Annonce
Mærk Aarhus

Ikke kun hjerternes – også bøgernes tid

Foto: Mærk Aarhus
Bøger har altid fyldt godt op under juletræet, og det kommer byens boghandlere til gode. Det gælder ikke mindst det familieejede Kristian F. Møller på Store Torv, som siden 1905 har forsynet generationer af aarhusianere med læseglæde. Den nuværende indehaver, Marianne Møller, tog for ti år siden over efter sin far, og hun ser frem til en tredobling af salget i december

- Det begynder at kunne mærkes nu her i slutningen af november, og så går det ellers bare støt frem. For hver dag stiger travlheden, indtil vi om aftenen den 23. december bare er dødtrætte og klar til at holde jul.

Julehandlen er endnu ikke sat ind, da Mærk Aarhus møder Marianne Møller i baglokalet hos Kristian F. Møller, byens traditionsrige boghandel på Store Torv 5. Men forventningens glæde er ikke til at tage fejl af hos den 48-årige indehaver, som er 4. generation i den familieejede forretning.

- Det er selvfølgelig den vigtigste måned for os. Omsætningen bliver i december tredoblet i forhold til årets øvrige måneder. Bøger er en god gaveartikel, og det mærker man også på udgivelserne fra de mange forlag. Der udkommer jo bjerge af bøger lige nu, siger hun.

Det sidste kan man ved selvsyn konstatere i det hyggelige lokale, hvor det bugner med bøger i alle genrer: Fra det afsluttende bind i Kim Leines Grønlands-trilogi, der fylder det ene udstillingsvindue, og til en smal digtsamling, som nok lever i det skjulte, men alligevel er at finde et sted på de tætpakkede hylder.

Hendes oldefar

Det er 116 år siden, at Marianne Møllers oldefar overtog butikken, hvorfra der allerede fra 1888 er blevet solgt bøger. Da han døde i 1942, tog hustruen og deres søn over, inden næsteslægtled, Jesper Møller, Mariannes far, i 1975 blev medindehaver. Hun begyndte selv i butikken i ’97, og siden faren gik på pension for ti år siden, har hun med stor succes videreført arven. I 2018 modtog hun således Blixen-prisen som ”Årets Boghandler”. En anerkendelse, som hun ikke mindst modtog for de mange tiltag, hun har stået i spidsen for, som f.eks. læseklubberne, hvor der p.t. er fem, heraf to for børn, og med en tilhørende lang venteliste.

Trods det historiske islæt får støvet ikke lov til at lægge sig over bøgerne. Forfatterne bag nogle af dem dukker regelmæssigt op til oplæsning og signering af værkerne - og læserne kender deres besøgelsestid. På en god aften, lige efter lukketid, tager op mod 60 af dem plads i butikken for at møde og ikke mindst lytte til forfatteren. De mange autografer på den ene væg vidner om stor aktivitet. Lidt ekstra stjernestøv blev der kastet, da rocklegenden Patti Smith i forbindelse med en koncert i byen for to år siden satte sig ned i et par timer og signerede sin selvbiografi ”Just Kids”.

- Det var dog helt ekstraordinært. Primært er det de danske forfattere, som besøger os. Bare det at få dem herover fra København kan være en udfordring,” siger hun med et smil.

Tidernes skiften

Nethandlen i skikkelse af Saxo eller giganten Amazon har gjort livet svært for mange boghandlere. I flere mindre provinsbyer er boghandleren – ligesom den lokale biograf – fortid. I Kristian F. Møller har man også måttet navigere efter tidernes skiften, men lige nu synes tingene at være på ret kurs. Rygtet om bogens død er og bliver stærkt overdrevet.

- Tilbage i 90erne, da jeg var ung og nyuddannet, kom cd-rom’en på markedet. Så sagde man: Nu er der ikke nogen, der gider at læse bøger, for det hele kan ligge på en disc, men der gik ikke lang tid, så var den væk. Senere er e- og lydbøger kommet til, og de er sammen med nethandel ganske vist en større trussel, men folk læser jo som aldrig før. Corona-året har faktisk været rigtig godt for bogsalget – når vi altså har haft mulighed for at holde åbent. Især på det skønlitterære område er det gået godt. Så lige nu er der ingen krise.

Som andre forretningsdrivende ved hun, at den fysiske butik skal være skarp på service for at holde fast på kunderne. Det er tilsyneladende lykkedes. Sidste år vandt de således Stiftens pris for Byens Bedste Service.

- Vi har kun folk ansat, der elsker at læse bøger. Vi går meget op i at lave personlige anbefalinger. Vi skriver dem ned i hånden og sætter dem ind i udvalgte bøger, fortæller Marianne Møller, der også har fået god respons fra kunderne efter corona-nedlukningen.

- Der var mange, der var bekymrede for os, men de kom efterfølgende tilbage: ’Nej, hvor er det dejligt, at I stadig er her. Vi vil gerne støtte jer, handle her!’. Og det er ikke bare noget, de siger. Jeg mærker virkelig, at folk tænker lokalt. De vil gerne bevare bymidten med de lokale butikker og handler derfor i dem.

Altings centrum

Butikkens placering på torvet - med Domkirken som altings centrum – er for hende unik. Nok kan man hævde, at handlen i nogen grad er rykket op mod Bruuns Galleri, og at det parkeringsmæssigt er svært, men det gamle torv ER livet op.

- Nu fik man fjernet Vanddragen, og man har fået brudt torvet lidt op, bl.a. med udendørsservering og bænke. Flere tager ophold der. Det er ikke så øde og forblæst som før, det er virkelig dejligt at se. Og så glæder vi os over, at der i år kommer et julemarked, slutter hun med henvisning til den nye event ”Jul på Store Torv”, der finder sted i perioden 26/11-5/12


Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Byudvikling

Beboerne stemt ned: Boligblokke i 'hård ghetto' skal jævnes med jorden

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet