang i væksten og få bredt vores software ud til flere, forklarer direktøren, der hele tiden har haft øje på Visma som det ultimative match.

- Med Visma kan vi køre virksomheden videre som en selvstændig enhed med samme gejst og iværksætteri som altid, men samtidig er bliver vi en del af noget større. Og den tanke har længe tiltalt mig, siger han.

Annonce

Stadig samme mål

Da de første tilbud om at købe Temponizer dukkede op i Claus Alexander Rasmussens indbakke i 2019, valgte han derfor, lidt utraditionelt, selv at gribe fat i Visma for at høre dem, om de kunne være interesseret i et opkøb.

- Jeg havde ikke tålmodighed til at vente på, at de ringede til mig. Og så måtte jeg jo gøre det selv, siger direktøren med et grin.

Henvendelsen blev taget godt imod i den anden ende, og de to parter mødtes. Men det lykkedes ikke at få en aftale i hus, så de aftalte at mødes igen et år senere og diskutere vilkår.

- Så vi tog en date nummer to, og der blev vi så enige om vilkårene, og så kørte det, siger Claus Alexander Rasmussen, der indtil videre kun har begejstring til overs for de nye ejere og den store værktøjskasse og sparring, der følger med at være en del af Visma.

- Det er jo stadig mig, der sætter retningen for firmaet. Jeg kan godt nok ikke fyre bestyrelsen, hvis jeg skulle få lyst til det. Men det er stadig de tanker, jeg oprindeligt har haft, og modeller, jeg har skabt, som vi kører efter, siger Claus Alexander Rasmussen, der er fint tilfreds med at slippe ejertitlen helt om et par år.

- Jeg tjener godt nok penge til andre nu og ikke kun til mig selv. Men ideen har jo hele tiden været at udbrede min software, og det kan man jo sige, at der er endnu bedre mulighed for nu, understreger han.

Seks hurtige om Temponizer

  1. Temponizer er et booking- og administrationssystem, der er sat i verden for at optimere vikarbureauernes forretning. Både bureauer, vikarer og kunder kan bruge systemet, som har til formål at frigøre vikarbureauerne for en lang række tidskrævende administrationsopgaver, som eksempelvis booking af vikarer, udbetaling af løn samt efterfølgende fakturering og rapportering.
  2. Systemet sælges gennem en softwarelicens, som vikarbureauerne køber adgang til på abonnementsbasis, og priserne varierer alt efter brugen af systemet.
  3. Virksomheden blev stiftet i 2011 af investeringsselskabet Østjysk Innovation og Claus Alexander Rasmussen, der i dag er administrerende direktør i firmaet. I 2013 overtog han alle aktier i firmaet, og har frem til salget til Visma i marts i år stået som eneejer af virksomheden.
  4. Temponizer havde i 2020 en bruttofortjeneste på 10,42 millioner kroner og et årsresultat på 2,94 millioner kroner efter skat. Året før i 2019 lød bruttofortjenesten på 7,78 millioner kroner, mens årsresultatet endte på 1,53 millioner kroner efter skat.
  5. Firmaet har hovedkontor i Grenå, hvor størstedelen af firmaets 15 ansatte arbejder. Derudover har firmaet også et kontor i Søborg.
  6. Størstedelen af firmaets kunder er privatejede vikarbureauer, men der er også enkelte offentlige vikarbureauer iblandt.
Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Kopi-dom skaber glæde hos kunsthåndværkere: Glaspuster oplever selv problemet

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Mere end 1800 smittede igen

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Gift-skandale i Aarhus tager en ny drejning: Nu er jagten på ekstrem gift i mælk fra køer ved brandskole forbi

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Alarm 112

77-årig kvinde med blå sko efterlyses: Lider af alzheimer og kan ikke selv finde hjem

Aarhus

Dagens corona-tal: Antallet af nye smittede fortsætter stigningen

Aarhus

Vil du med hjem og se min hundehvalp? 10-årig dreng udsat for ubehagelig oplevelse

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er mildt og mageløst - men også med mangler

Danmark

Ny aftale øremærker 11 ugers barsel til begge forældre

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

Aarhus

Mere end 4000 cyklister kører her hver dag: Sikkerhedstiltag syltet i tre år - bortset fra et, som ekspert frarådede

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Derfor er Aros' direktørvalg det rigtige

Annonce