Annonce
Sport

Idrætshistoriker: City-dom viser topklubbers urørlighed

Andrew Yates/Ritzau Scanpix
Ophævelsen af Manchester Citys europæiske udelukkelse er ødelæggende for topfodbolden, mener Stanis Elsborg.
Annonce

Topfodbolden led et nederlag mandag, da Den Internationale Sportsdomstol (CAS) ophævede den udelukkelse fra europæisk fodbold i to år, som Manchester City var blevet idømt for brud på Financial Fair Play-reglerne (FFP).

Sådan lyder dommen fra Stanis Elsborg, der er idrætshistoriker og analytiker i organisationen Play the Game, som kæmper for gennemsigtighed i sport.

- Det er ødelæggende for international topfodbold. Det, vi troede endelig skulle være en sanktion på baggrund af Financial Fair Play, viser sig at være ligegyldigt, siger Elsborg.

Han mener, at FFP, Det Europæiske Fodboldforbunds (Uefa) stort anlagte system til at sørge for sund økonomi i klubberne, har spillet fallit.

- FFP-reglerne viser sig at være lidt utroværdige, og det stiller Uefa dårligt, fordi det endnu engang viser sig, at de europæiske topklubber er urørlige.

- Vi troede ellers lige, at man var på vej videre, men FFP-reglerne, som var Uefas helt store prestigeprojekt, viser sig så i sidste ende at være ligegyldige, siger Stanis Elsborg.

Manchester City stod anklaget for at have overdrevet sine sponsorindtægter mellem 2012 og 2016.

Sponsoraterne blev i sin tid præsenteret som selvstændige aftaler, men Uefas efterforskere mente, at der i virkeligheden var tale om skjulte økonomiske tilskud fra klubejeren.

Mens CAS altså ikke finder, at City har forsøgt at omgå reglerne i forbindelse med de omstridte pengetilførsler, så er klubben af sportsdomstolen dømt for ikke at samarbejde med Uefas finansielle organ (CFCB) i sagen.

Sportsjurist Jens Bertel Rasmussen er overrasket over dommen og mener, at den bør føre til et mere enkelt og gennemskueligt regelsæt, når det gælder Financial Fair Play.

- FFP-reglerne skal strammes op, så de ikke kan misforstås. Vi skal have mere klare regler, så det nemmere at se, hvornår der er en overtrædelse, siger Jens Bertel Rasmussen, som også efterlyser mere fokus på sportslige sanktioner fremfor økonomiske.

- Jeg er bange for, at City-folkene sidder og griner lige nu. Ti millioner euro er et greb i baglommen for dem, og så er de videre.

- Sportslige sanktioner - eksempelvis udelukkelser - tæller. Det betyder meget mere for en klub, om den kan være med i Champions League, end om den skal betale en bøde.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce