Annonce
Aarhus

I USA sparkede fodbolden døren ind i nat - på trods af store corona-problemer i sportsverdenen

Atlanta Uniteds Brooks Lennon (rød/sorte striber) får en solid tackling af Nashville SC-forsvarspilleren Daniel Lovitz. Nashville er en af de to nye klubber i denne MLS-sæson. Foto: Christopher Hanewinckel-USA TODAY Sports.
Natten til torsdag åbnede den amerikanske fodboldliga, MLS, op igen efter coronapausen. Sporten var den første store amerikanske liga til at åbne efter pausen, men langt fra alt er fryd og gammen.

SPORT: Anthony Fauci har været en stor figur i USA siden coronavirussets udbrud.

Han er direktør for det Nationale Institut for Allergi og Smitsomme Sygdomme, en slags USA's Søren Brostrøm og den klare topsundhedsrådgiver i landet.

For halvanden uge siden præsenterede USA 40.173 sygdomstilfælde på en enkelt dag. Det højeste overhovedet på et døgn i de forenede stater. Og Anthony Fauci gjorde ikke meget for at dulme amerikanernes nerver. Amerikanernes nuværende måde at håndtere smitten på var "opskriften på en katastrofe" .

Annonce

Alligevel er sporten på vej tilbage i USA. Men der er masser af huller. Masser af hvad-nu-hvis'er.

Den amerikanske fodboldliga MLS startede natten til torsdag. Der skulle have været spillet to kampe, men kampen mellem Nashville SC og Chicago Fire blev udsat, da fem Nashville-spillere var blevet testet positiv med coronavirus.

Og så bliver det helt uden FC Dallas.

MLS har, ligesom basketball-ligaerne for både mænd og damer, NBA og WNBA, en genoptagelsesplan, som inkluderer, at alle kampe skal spilles bag lukkede døre i verdens største forlystelsespark Walt Disney World Resort i Florida.

FC Dallas ankom til forlystelsesparken i sidste uge, og siden da har 10 spillere og en træner testet positiv for coronavirusset. To blev testet positiv ved ankomst, og de resterende ni er blevet testet positive i løbet af fire andre dage. Det medførte, at klubben natten til tirsdag blev trukket fra ligaen.

Efter Dallas' tilbagetrækning fik rækken endnu et chok. Sidste års bedste spiller i rækken, den tidligere FC Barcelona-spiller Carlos Vela, meldte, at han heller ikke vil være at finde i turneringen, da han i stedet prioriterer at blive hjemme hos sin gravide kone.

Baseball-problemer

Genstarten af baseball-ligaen MLB har også været en speget sag. Sporten har generelt en utrolig stor rejsetid og et hav af kampe. Grundspillet i sig selv indeholder 162 kampe, og de 30 hold spiller ofte mod divisionsmodstandere i serier af tre, fire eller fem kampe. Kampene mod divisionsmodstanderne, som er de mest lokale rivaler, gør, at der er færre lange rejser.

For modsat de andre amerikanske sportsgrene er baseball den eneste sport, som ikke bliver lukket inde i en boble. MLS og NBA er i Walt Disney World Resort, og ishockeyligaen NFL skal spille deres resterende kampe i to forskellige byer. Men i baseball spiller man videre på de forskellige hjemmebaner.

Men der er stadig store huller. Selvom procentdelen af smittede er væsentlig lavere end både NBA- og MLS-holdene, har flere spillere allerede meldt fra til sæsonen, mens nogle af sportens største stjerner som Los Angeles Angels' Mike Trout og San Francisco Giants' Buster Posey har udtrykt deres overvejelser.

Corona-genstart

Udvalgte spillere, som har trukket sig fra sæsonen

  • Carlos Vela - fodboldspiller i Los Angeles FC (Har valgt at blive hjemme ved sin kone og deres fælles treårige søn)
  • DeAndre Jordan - basketballspiller i Brooklyn Nets (Er tidligere testet positiv med coronavirus og har desuden astma)
  • Avery Bradley - basketballspiller i Los Angeles Lakers (For at blive hjemme hos sin seksårige søn, som har en luftvejslidelse)
  • Nick Markakis - baseballspiller i Atlanta Braves (Trak sig efter holdkammerat Freddie Freeman blev testet positiv for coronavirus og for at blive hos sin familie)
  • Megan Rapinoe - fodboldspiller i OL Reign (Ingen offentlig kendt årsag)

Desuden er baseball generelt en sport, hvor det er svært at holde sig bakteriefri. Pitcheren, den person, som kaster bolden, slikker ofte på sine fingre før et kast for at have et bedre greb i bolden, og en uramt bold bliver ofte kastet ned i grus, hvor adskillige personer har trådt.

Desuden skal holdene bruge meget tid på rejser, på restauranter og på hotelbesøg. Noget, andre sportsgrene har set som værende for farligt.

Annonce

Økonomiske konsekvenser

Men hvorfor åbner sportsgrenene så, når der tydeligvis er spillere, som ikke ønsker at spille? Det handler, som med så meget andet, om økonomi.

Det er baseball-forhandlingerne et eksempel på.

Her stemte samtlige af de 30 general managers ja til, at sæsonen kunne genåbnes. Men da spillerne blev stillet samme spørgsmål samme dag igennem ligaens spillerforening, var stemmerne 5-33 i nej-favør.

Men selvom MLB allerede har annonceret, at der bliver spillet en forkortet sæson på 60 kampe i stedet for 162, så er spillerne stadig utilfredse.

Udover sikkerheden er det største diskussionspunkt, at spillerne skal gå ned i løn på grund af en kortere sæson, hvor der oven i købet ikke ser ud til at komme tilskuere på stadion lige foreløbigt. Derfor er foreslaget, at spillerne blot skal modtage en tredjedel i løn, mens de modtager en rate mere af deres løn, hvis turneringen når at gå fra grundspil til slutspil. Dette er spillerne ikke med på.

Hvornår vender de amerikanske sportsgrene tilbage?

  • Fodbold: Herreligaen MLS startede sæsonen op natten til torsdag dog uden FC Dallas, der trak sig på grund 11 corona-positive trupmedlemmer. Alle MLS-kampe skal spilles i Walt Disney World Resort i Florida. Kvindeligaen WSL startede op 27. juni dog uden Orlando Pride, der også trak sig på grund af et corona-udbrud.
  • Baseball: Starter sæsonen 23. eller 24. juli med en forkortet sæson, hvor holdene blot spiller 60 ud af de oprindeligt planlagte 162 kampe. Modsat fodbold og basketball spiller klubberne på deres oprindelige hjemmebane, mens langt størstedelen af kampene spilles mod hold fra egen division for at sikre mindre rejsetid.
  • Basketball: NBA-sæsonen genstarter 30. juli med 22 af 30 hold. Det er de 22 hold, som stadig kan nå at vinde sæsonen. Alle kampe skal spilles i Walt Disney World Resort i Florida. Kvindeligaen, WNBA, har planlagt at starte sæsonen op i slutningen af juli, dog er der ikke noget kampprogram endnu.
  • Football: NFL holdt deres draft i april som planlagt, og sæsonstarten er stadig planlagt til 10. september.
  • Ishockey: NHL-sæsonen starter efter planen op 1. august, men træningslejre åbner 13. juli. Blot 24 af 31 hold deltager i genåbningen og sæsonens resterende kampe skal spilles i et playoff-format i to byer. De to byer er ikke valgt endnu.

Derfor er der stadig forhandlinger om en sport, hvis kampprogram egentlig allerede er blevet annonceret.

Og så tilbage til Anthony Fauci. For han har igennem de seneste måneder set noget pessimistisk på chancen for, at sporten kunne vende tilbage. Han er blødt op og har især talt varmt omkring den boble, som fodbold- og basketball-ligaen opretter for at kunne spille. Og om baseball-sæsonen sagde han i den forgangne uge, at "det kan lade sig gøre", men at han fraråder at spille helt indtil oktober.

For virusser har det med at formere sig nemmere i koldt vejr. Og det er en af grundene til, at han ikke ser den allerstørste amerikanske sportsgren - football - vende tilbage, da den spilles henover vinteren.

Men i første omgang er den amerikanske sport til dels tilbage. Også selvom der må tages nogle ofre.

Baseballspilleren Starling Marte fra Arizona Diamondbacks deltager i summertræningen frem mod sæsonstarten i MLB. Ligaen skulle have været startet i marts måned. Foto: Christian Petersen/Getty Images/AFP
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Har AGFs nye defensivspecialist en favoritposition på banen? Det kommer an på dagen

Annonce