Annonce
Erhverv

I Randers rimer arbejde på kultur og fritid

Ved afslutningen på kulturarrangementet Watermusic for præcis et år siden - september 2017 - lyste bogstaverne, der dannede Randers op for enden af havnebassinet. Pressefoto

Randers har relativt flest arbejdspladser inden for kategorien kultur, fritid og anden service sammenlignet med de øvrige østjyske kommuner. Fem procent beskæftiger sig inden for kultur og fritidsfeltet.

RANDERS: Hver 20. arbejdsplads i Randers hører hjemme i sektoren for kultur, fritid og anden service.

Dermed er kommunen relativt set østjysk topscorer inden for netop denne kategori. Det fremgår nøgletal fra Business Region Aarhus om det politiske fælleskabs 12 kommuner.

Samlet set har Randers lige i underkanten af 39.000 arbejdspladser, og fem procent - eller lige knap 2.000 beskæftigede - arbejder med kultur og fritid. Kun Syddjurs kan matche fem procent inden for samme sektor, men det er ud af kun godt 12.000 arbejdspladser i alt.

I mere sammenlignelige kommuner størrelsesmæssigt som Silkeborg, der markedsfører sig som Danmarks outdoor-hovedstad, og Horsens, som længe har brandet sig på større kulturarrangementer, er henholdsvis fire og tre procent af arbejdspladserne at finde i kultur, fritids og anden service.

Ifølge erhvervschef Dennis Jensen er der flere forklaringer på de mange kultur- og fritidsbeskæftigede i Randers Kommune.

- Fra politisk side har man gennem mange byrådsperioder gerne villet kulturen. Det er vel 25 års hårdt arbejde, og samtidig byder byen på et stort sportsmiljø med blandt andet fodbold, håndbold og basketball repræsenteret på højeste niveau. Alene i Randers FC er de omkring 150 ansatte, og du finder det samme antal stillinger i både Randers Regnskov og byens fitnesscentre tilsammen, mens de vel er omtrent halvdelen i Water & Wellness Randers, forklarer erhvervschefen.

Dennis Jensen peger desuden på, at Randers er den eneste by uden for provinsen med sit eget kammerorkester, musikscenen omkring Værket, Museum Østjylland og det Reumert-nominerede egnsteater som nogle af de kulturelle fyrtårnene:

- Der er en stor kritisk masse i byen - også mange på græsrodsniveau - og der kommer hele tiden nye spillere på banen.

Han tilføjer, at Randers netop har ansat en bosætningskoordinator, der skal lokke flere kommende randrusianere til, og i ansøgerfeltet blev byens store kultur- og fritidsudbud ofte fremhævet.

Annonce

Kultur, fritid og anden service

Andelen af arbejdspladser i kategorien kultur, fritid og anden service i de 12 østjyske kommuner. I parentes andelen af arbejdspladser i Business Region Aarhus i alt.Randers 5 procent (8,6)

Syddjurs 5 procent (2,8)

Aarhus 4 procent (42,2)

Viborg 4 procent (10,4)

Silkeborg 4 procent (8,1)

Norddjurs 4 procent (3,2)

Odder 4 procent (1,5)

Samsø 4 procent (0,3)

Horsens 3 procent (9,1)

Skanderborg 3 procent (5,6)

Favrskov 3 procent (3,9)

Hedensted 2 procent (4,3)

Kilde: Business Region Aarhus

Annonce
Forsiden netop nu
112

20-årig overfaldet af en gruppe hætteklædte mænd med 'ghetto-dialekt'

Annonce