Annonce
Navne

Ikonisk møbeldesigner fra Hammel er sovet stille ind: Jørgen Bækmark efterlader stort indtryk på dansk designhistorie

Jørgen Bækmark boede i udkanten af Hammel i et hjem med danske møbelklassikere en masse. Foto: Flemming Krogh
Jørgen Bækmarks ikoniske træmøbler blev kendt i løbet af 60’erne og er fortsat med til at definere vores smag og indretning i dag. Selv boede han i et hus i Hammel, der ikke tog sig ud af meget udefra, men som indeni var et skatkammer af danske møbelklassikere. Jørgen Bækmark døde 21. december i en alder af 92 år.

Møbler i træ har fyldt det meste af Jørgen Bækmarks liv. Sammen med navne som Hans Wegner, Børge Mogensen og Arne Jacobsen var Jørgen Bækmark en del af den skandinaviske arkitektskarre, hvis møbler blev kendt i hele den vestlige verden i løbet af 60’erne.

Møblerne var af god kvalitet, og den slags koster som bekendt penge. Det afholdt mange ’almindelige danskere’ fra at købe de moderne møbler, og det ønskede Jørgen Bækmark at ændre på.

Han stod siden i spidsen for FDB Møblers tegnestue, hvor man tegnede enkle, tidløse træmøbler, som blev lavet på maskinværksteder for at holde prisen nede.

Annonce

Den 21. december sov den legendariske møbelarkitekt stille ind i sit hjem efter kort tids sygdom. Jørgen Bækmark blev 92 år og efterlader et stort aftryk på dansk designhistorie, idet flere af hans møbler stadig er med til at definere vores indretning af hjemmet i dag.

Møbler skal passe til mennesket

Jørgen Bækmark blev født i Vendsyssel den 9. november i 1929 men voksede op i Ebeltoft. Her blev han udlært snedker, inden han endte i København efter sin soldatertid.

Han blev udlært i 1950 og tog efterfølgende en uddannelse som møbelarkitekt på Kunsthåndværkerskolen og Kunstakademiets Møbelskole, inden han i 1958 tiltrådte stillingen som tegnestueleder for FDB Møbler i en alder af 29 år.

Jørgen Bækmarks filosofi var, at møbler skal passe til mennesket og ikke omvendt. Dét var med til at forme det ikoniske brand - og ikke mindst sætte aftryk på dansk designhistorie.

Da FDB’s tegnestue lukkede i 1968, begyndte Jørgen Bækmark at undervise på Kunsthåndværkerskolen i København. På den måde lærte den østjyske møbeldesigner fra sig til kommende generationer, ligesom Hans Wegner, Poul Kjærholm og andre kendte designere havde gjort før ham.

Siden rykkede han og hustruen Helga tilbage til Jylland, hvor de bosatte sig i et gult parcelhus i Hammel – et hus, der ikke tog sig ud af meget udefra, men som indeni mindede om et mindre designmuseum med sine mange møbelklassikere.

En pen i hånden til det sidste

Jørgen Bækmark står blandt andet bag det populære fletdesign, som kendetegner J80-serien. En let spisestol i egetræ med pinde i ryggen. I dag er stolen kendt og elsket af mange generationer og én af de bedst sælgende designs hos FDB Møbler.

J80-stolen og ’storebroren’ J82 blev skabt i hans tid som tegnestueleder i 60'erne, og da Jørgen Bækmark engang på en udstilling blev spurgt, hvorfor det var nødvendigt med en større stol end den klassiske, svarede han, at når man er ung, kan man have sin kæreste siddende. Senere bliver hun gravid, og så skal der også være plads til, at hun kan sidde bekvemt. Endelig kan hun også bruge den, når hun bliver ældre og har brug for plads til det tæppe, hun svøber sig i.

Selvom Jørgen Bækmark indstillede karrieren for en del år siden, var hans pen i hånden aktiv til det sidste.

I 2019 lancerede han i forbindelse med sin 90-års fødselsdag flere helt nye designs, der som altid var tegnet op med blyant på papir i 1:1.

Han mødte desuden op til alle FDB Møblers butiksåbninger landet over og var til trods for sin alder ikke bange for at hoppe på toget mod København for at give sit besyv med.

Jørgen Bækmark var enkemand og efterlader sig børn, børnebørn og oldebørn.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Hængt ud som psykopat: Rasmus følte sig forfulgt af chikane, da han forlod kendt Aarhus-café

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Læser undrer sig over træer med tøj på: - Det er grimt og garanteret ikke sundt for træerne

Erhverv For abonnenter

Julefrokost kulminerede i opsigelser på stribe: Nu rejses der grov kritik af ikonisk Aarhus-café

Debat

Jeg er ikke bange for at spå: Det nye stadion ender som et økonomisk problem

AGF For abonnenter

Transfervinduet lukker snart: Her er fem AGF-spørgsmål, vi endnu ikke har fået svar på

Antallet af børn med forældre på kontanthjælp er næsten halveret på få år

Aarhus

DMI opjusterer stormvarsel: Voldsomt vejr rammer også Aarhus

AGF For abonnenter

Kom med bagom AGFs nye angriber: De spurgte, om han var den nye Kasper Dolberg, men Eskild Dall er gået helt i stå

Navne

Mangeårig DR-profil og valgvært fylder 80: - Journalistikken har forandret sig

Aarhus

Blev sat til salg for 38 millioner kroner: Nu er Aarhus-legendes pragtpalæ solgt

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Alarm 112

Efterlysning gav pote: Rema-røver fængslet efter straksdom

Byudvikling For abonnenter

Nabohuset blev bygget 40 cm for tæt på Mogens´ grund: Nu er der faldet en klar afgørelse

Aarhus

Dagens corona-tal: To rekorder og igen over 3.000 nye smittede i Aarhus

Annonce