Annonce
Aarhus

Ildsjæl: Skøre påfund er en af Runes kvaliteter

Så er der Masterchef-konkurrence hos FDF'erne. Bagest i midten Rune Kløve Junge, der er nomineret til Årets Ildsjæl. Bagest fra venstre ses i øvrigt leder Jakob Hvidberg Olsen, Ane Fløe Clausen, Anna Bo Kølbæk, Oscar Christenen, Silje Rask og leder Andreas Helbo. Forrest fra venstre Signe Vestergaard Dam, Peter Lykke Højgaard, Sofie Amstrup, Agnete Bisgaard, Filippa Kamstrup og Buster Musberg. Foto: Martin Jensen
Medlemmerne strømmer ind til FDF Hjortshøj, og Rune Kløve Junge er en del af årsagen.

AARHUS: Kan man lave mad i mørke? Kan man samtidig hamle op med TV3-kokkene i udsendelsen Masterchef? Og kan man lave sådan en konkurrence i FDF?

Svaret er ja på to af spørgsmålene. Det første og det sidste. Det bliver nok et nej til det i midten.

Rune Kløve Junge er nomineret som en af fem til at blive Årets Ildsjæl. I FDF Hjortshøj er han kendt som manden med de skøre påfund. Og den aften, vi er på besøg, skal det ældste hold netop agere Masterchef i mørke.

De 14-18-årige går vildt meget op i det, og Rune Kløve Junge og hans lederkolleger i huset morer sig voldsomt.

Alt lys bliver slukket i køkkenet i det klubhus, der engang var Helligåndskirkens mødested i Aarhus. Det er 40 år gammelt, og der kan være lidt koldt på kolde dage. Men engagementet er der alligevel - både hos børn og voksne.

- Er der lys i køleskabet, spørger Oscar Christensen og udelukker dermed en mulighed for lidt snyd under madlavningen, hvor to hold kæmper mod hinanden. Rune Kløve Junge fjerner pæren - egentlig havde han ikke tænkt på den mulighed for børnene, så det afføder en bemærkning fra et af børnene:

- Det skulle du ikke have spurgt om, Oscar …

De fem nominerede

Fem er nomineret til prisen Årets Ildsjæl, der uddeles torsdag 28. november kl. 15 i Vestjysk Banks Lokaler på Åboulevarden 67 i Aarhus.

Nomineret er:

Familien Lind Pedersen fra Aabyhøj Basket, hvor forældrene Morten og Mette og de tre døtre Katrine, Malene og Laura samlet er en uundværlig drivkraft.

Mikey Bruun Andersen fra Coding Pirates, der er en del af gamermiljøet, og han er afdelingsleder for den største afdeling i Aarhus.

Bruno Dormann Frandsen, der er manden bag Aros Jagthornsskole. Han har selv spillet i 45 år og underviser på 30. år.

Anne Eggebrecht fra foreningen Skateducate, hvor hun træner piger i at stå på skateboard.

Rune Kløve Junge fra FDF Hjortshøj, hvor han er en del af kredsledelsen og laver et kæmpe arbejde.

Et ståsted

For at dræbe fordomme: FDF handler ikke at binde råbåndsknob og lignende aktiviteter.

- Det handler mest om friluftsliv, lege, at bruge sin fantasi, musik, sang og optræden. Vi giver de unge et ståsted at møde verden fra. Vi gør dem robuste, så de ikke lader sig slå ud af modgang. Vi skaber en klangbund af, at man ved, hvad man kan, så man har noget med sig herfra og kan indgå i sociale sammenhænge, forklarer Morten Springborg, der er en af lederne i FDF Hjortshøj og har været FDFer siden han var seks år. Nu er han 39 år og til daglig lærer på Rønde Efterskole.

Der er 211 medlemmer i Hjortshøj. Tallet er opadgående, og hos de mindste er der 50 medlemmer - og venteliste. I Hjortshøj er der også medlemmer fra Hinnerup og Grenaa.

De er mange ledere, og Rune Kløve Junge trækker mange med, ikke mindst på grund af noget som det, der sker denne aften med den mørkelagte aktivitet.

- De skøre påfund er en af Runes kvaliteter. Han presser flere timer ud af døgnet, end der er, og så trækker han ledere med herud fra Aarhus, siger Morten Springborg.

Annonce

FDF'er til han dør

27-årige Rune Kløve Junge er uddannet lærer og læser videre på Danmarks Pædagogiske Universitet under Aarhus Universitet.

Han er vokset op i Hjortshøj og bor i Aarhus. Mange af dem, han tager med til Hjortshøj, læser også på universitetet, for eksempel medicin, statskundskab og datalogi. Der er også en tømrer. I alt er der 30 ledere i Hjortshøj.

- Børnenes engagement giver os energi. De kommer med gnist og energi, og vi kan teste vores tossede ideer på dem og vise, hvor fantastisk verden er. Vores kreds er den største i Jylland, og jeg håber, den bliver større ved, at vi gør det bedre at være FDF'er, så det bliver den fedeste fritidsaktivitet i Danmark, siger Rune Kløve Junge og føjer til, at han selv vil være FDF'er, til han dør.

- Til de unge siger jeg, at de skal gøre det, der tænder dem. Glem resten og husk, at I er altid flere om det, siger Rune Kløve Junge, der bruger to-tre dage om ugen på FDF-arbejdet og i ferier laver kurser for unge FDF'ere fra hele landet.

Han glæder sig over, at "vinden blæser for FDF og spejderne", og hans engagement rækker også til at være med i udvalget for landslejren, han er i bestyrelsen for Århus Ungdommens Fællesråd og i "Samrådet" i Aarhus, et tværkorpsligt samarbejde mellem alle spejderorganisationer og FDF.

Tre ledere hos FDF i Hjortsøj. Fra venstre Jakob Hvidberg Olsen, den nominerede Rune Kløve Junge og Andreas Helbo. Foto: Martin Jensen
Annonce
Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lakserytteren tog en pause fra 'Vild med dans': Hyggede med sine fans i Salling

Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

AGF

Forsvarsspiller imponerede i offensiven i pokalkamp: Er det Oliver Lund, der i fremtiden skal skabe målene i AGF?

Debat

Forbitrelse i Stavtrup: Det ville klæde byrådet at leve op til sine egne idealer

Sport

Bakken Bears åbnede ligaen mod sidste sæsons finalister: Kulissen gjorde en verden til forskel

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Navne

75 år: Isbjørnen satte præg på grønlandsk politik

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Annonce