Annonce
forside

Identitetstyveri: 20-årig stjal millioner fra bibliotekers computere

Otte personer har fået misbrugt deres NEMID eller stjålet deres identitet i en grov databesragerisag fra Aarhus. En 20-årig mand er nu fængslet i to et halvt år i sagen. Foto: Jonas Vandall / Scanpix

20-årig mand dømt for databedrageri i millionklassen. Misbrugte århusianske bibliotekers computere til at skaffe sig adgang til brugernes bankkonti.

AARHUS: En 20-årig mand skal ind og ruske tremmer de næste 30 måneder, efter at han onsdag ved Retten i Aarhus blev dømt for groft databedrageri og identitetstyveri mod otte personer, der tilsammen har fået lænset deres bankkonti for knap 1,8 millioner kroner.

Den 20-årige installerede såkaldte keyloggers (software, der registrerer alt input fra en computers tastatur) på en række offentligt tilgængelige computere - blandt andet på flere århusianske biblioteker. På den måde skaffede han sig adgang til sine ofres brugernavn og adgangskoder til NEMID-nøglekort, hvorefter han hævede penge på deres netbank.

Han er desuden dømt for at have misbrugt identiteten på ét af sine ofre til at optage flere lån for i alt 119.000 kroner og for at have fået udstedt et kreditkort i hendes navn, hvorpå han hævede godt 55.000 kroner.

- Det begynder med identitetstyveri, hvorefter han tømmer deres bankkonti, optager lån og i det hele taget har fri adgang til at benyttes deres NEMID, uden at de aner noget om det - før det er for sent. Det er voldsomt groft, og der er også grunden til, at han får to et halvt års fængsel til direkte afsoning, siger anklager Rosa Pape.

Politiet: Pas på oplysningerne

Ifølge Østjyllands Politi har den 20-årige arbejdet sammen med flere bagmænd, som politiet ikke har været i stand til at identificere.

Den 20-årige ankede dommen til landsretten.

Den grove bedragerisag fra Aarhus får desuden politiet til at advare byens borgere om, at man skal passe rigtig godt på sine personlige oplysninger i cyberspace. Særligt hvis man benytter sig af en computer, som alle har adgang til på et offentligt sted.

Her bør man som hovedregel logge af de programmer, konti og tjenester, man har benyttet, lyder rådet. Derudover er det også en god idé at slette sin browserhistorik, inden man forlader den offentlige computer.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce