Annonce
Aarhus

Ikke-vestlige politikere er underrepræsenteret i de danske byråd: I Aarhus er det omvendt

Arkivfoto: Axel Schütt


Annonce

En optælling, som Radio4 Morgen har lavet, viser, at kun 77 ud af 2432 byrådsmedlemmer i Danmark har en ikke-vestlig baggrund. Mandag morgen talte Radio4 med Ulrik Kjær, der til daglig arbejder som kommunalforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet. Ifølge ham kan det være et demokratisk problem, at der er manglende repræsentation af ikke-vestlige byrådspolitikere.

- Det, der typisk er på spil, er, at grupper, som ikke traditionelt har været repræsenteret – det vil i det her tilfælde sige de ikke-etnisk danske – der tager det typisk noget tid for dem at blive lige så velintegrerede i det politiske system, som det kan tage dem at blive velintegrerede i så mange andre sammenhænge.

De 77 politikere med ikke-vestlig baggrund udgør lige over tre procent af alle byrådsmedlemmer i Danmark, mens seks procent af den danske befolkning har anden etnisk baggrund end dansk.

Senere på morgenen havde Radio4 Hüseyin Arac (S) med igennem fra studiet. Han blev valgt ind i Aarhus byråd for 27 år siden som den første byrådspolitiker i Jylland med ikke-vestlig baggrund. I dag har hver femte politiker i Aarhus Byråd ikke-vestlig baggrund.

Hüseyin Arac fortæller, at han i begyndelsen blev taget rigtig godt imod, men også at det ikke var alle, der var lige glade for at få ham i byrådet.

- De troede, man var fundamentalist eller terrorist, eller man var ødelæggende for det danske demokrati. Sådan er det heldigvis ikke i dag. I hvert fald ikke for mig, siger Hüseyin Arac.

Han mener dog ikke, at man skal have ikke-vestlig baggrund for at kunne forstå udfordringer for borgere med ikke-vestlig baggrund. Som han ser det, bør man deltage i demokratiet og selv tage affære, hvis der er noget, man vil have lavet om på.

- Jeg synes, at hvis folk ikke går ind og deltager i den demokratiske proces i vores land og byer, så er det et problem. Men det skal heller ikke være sådan, at man skal pynte nogle lister, fordi det skal se pænt ud.

Herunder kan du lytte til det fulde indslag med professor og kommunalforsker Ulrik Kjær.

Interviewet med byrådspolitiker Hüseyin Arac (S) kan du lytte til herunder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Aarhus

Far til vuggestuebarn slår alarm: Pædagoger skal straks foran de sårbare over 65 år i køen til en corona-vaccination

Annonce