Annonce
Aarhus

Ildsjæl: Café Klubånd lever op til sit navn

Christine Winding-Lauritzen er hyperaktiv og fuld af humør, og hun kan sætte noget i gang. Her er hun i Café Klubånd. Foto: Michael Svenningsen

Christine Winding-Lauritzen har fået liv i Egelund, frivillige strømmer til, og underskud er vendt til overskud.

AARHUS: Fra at være et sted med et underskud på 300.000 kroner på et år er driften i cafeen i Egelund Idrætscenter vendt til et sted med overskud. Og der er sket meget mere.

Det skyldes ikke mindst Christine Winding-Lauritzen. Men den 35-årige kvinde med bopæl i Malling har langt mere på samvittigheden. Med utrættelig energi og evne til at organisere har hun sat liv i Beder-Mallings Idrætsforenings tilholdssted i Egelund.

Café Klubånd er er ikke alene blevet et sted, hvor man sætter sig og hviler ud efter træning og slukker tørsten. Den er blevet et sted for hygge og aktiviteter.

- Om mandagen har vi fællesspisning for forældre og børn fra svømning, badminton og fodbold, og der kommer flere end 50. Derudover har vi fællesspisninger med foredrag i cafeen. Det er for alle, og blandt dem, der møder op, er mennesker, som ikke har nogen at spise sammen med, så det bliver et godt fællesskab, siger Christine Winding-Lauritzen.

Prisen og de nominerede

Prisen Årets ildsjæl uddeles af Aarhus Kommunes afdeling for kultur og borgerservice, Vestjysk Bank og Århus Stiftstidende i fællesskab. Modtageren får 25.000 kroner fra Vestjysk Bank. Pengene går til vinderens forening eller organisation.Ildsjælen skal arbejde ulønnet inden for det område, der omfatter kultur, sport, biblioteker og fritid i Aarhus Kommune.

37 indstillinger kom fra Århus Stiftstidendes læsere. Af dem er fem nomineret af repræsentanter for de tre initiativtagere til prisen.

Prisen overrækkes af rådmand Rabih Azad-Ahmad (R) torsdag 29. november kl. 16 i Vestjysk Bank, Åboulevarden 69, Aarhus. Der er fri adgang.

De nominerede bliver portrætteret i Århus Stiftstidende og på stiften.dk i denne tid. En komite med repræsentanter fra frivilliglivet finder vinderen.

Nomineret er:

Ove Møller, Højbjerg Badmintonklub. Simon Kangas Larsen, FDF Ellevang-Risskov. Tor Fabian-Jessing, Sick-projekt (motion). Christine Winding-Lauritzen, Beder-Malling Idrætsforening. Knud Henriksen, Forsamlingshuset ved Ellevangskolen.

BMI og Egelund har fået nyt liv med Christine Winding-Lauritzens initiativer. Foto: Michael Svenningsen

Samlingsstedet

Hun kender til betydningen af en idrætshal som samlingssted og en idrætsklub.

- Jeg er vokset op i Egå og Højbjerg, så jeg er kommet meget i idrætshallen ved Skæring Skole og i Højbjerg Badmintonhal. Begge steder kunne jeg også finde på at tage hen, hvis jeg savnede nogen at være sammen med, forklarer Christine Winding-Lauritzen, der nu bor i Malling med sin mand og søn på halvandet år.

Hun er cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet og flyttede til Malling med sin mand for cirka fire år siden. Til daglig er hun fuldmægtig hos Region Midtjylland i Viborg.

- I Egelund lever vi højt på, at der er masser af frivillige. Ambitionen er ikke kun at drive cafeen godt, men også at skabe events og oplevelser, og det gør vi. Ved familiearrangementer kan børn og voksne spille sammen, og forældrene er med til at bestemme, hvad vi skal lave. Når vi har fællesspisning bestemmer kunderne retterne, så en dag spiser vi det måske "Idas menu", forklarer Christine Winding-Lauritzen.

Annonce

Borgerbazar

Der er også kulturelle indslag, babybio, og mødre på barsel mødes her.

- Vi har foredrag, hvor lokale folk fortæller for eksempel om en tur på caminoen. Lokale virksomheder fortæller om og viser deres produkter, og vi har vinsmagning. Et lokalt kor synger her, og en gang om året har vi "Borgerbazar" med loppemarked. Sidst kom der 800, siger Christine Winding-Lauritzen, der leder en styregruppe på fire personer.

- Der er stor villighed til at arbejde frivilligt her, og folk byder ind med, hvornår og hvad de kan. Vi har over 70 frivillige, og vi har brug for mange, så folk kan få pause, hvis de har brug for det. Hvis man skal være her weekend efter weekend, bliver det ofte for meget. Vi har også familieteams, hvor folk står sammen og hygger sig. Det vigtige er, at det her er alles café, siger Christine Winding-Lauritzen, der kan tælle 3000 medlemmer i BMI med 17 afdelinger.

Annonce

Inspireret af Dokk1

- Det er vigtigt, at fællesskabet om sporten fortsætter i cafeen efter kamp og træning, siger Christine Winding-Lauritzen, der fornemmer, at trangen til individualitet i samfundet er på vej over mod fællesskaber.

Hun kan godt tænke sig, at Egelund udvikler sig til et decideret medborgerhus med for eksempel bibliotek.

- Vi er inspireret af, hvad der er lavet inde på Dokk1, og vi kan godt bruge mere plads. Vi har planer for, hvad vi mere kan lave for børnene med playstation og brætspil. Vi vil gerne have fat i de børn og unge, som ikke dyrker sport, siger Christine Winding-Lauritzen, der gerne vil skabe legerum og oaser på stedet, så der er liv hele tiden.

Café Klubånd er også med i kampen om "Danskernes Idrætspris".

Annonce
Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Milliarderne er fordelt: Få hele overblikket over, hvor pengene ruller hen i kommunens husholdningsbudget

Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

AGF

Forsvarsspiller imponerede i offensiven i pokalkamp: Er det Oliver Lund, der i fremtiden skal skabe målene i AGF?

Aarhus

Lakserytteren tog en pause fra 'Vild med dans': Hyggede med sine fans i Salling

Debat

Forbitrelse i Stavtrup: Det ville klæde byrådet at leve op til sine egne idealer

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Debat

Joel siger fra overfor folketingskollega: Aastrups autopilot udsender vist bare rituel kritik

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Sport

Bakken Bears åbnede ligaen mod sidste sæsons finalister: Kulissen gjorde en verden til forskel

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

Annonce