Annonce
Debat

Ikke bare tal i et excel-ark: Mette Maabjerg-sagen illustrerer mistilliden mellem borgerne og kommunen

"Forholdet mellem kommunen og borgeren skal bygge på tillid, hvor alle oplysninger om Mette Maabjergs behov indhentes i samarbejde med og respekt for borgeren", skriver Claus Thomasbjerg. Arkivfoto: Mette Mørk

DEBAT: Jeg har en drøm om et Aarhus, hvor alle mennesker der har behov for støtte mødes af et system, der hjælper dem. Et system, der lytter og viser anerkendelse til mennesker med handicap, psykisk syge, socialt udsatte og ledige.

Men sagen om Mette Maabjerg, der er lam og fuldstændigt afhængig af hjælp fra Aarhus Kommune, giver mig mareridt. For når en borger presses til at lukke fremmede mennesker ind i sit hjem i 48 timer i træk, er respekten og anerkendelsen for borgeren langt overskredet.

Forholdet mellem kommunen og borgeren skal bygge på tillid, hvor alle oplysninger om Mette Maabjergs behov indhentes i samarbejde med og respekt for borgeren. Men Socialafdelingen drejer over i den modsatte grøft, når den vælger en total grænseoverskridende praksis.

Annonce

En praksis, hvor kommunen udviser manglende tillid, og udnytter borgerens dybe afhængighed af kommunens hjælp. Dermed indtager Aarhus Kommune en stærk magtposition med en indbygget trussel overfor Mette Maabjerg og skaber et ulige forhold.


En ordentlig kultur og hjælp til borgerne starter og slutter ved politikkerne og de øverste embedsmænd. Det er her, at ændringerne skal ske og forståelsen af, at det ikke er måltal i excel-ark.


Mette Maabjerg-sagen illustrerer desværre det, som alt for mange borgere i Aarhus Kommune møder hver dag. Jeg har snakket med mange borgere, som ikke mødes af anerkendelse, og dermed ikke bliver hjulpet, som de burde. Det er f.eks. borgere, der er blevet truet med tvangsanbringelse af deres handicappet barn, borgere der presses ud i jobpraktik, som ikke matcher deres udfordringer, og borgere, der er svingdørspatienter i det psykiatriske system.

Jeg hører vrede, frustration, modløshed og mistillid til systemet. Flere af dem er knækket. Jeg forsøger at bevare troen, selvom det er svært.

Kritikken skal ikke rettes mod den enkelte medarbejder, men mod et system og en kultur, der i høj grad ikke forstår, at det er til for borgerne. Og et system, hvor kortsigtet økonomisk kassetænkning går forud for at sikre mennesker tryghed, trivsel og muligheder i livet.

En ordentlig kultur og hjælp til borgerne starter og slutter ved politikkerne og de øverste embedsmænd. Det er her, at ændringerne skal ske og forståelsen af, at det ikke er måltal i excel-ark, men den enkelte borgers behov, udvikling og trivsel, der er forudsætningen for, at Aarhus Kommune lykkedes i sit arbejde.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Jonas fandt aldrig Nick den nat på havnen: - Der dør for mange. Vi bliver nødt til at overveje hegn

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Dagens corona-tal: Smitten spreder sig med stor hastighed, men der er også en god nyhed

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Alarm 112

I røg og damp: Kontorer hos Billigblomst fik hjælp af brandvæsenet

AGF

AGF skal møde norsk mesterhold og svensk modstand på træningslejr

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Debat

Dansk Erhverv er klar: Lad os sammen gå nye og grønne veje

Aarhus

10 millioner for nyt letbanestop til badegæster og skovture: Politikerne er positive, men fagfolk er ikke om bord

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Erhverv

Med millionopbakning er ny århusiansk hjælpe-app endelig i luften: - Vi skal være Europas største

Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Alarm 112

Videodagbøger kredser om masseskyderier selv om plan var droppet

Annonce