Annonce
Aarhus

Ildsjæl med godt overblik

I begyndelsen af december kan spejderne rykke indendøre og tage det færdige hus i brug. Huset er bygget af elementer ved et typehusfirm i Esbjerg og samlet på grunden i Mårslet. Foto: Hans Petersen

Det har krævet stædighed og solidt benarbejde at gøre drømmen om et samlingssted for de blå spejdere i Mårslet til virkelighed.

Annonce

De seneste to år har Claus Bork rundt regnet brugt 20 timer om ugen på et projekt: At få rejst en spejderhytte til De Blå Spejdere i Mårslet.

Som noget af det først blev der fællet træer og anlagt en bålplads på grunden ved Nymarksvej. Den kommer også andre børn i Mårslet til gavn. For eksempel kan daginstitutionerne bruge området som udflugtsmål på hverdage. Foto: Kirstine Sckerl

De mange timer har givet pote og i begyndelsen af december, kan de 90 spejdere og 15 ledere fra Giber Å Gruppe tage deres nye tilholdssted i brug. Et multifunktionelt træhus på Nymarksvej, der rummer alle de fornødenheder, som gruppen har drømt om.

Claus Borks store indsats for at realisere Giber Å Gruppens drøm om et spejderhus gør ham til en af de fem nominerede til prisen som Årets ildsjæl 2015. Foto: Hans Petersen

Den vedholdende indsats har gjort Claus Bork til en af de fem nominerede til prisen Årets Ildsjæl 2015.

Spejderne er allerede begyndt at tage husets ene ende, et 54 kvadratmeter stort værksted, i brug. Her er masser af hyldeplads til grej og en port, som gør det nemt at lave ude og inde aktiviteter på en gang.

»Da vi gik i gang med projektet, tillod vi os selv at tænke helt vildt,« husker 43-årige Claus Bork.

De vilde tanker skulle senere afstemmes med et realistisk budget, men det multifunktionelle og miljøvenlige blev der ikke gået på kompromis med.

Her to år efter står et sort træhus på 162 kvadratmeter næsten færdigt. På taget er der solceller og indenfor, finder man toiletter og køkken-alrum. For som Claus Bork forklarer med et glimt i øjet, så laver spejdere altså oftere mad, end de binder knob.

Huset har også indeværksted og patruljerum.

Værkstedet i den anden ende af bygningen er bundet sammen med hovedhuset af et 45 kvadratmeter stort overdækket areal.

»Det er det her område, grupperne glæder sig mest til at tage i brug,« griner Claus Bork, der til daglig arbejder som koncernregnskabschef ved emballagevirksomheden Schur i Horsens.

I 2003 flyttede han til Mårslet og undrede sig over, at der ikke var en lokalafdeling af blå spejdere i byen, når der var to grønne grupper.

»Når man selv har været blå spejder, synes man jo også, at ens egne børn helst skal være det,« siger Claus Bork, der har tre børn sammen med hustruen Pia.

Han og fire-fem andre tog derfor initiativ til at stifte en gruppe.

Til det første møde i januar 2007 mødte 15 børn op. Her små ni år efter tæller gruppen 90 børn og 15 ledere.

»Det har været en kæmpe succes og som tilflyttere, har det været en nem måde at komme ind i byen på og få netværk,« siger Claus Bork, der oprindeligt stammer fra Aabenraa.

Indsatsen for at give Mårslets blå spejdere eget tag over hovedet har stået på i hele gruppens historie.

Giber Å Gruppen fik tildelt en fast mødedag i Borgerhuset. Det var fint i begyndelsen, men i takt med at foreningen voksede, begyndte det at blive problematisk, blandt andet fordi spejdernes grej opbevares på loftet.

»Vi skulle pakke det hele sammen hver gang og bære tingene op og ned ad en trappe. Det brugte vi meget energi på,« fortæller han.

Men der er som bekendt ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. For en You Tube-video af spejdernes genvordigheder udløste 50.000 kroner fra Jem & Fix - den største donation, som byggefirmaet har givet på landsplan.

I løbet af processen har gruppen spurgt på 20-25 forskellige lokationer i området, hver gang har svaret været et nedslående nej.

»Til sidst var vores eneste krav egentlig bare, at der var lys og læ,« fortæller Claus Bork.

Endelig var der en grundejerforening, som sagde ja til at huse spejderne på deres fællesareal.

Nabohøring, byggetilladelse og godkendelse i byrådet tog omkring et år. Giber Å Gruppen havde fået grønt lys til at bygge deres egen hytte.

Og det var heldigt, fortæller Claus Bork, for var projektet faldet til jorden igen, havde man været nødt til at trække stikket på foreningen, da det var blevet uholdbart at mødes med så mange børn i Borgerhuset.

Men et er en byggetilladelse. Noget andet er budget til at fuldføre projektet.

Det har været fast arbejde for Claus Bork at få pengene i hus.

Aarhus Kommune har givet 1,4 mio. kroner til byggeriet, men der skulle også private midler til for at få enderne til at nå sammen.

I løbet af de seneste to år har Claus Bork søgt 270 fonde og firmaer om økonomisk støtte til projektet.

»Efter noget tid finder man ud af, hvad det er muligt at søge penge til. Det er en god ide at målrette sin ansøgning og spørge om støtte til noget konkret. Jeg skrev for eksempel til malervirksomheden Pinotex, og de har givet om os al udendørsmaling til huset,« fortæller Claus Bork.

Udover at styre økonomien har han også haft kontakten til byggefirmaet og selv givet et nap med i weekenderne.

»Det har taget uanede mængder af tid, men det har også været en fordel at have en finger med i det hele. Det giver et overblik. Men jeg havde ikke kunnet gennemføre projektet uden hjælp fra ledere, bestyrelse og forældre. Jeg er overrasket over, at vi har kunnet motivere folk til at komme og hjælpe gang på gang.«

For at holde udgifterne nede har gruppen lavet en masse håndværksmæssigt arbejde selv. Der er trukket store veksler på medlemmernes hjælpsomhed, når der skulle lægges fliser, og bygges brændeskur og anlægges bålplads.

»Jeg glæder mig til ikke at skulle bede folk om at komme og hjælpe med noget og håber, at vi fremad kan bevare den tætte kontakt til forældrene,« siger Claus Bork.

På hjemmefronten er han også blevet mødt med opbakning.

»Men jeg tror nu, at min kone glæder sig til at få sin mand tilbage,« siger han og griner.

»Hun har vist kæmpe forståelse for projektet. Det er der en årsag til: Der er også tre børn i det her,« siger Claus Bork, for familiens tre børn, Daniel på 8, Julie på 11 og Ditte på 14 er selvfølgelig også spejdere.

Om en uge får medlemmerne udleveret en nøglebrik til det nye tilholdssted.

»Det er helt symbolsk. Yes nu er det nu,« siger Claus Bork begejstret.

Annonce
Annonce
Aarhus

Festugeboss er tavs om aflysning

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Børn og unge hårdt ramt: Omkring 30 smittede og 300 børn er sendt hjem fra århusianske skoler og dagtilbud

Aarhus For abonnenter

Stikprøve i Føtex, Kvickly og Menu: Så mange kunder spritter ikke hænder

Annonce