Annonce
Aarhus

Idrætseksperter bag ny klinik for alle: Kroppen er stærk - smerter skal trænes væk

Anders Telling fra klinikken ?Smertefribevægelse? holder til i et træningslokale i midtbyen, hvor der er nem adgang til træningsredskaber. Her laver de træning med klienter, som døjer med smerter efter overbelastning. På den måde minder deres indsats om fysioterapeuters og andres arbejde, men her går behandlerne selv ind i træningen for at skabe energi, der kan smitte af på klienterne og få mindsket deres smerter. Foto: Flemming Krogh

Tre bachelorer i idræt har oprettet klinik, der behandler smerter af enhver art med hård træning: Kroppen er robust og har godt af det.

Annonce

AARHUS: Smerter i ryg, knæ eller andre områder i kroppen, kan være smertefulde og svære at komme af med. En århusiansk klinik, som forsøger at have en anderledes tilgang til smerter og genoptræning, har haft succes med at behandle omkring 200 patienter igennem det års tid, hvor klinikken har eksisteret.

- Mange af de mennesker, som vi har haft i behandling, bliver henvist fra Crossfit eller andre motionscentre. Men her kommer også mennesker, som døjer med rygsmerter i en grad, så de ikke kan klare sig igennem deres dagligdag. Med jobs og helt almindelige opgaver, fortæller Anders Telling, der ligesom de to andre behandlere i 'Smertefribevægelse', er uddannet på Idræt på universitetet og er Cand.scient. i Sport Science.

På Idræt fik de tre behandlere øjnene op for, hvor komplekst smerter kan anskues. Ofte er en smerte - ét bestemt sted på kroppen - udløst af andre faktorer. Derfor giver behandlerne i klinikken sig god tid til de individuelle behandlinger, inden de sætter ind med fysiske øvelser.

- Et typisk forløb, som kan strække sig over et par måneder, begynder med en grundig samtale. Her undersøger vi den fysiske del, men sætter også fokus på den psykologiske del af oplevelsen med smerter. Der er mange faktorer, som spiller ind, og derfor kan den sociologiske del, klientens personlige forhold, også være afgørende. Det er altså ikke kun hvor hårdt vi belaster vores krop fysisk, men også ting som stress, problemer på jobbet, problemer med partneren eller for lidt nattesøvn, der kan medvirke til at smerter ikke forsvinder, mener Anders Telling.

Klinikken holder til i et lokale i midtbyen, hvor der både er samtale- og behandlerrum ud over et stort, moderne træningscenter,

Vi tror på, at selvom man døjer med smerter og skavanker, kan man genoptræne sin krop og måske få en stærk muskulatur.

Anders Telling, behandler hos Smertefribevægelse
Hos Smertefribevægelse arbejder ud fra princippet om, at man godt kan genoptræne sin krop, selvom man døjer med smerter og skavanker. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Skavanker ingen hindring

Den unge behandler går ofte selv forrest, når nye øvelser skal introduceres. Det foregår som regel til 2.-behandling, der kan tage op til et par timer.

- Vi er meget grundige, når vi laver en behandling. Det kan være meget individuelt, hvordan man døjer med smerter. Det skal vi afdække. Men ellers er vi ikke bange for at 'puffe' til vores klienter. Ofte er de meget låste i deres bevægelser på grund af smerterne. Det forsøger vi at løse op for. Ved samtaler og ved at lave øvelser, som langsomt kan genoptræne kroppen, så smerterne forsvinder.

- Det er vanvittigt, hvordan kroppen kan tilpasse sig. Det arbejder vi ud fra, og tror på, at selvom man døjer med smerter og skavanker, kan man genoptræne sin krop og måske få en stærk muskulatur, selvom man har en rygsøjle, der ikke er helt lige, eller andre skavanker, siger Anders Telling, som har et par klassiske plakater på væggen, der forestiller den 'ideelle krop'.

- Men faktisk tager vi afstand fra at betragte menneskekroppen ud fra et klassisk behandlersyn. Vi tror på, at man kan træne sig ud af smerterne, hvis man er tålmodig og går strategisk til værks.

Annonce

Tager selv ansvar

De tre behandlere arbejder også ud fra, at klienten tager ansvar for sin egen behandling.

- Der er ikke andre end én selv, som kan forholde sig til smerterne. Derfor foregår behandlingerne på egne præmisser, men det kræver også, at man tager ansvar for forløbet selv, lyder det fra Anders Telling.

Individuelle forløb er dyre afhængigt af hvor længe et forløb hos Smertefribevægelse varer. Derfor tilbyder Anders Telling som noget nyt, at man kan deltage i et forløb på et hold med seks personer.

- Her bliver man inddelt efter hvilken type af smerte, som man lider af. På den måde kan vi holde prisen nede, uden at gå på kompromis med de individuelle hensyn, mener Anders Telling, som starter op med de nye hold i løbet af efteråret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Positiv eller negativ: Alt for mange borgere forstår ikke forskellen på corona-svar

Annonce