Annonce
Aarhus

Ikonisk modebutik er genopstået i Den Gamle By: - Den er totalt som den var

Funklende ny butik i Den Gamle By med Annette Hoyer Bell i front. Foto: Axel Schütt
Annette Hoyer Bell grundlagde Elle boutique i Aarhus. Nu er den genopført i Den Gamle By, og hun kom hjem fra USA og deltog i åbningen.
Annonce

AARHUS: Husker du butikken Elle, en gammel århusiansk forretning, for længst lukket? Nu har den fået nyt liv i Den Gamle By. Der var særlig glans omkring åbningen fredag. Annette Hoyer Bell var der, og det har været noget af en historie at få hende hertil.

Det var i 1969, den første Elle-butik åbnede i Nørregade i Aarhus. 19-årige Annette Hoyer Bell og hendes daværende mand Per Steffensen havde været på forretningsrejse i Paris og der set en T-shirt, som hun var fascineret af. Det var en kortærmet herreundertrøje, som de ville sælge i flere farver til unge modebevidste kvinder. Så de henvendte sig til en fabrikant i Herning, fik lavet netop den T-shirt, en simpel, klassisk T-shirt med korte ærmer og tre enkle knapper, og åbnede Elle-butikken.

- Det gik strygende. Folk kom og kom for at købe den til 19,85 kroner. de var helt vilde med den, ja, der var nærmest kø. De unge piger begyndte, så fulgte deres mødre og familie, og ugen efter kom de igen og købte T-shirten i en ny farve. Der var 15-20 forskellige, forklarer Annette Hoyer Bell.

Så godt gik det, at der også kom en Elle Boutique i Asylgade og en i Jægergårdsgade.

Om butikken og grundlæggerne

  • Den første Elle boutique var designet og indrettet af Annette Steffensen (senere Annette Hoyer Bell) og Peter Steffensen og finansieret af Peters far, fabrikant Henning Steffensen, der ejede flere tøjbutikker i Aarhus og Horsens.
  • Med Elle boutique i Nørregade 21 gav Henning Steffensen sønnen og svigerdatteren mulighed for at forme deres eget bud på en hip modetøjsforretning til de unge. I 1969 var det noget nyt at sælge modetøj til unge mennesker uden for København.
  • Elle boutique er i 2019 genopført i Den Gamle Bys 1974-kvarter, der er blevet til med støtte fra A.P. Møller Fonden.
  • Den nye tøjbutik i Den Gamle By har fået til huse i Hjørnehuset fra Ringsted. Det, der populært kaldes Ringsted-huset. Nørregade 21 i Aarhus, hvor den oprindelige butik lå, blev revet ned i 1985 som et led i en større bysanering.
  • Elle boutique i Den Gamle By er en såkaldt facadebutik, som primært kan betragtes udefra. Ved særlige lejligheder og rundvisninger bliver det muligt at besøge butikken.
  • Modetøjsforretningen tager sin plads sammen med de andre forretninger i museets 1974-kvarter, som blev påbegyndt i 2005.
  • De to sidste weekender i september er det muligt at komme indenfor i Elle boutique, når der er ”Tilbage til 1970’erne” i Den Gamle By, hvor publikum også kan møde Annette Hoyer Bell lørdag 21. september kl. 11-14:30.

  • Om Annette Hoyer Bell:
  • I 1973 gik Annette Hoyer Bell og Peter Steffensen fra hinanden, og Annette besluttede sig for at fokusere på en karriere som model. Det ledte til en 15 år lang international model-karriere i blandt andet Paris, Milano og New York. I dag bor Annette Hoyer Bell i USA, hvor hun sidste år debuterede som forfatter med bogen My Inner Peace.
Annonce

Skæbnesvanger annonce

Annette Hoyer Bell var fotomodel og lagde selv ben, krop og hoved til en annonce for T-shirten.

Det fik særlig betydning.

Bureauet Copenhagen Models fik øje på annoncen i Århus Stiftstidende, som dengang hed Aarhuus Stiftstidende. Annette Hoyer Bell blev hyret som model, arbejdede for bureauet i nogle måneder og kom siden til Paris, Amsterdam, Milano og USA. Hun har ikke boet fast i Danmark siden, og hun blev skilt fra sin mand, som fortsatte med butikkerne. Også i Randers kom en til.

Elle-butikken havde et enkelt og hypermoderne look og skilte sig markant ud fra de andre butikker i Nørregade.

Og sådan ser den ud i dag.

- Det er enestående som den er akkurat som den oprindelige. Det havde jeg ikke forestillet mig, og det er perfekt lavet. Den er totalt som den var og kunne have ligget på Strøget. Det er et deja vu for mig, som om intet er sket siden dengang. Butikken er ung og moderne, og hvor er den god, udbryder Annette Hoyer Bell, da vi nærmer os forretningen ad købstadmuseets toppede brosten.

Annonce

Fransk inspiration

- Da vi tog ideen til Danmark, hyldede vi den franske inspiration ved at kalde butikken Elle, som betyder ’hun’. Facaden og interiøret var inspireret af The Beatles’ Yellow Submarine”, fortæller Annette Hoyer Bell og siger, at det var vigtigt, at butikken fik et moderne og enkelt udtryk, og at unge mennesker nu ikke længere var nødt til at tage til hovedstaden for at finde noget smart tøj.

I 45 år har Annette Hoyer Bell boet i USA, nu i Philadelphia, men hun husker stadig dengang, hun som barn kom i Den gamle By.

- Det var som et eventyrland, hvor vi kunne få is, som at være på ferie. et dejligt sted, og det glæder mig, at det udvikler sig. Butikken er en gave for mig. Det er den største ære, man kan få, og jeg er her ikke for at promovere mig selv, men for at gøre opmærksom på Den Gamle By, siger Annette Hoyer Bell, der har sine to voksne døtre med til Danmark.

Annoncen på billedet i baggrunden blev skæbnesvanger. Et modelbureau så den, henvendte sig og hyrede Annette Hoyer Bell. Foto: Axel Schütt
Annonce

Tilbage til Danmark

Annette Hoyer Bell, der er 71 år, ser sig rundt uden for butikken og udbryder:

- Det her sted, Aarhus og Danmark er dejlige, og jeg kunne faktisk tænke mig at bo her igen. I har fred og en dejlig mentalitet i Danmark, luft, lys, en høj himmel og ikke så høje huse som vi har i USA, hvor man kan føle sig som en dværg, når man går rundt i byerne. I skal vide, at Aarhus er blevet kendt USA. Jeg kender flere, som rejser hertil, siger Annette Hoyer Bell, som også vil besøge Moesgaard Museum og kunstmuseet Aros, inden hun rejser hjem på tirsdag.

De farvede T-shirts ligger på hylderne i den nye butik akkurat som dengang. Annette Hoyer Bell er imponeret af ligheden. Foto: Axel Schütt
Annonce

Kæmpe arbejde

Elle-butikken har til huse i Hjørnehuset fra Ringsted i museet.

- Vi valgte at genopføre netop Elle, fordi vi så et foto af facaden. Det viste en butik, der var fremadskuende og repræsenterede det super moderne. Det satte gang i et kæmpe arbejde med at grave i butikkens historie og undersøge indretning og sortiment, fortæller historiker og projektleder Mette Ernst Andersen.

Et fotografi af facaden var ikke nok til at kunne genskabe butikken. Derfor gik medarbejdere fra Den Gamle By i gang med at lede i lokalarkiver og efterlyse billeder på museets hjemmeside.

Der blev skabt kontakt til fire tidligere ansatte i Elle-butikkerne, og de blev interviewet om deres tid i butikkerne.

Det lykkedes også at få kontakt til de to grundlæggere Peter Steffensen og Annette Hoyer Bell.

Og nu står den der så, Elle Boutique.

Sådan lå den første butik i Nørregade 21 i Aarhus. Pr-foto
Anette Hoyer Bell blev et kendt ansigt i udlandet og omgikkes berømtheder, for eksempel den stenrige græske skibsreder Onassis. Her en artikel fra Aarhuus Stiftstidende.
Annoncen, der beseglede Annette Hoyer Bells skæbne. Et modelbureau hyrede hende.
Glimt af nogle af de mange job, Annette Hoyer Bell har haft. Pr-foto
Annette Hoyer Bell blev dengang forudset til at blive Aarhus' næste millionøse. Her er hun med sin daværende mand Per Steffensen, som hun startede Elle-butikken sammen med. Pr-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Ny festivalplads spirer frem i Aarhus

Danmark

Sæt fuld fart på bilforhandlingerne

AGF

Nicolai Poulsen: Viktor Fischer er en lille pige

Aarhus United

Aarhus United tænder advarselslamperne: Lukker, hvis de ikke finder to millioner

Annonce