Annonce
Aarhus

Ildsjæl: Skøre påfund er en af Runes kvaliteter

Så er der Masterchef-konkurrence hos FDF'erne. Bagest i midten Rune Kløve Junge, der er nomineret til Årets Ildsjæl. Bagest fra venstre ses i øvrigt leder Jakob Hvidberg Olsen, Ane Fløe Clausen, Anna Bo Kølbæk, Oscar Christenen, Silje Rask og leder Andreas Helbo. Forrest fra venstre Signe Vestergaard Dam, Peter Lykke Højgaard, Sofie Amstrup, Agnete Bisgaard, Filippa Kamstrup og Buster Musberg. Foto: Martin Jensen
Medlemmerne strømmer ind til FDF Hjortshøj, og Rune Kløve Junge er en del af årsagen.

AARHUS: Kan man lave mad i mørke? Kan man samtidig hamle op med TV3-kokkene i udsendelsen Masterchef? Og kan man lave sådan en konkurrence i FDF?

Svaret er ja på to af spørgsmålene. Det første og det sidste. Det bliver nok et nej til det i midten.

Rune Kløve Junge er nomineret som en af fem til at blive Årets Ildsjæl. I FDF Hjortshøj er han kendt som manden med de skøre påfund. Og den aften, vi er på besøg, skal det ældste hold netop agere Masterchef i mørke.

De 14-18-årige går vildt meget op i det, og Rune Kløve Junge og hans lederkolleger i huset morer sig voldsomt.

Alt lys bliver slukket i køkkenet i det klubhus, der engang var Helligåndskirkens mødested i Aarhus. Det er 40 år gammelt, og der kan være lidt koldt på kolde dage. Men engagementet er der alligevel - både hos børn og voksne.

- Er der lys i køleskabet, spørger Oscar Christensen og udelukker dermed en mulighed for lidt snyd under madlavningen, hvor to hold kæmper mod hinanden. Rune Kløve Junge fjerner pæren - egentlig havde han ikke tænkt på den mulighed for børnene, så det afføder en bemærkning fra et af børnene:

- Det skulle du ikke have spurgt om, Oscar …

Annonce

De fem nominerede

Fem er nomineret til prisen Årets Ildsjæl, der uddeles torsdag 28. november kl. 15 i Vestjysk Banks Lokaler på Åboulevarden 67 i Aarhus.

Nomineret er:

Familien Lind Pedersen fra Aabyhøj Basket, hvor forældrene Morten og Mette og de tre døtre Katrine, Malene og Laura samlet er en uundværlig drivkraft.

Mikey Bruun Andersen fra Coding Pirates, der er en del af gamermiljøet, og han er afdelingsleder for den største afdeling i Aarhus.

Bruno Dormann Frandsen, der er manden bag Aros Jagthornsskole. Han har selv spillet i 45 år og underviser på 30. år.

Anne Eggebrecht fra foreningen Skateducate, hvor hun træner piger i at stå på skateboard.

Rune Kløve Junge fra FDF Hjortshøj, hvor han er en del af kredsledelsen og laver et kæmpe arbejde.

Et ståsted

For at dræbe fordomme: FDF handler ikke at binde råbåndsknob og lignende aktiviteter.

- Det handler mest om friluftsliv, lege, at bruge sin fantasi, musik, sang og optræden. Vi giver de unge et ståsted at møde verden fra. Vi gør dem robuste, så de ikke lader sig slå ud af modgang. Vi skaber en klangbund af, at man ved, hvad man kan, så man har noget med sig herfra og kan indgå i sociale sammenhænge, forklarer Morten Springborg, der er en af lederne i FDF Hjortshøj og har været FDFer siden han var seks år. Nu er han 39 år og til daglig lærer på Rønde Efterskole.

Der er 211 medlemmer i Hjortshøj. Tallet er opadgående, og hos de mindste er der 50 medlemmer - og venteliste. I Hjortshøj er der også medlemmer fra Hinnerup og Grenaa.

De er mange ledere, og Rune Kløve Junge trækker mange med, ikke mindst på grund af noget som det, der sker denne aften med den mørkelagte aktivitet.

- De skøre påfund er en af Runes kvaliteter. Han presser flere timer ud af døgnet, end der er, og så trækker han ledere med herud fra Aarhus, siger Morten Springborg.

FDF'er til han dør

27-årige Rune Kløve Junge er uddannet lærer og læser videre på Danmarks Pædagogiske Universitet under Aarhus Universitet.

Han er vokset op i Hjortshøj og bor i Aarhus. Mange af dem, han tager med til Hjortshøj, læser også på universitetet, for eksempel medicin, statskundskab og datalogi. Der er også en tømrer. I alt er der 30 ledere i Hjortshøj.

- Børnenes engagement giver os energi. De kommer med gnist og energi, og vi kan teste vores tossede ideer på dem og vise, hvor fantastisk verden er. Vores kreds er den største i Jylland, og jeg håber, den bliver større ved, at vi gør det bedre at være FDF'er, så det bliver den fedeste fritidsaktivitet i Danmark, siger Rune Kløve Junge og føjer til, at han selv vil være FDF'er, til han dør.

- Til de unge siger jeg, at de skal gøre det, der tænder dem. Glem resten og husk, at I er altid flere om det, siger Rune Kløve Junge, der bruger to-tre dage om ugen på FDF-arbejdet og i ferier laver kurser for unge FDF'ere fra hele landet.

Han glæder sig over, at "vinden blæser for FDF og spejderne", og hans engagement rækker også til at være med i udvalget for landslejren, han er i bestyrelsen for Århus Ungdommens Fællesråd og i "Samrådet" i Aarhus, et tværkorpsligt samarbejde mellem alle spejderorganisationer og FDF.

Tre ledere hos FDF i Hjortsøj. Fra venstre Jakob Hvidberg Olsen, den nominerede Rune Kløve Junge og Andreas Helbo. Foto: Martin Jensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus

Nu bliver det alternativt: Byrådet diskuterer ældrepolitik for træer

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce