Annonce
Sport

Idrætsforeninger sendt i knæ: Aflysning af påskestævner kan få fatale konsekvenser

AGFs håndboldafdeling kan blive sendt i knæ af coronakrisen. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Indtægtsgrundlaget er revet ud af hænderne på idrætsforeningerne under coronapandemien. Kulturministeriet har udsendt en hjælpepakke, men det er endnu uvist hvor meget og hvem, den hjælper.
Annonce

IDRÆTSPOLITIK: Det får store økonomiske konsekvenser for østjyske idrætsforeninger at coronavirusset aflyser alt omkring sig.

De store påskestævner, der skulle have været afviklet i disse dage, sørger normalt for indtjening, der skal tælles i seks cifre. Og aflysningen af sommerens store events så som festivaler og Classic Car Race betyder, at de penge idrætsforeningerne normalt tjener ved at arbejde frivilligt, heller ikke kommer i kassen.

Og det kan mærkes ude i klubberne.

- Vi budgetterer med et overskud på 300.000 kroner ved AGF Cup, der skulle have haft 1.800 deltagere. Det er penge, der er med til at drive den resterende del af foreningen resten af året. Vi skal skære rigtig meget ned, hvis vi ikke får den indtægt og det stiller os i en alvorlig situation.

- Derudover tjener vi penge ved at hjælpe til ved events som Classic Race og festivaler. Og endelig har vi endnu ikke et overblik over, hvad den her krise kommer til at koste os på sponsorfronten, fortæller Jakob Haldrup, der er formand for AGF Håndbold.

Han regner allerede med et overskudstab i omegnen af 500.000 kr. Det er voldsomt meget ud af en omsætning på 2,7 millioner kroner.

Derfor skal han og klubben nu også vurdere, om de har økonomien til at takke ja til den oprykning til 1. division, som AGFs kvindehold ellers er indstillet til.

Hjælpe til idrætsforeninger

Sent tirsdag aften udsendte kulturministeriet en pressemeddelelse, hvori de kort beskrev den første hjælpepakke til idrætsforeninger. Den indeholder:
  • Regeringen og aftalepartierne yder et ekstraordinært tilskud til lokale idræts- og spejderforeninger på 50 millioner kroner. Beløbet skal bruges til at afbøde de økonomiske konsekvenser, som foreninger rundt omkring i Danmark oplever på grund af aflyste arrangementer og manglende indtægter som følge af COVID-19.
  • Pengene er fortrinsvis øremærket til de foreninger, der er hårdest ramt af eksempelvis medlemstilbagegang og aflyste mindre arrangementer med under 500 deltagere.

  • Midlerne fordeles forholdsmæssigt i de tre foreningspuljer, der allerede eksisterer på idræts- og spejderområdet til lokalforeninger, og som administreres af henholdsvis Firmaidrætten, DIF og DGI i fællesskab samt DUF. De 50 millioner kr. afsættes med 23 millioner kr. til DIF, 21 millioner kr. til DGI, 3,5 millioner kr. til Firmaidrætten og 2,5 mio. kr. til DUF øremærket spejderne.

  • I første fase af regeringens hjælpepakker kom idrætten med i lønkompensationsordningen og muligheden for at få kompensation ved større arrangementer.

kilde: DIF

Annonce

Ambitioner neddrosles

Hos basketballklubben Skovbakken Bears - breddeafdelingen uden økonomisk tilknytning til det mere kendte elitehold Bakken Bears - mærker man også konsekvenserne af coronavirussets rasen.

Klubben skulle have afholdt et påskestævnet Aarhus Basketball Festival med 102 klubber og små 600 overnatende. Men det er aflyst.

- Vi har udgifter på 2,5 millioner kroner om året i vores forening. I seneste regnskab havde vi et beskedent overskud - og uden festivalen ville vi have haft et dundrende underskud. Men det er kun overskuddet, vi går glip af, vi nåede at aflyse inden vi havde for mange udgifter, som var lagt ud for, siger Peter Dreyer, formand for Skovbakken Bears.

Han glæder sig over en opsparing, der nu bliver gjort indhak i.

- Vi har oparbejdet lidt formue, som vi kan tære på. Selvfølgelig kommer det til at påvirke vores økonomi, men vi skal nok få det til at hænge sammen - så længe det ikke bliver et tilbagevendende problem.

- Det var planen, at vi i år ville have skruet op for professionaliseringen i forhold til aflønning af trænere. Og det koster jo penge at skrue op sådan et sted, og det må vi udskyde - eller i hvert fald gøre på et lavere blus, siger Peter Dreyer.

Annonce

Savner konkrete svar

Tirsdag aften udsendte kulturministeriet oplysninger om en hjælpepakke til idrætsforeningerne, men den er i første omgang fremlagt i overskrifter.

Der er afsat 23 millioner kroner til Danmarks Idrætsforbunds (DIF) medlemmer. Penge, der hurtigt kan få ben at gå på med tanke på, at der er 8.500 medlemmer under DIF. Det forventes dog, at store arrangementer som dem, AGF og Skovbakken skulle have afholdt, også kan søge kompensation i andre hjælpepakker.

Men et overblik er der ikke mange, der har lige nu.

- Jeg savner klare retningslinjer på området. Vi skal vide hvad vi kan og hvad vi ikke kan. Jeg håber, DIF eller Dansk Håndbold Forbund (DHF) kan oversætte reglerne for os frivillige ude i foreningerne. Vi er bange for at søge hjælp fra fagfolk, da det hurtigt kan løbe op i en ekstra regning, som vi ikke har råd til, siger Jakob Haldrup.

Han understreger, at han har forståelse for, at det er en voldsom tid, vi lever i.

- Jeg ved godt, at der er run på lige nu. Der er mange pakker til erhvervslivet og jeg har forståelse for, at vi ikke er førsteprioritet. Men jeg håber, der kommer svar til os relativt snart. Jeg har tidligere skrevet til DHF om hjælp og de var hurtige til at gå videre til DIF. Så vi føler, at vi bliver hørt i breddeidrætten, men vi mangler konkrete svar.

DIF vil have mere indsigt i aftalen inden de kommenterer på i hvilken grad pakken hjælper klubberne. Men en pressekontakt fortæller til Århus Stiftstidende, at de er opmærksomme på, at der er nogle foreninger, der kan blive tabt i et gab i pakkerne.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusianer ny formand for landets lærere

Aarhus

Nu skal festen slutte: Borgmesteren beder de unge om at gøre 'det urimelige'

AGF

AGF leverer igen overskud: Og forventer et endnu større overskud næste år

Aarhus For abonnenter

Søns misbrug har kostet Bente og Søren penge, søvn og tårer: - Man føler sig magtesløs og mistænkt for at være dårlige forældre

Annonce