Annonce
Aarhus

Imponerende syn eller ulækkert ressourcespild? Lyset på himlen over Aarhus skaber vrede og utilfredshed

Nogle nyder lysshowet på himlen over Aarhus, mens andre skælder ud. Her er lyset set fra Aarhus Ø. Privatfoto
Initiativet ”Mere gang i Aarhus” står bag det daglige lysshow på himlen. Meningen er, at det skal skabe opmærksomhed og markedsføre Aarhus som et spændende sted at komme. Lyset skaber imidlertid også vrede og utilfredshed på de sociale medier, hvor mange skælder ud over ideen.

AARHUS: Når mørket dagligt sænker sig over Aarhus, tændes der i stedet lys - ikke bare på juletræet på Rådhuspladsen, de handlendes juleudsmykning og fra vinduer og altaner rundt i byen - men også på himlen over byen. Hver aften lyser en række projektører nemlig luftrummet op over byen og skaber et imponerende syn - både for de der står helt tæt på, men også for de der ser det hele lidt på afstand af midtbyen.

Det hele er egentligt iværksat for at skabe lys i den mørke tid og glæde blandt århusianerne - og skabe opmærksomhed og markedsføre Aarhus som et spændende sted at komme - blandt andet til gavn for de handlende, der på mange måder har haft et svært år som følge af corona-epidemien, og som godt kan bruge en hjælpende hånd til at skabe lidt omsætning og hente lidt af det tabte ind.


Der er vel ingen der med god samvittighed, kan sige, det projekt her er bedre givet ud end at have brugt pengene på varmestuer til de hjemløse i denne kolde tid? Eller måske en ekstra klat risengrød til de ældre.

Kommentar på Facebook


Lyset over byen virker med stor sandsynlighed også efter hensigten, men skaber tydeligvis også vrede og utilfredshed på de sociale medier - for eksempel på Århus Stiftstidendes Facebook-side, hvor et par opslag om lysshowet over byen deler vandene.

Flere kalder 'lysshowet' for "tåbeligt", "dumt", "idiotisk" og "ulækkert ressourcespild", mens andre mener, det mere ligner et krigsscenarie.

"De kan bare i Aarhus, endnu en øjenbæ," konstaterer en Facebook-bruger hånligt.

Adskillige debattører mener, at det er i forvejen er for meget lys til gene for udsigten til nattehimlen.

"Hvordan i alverden har nogen rent faktisk tænkt at det var fedt at yderligere reducere byboeres mulighed for at se den smukke nattehimmel i december? Det her er simpelthen det dummeste projekt, en Aarhus-borgmester hidtil har sat i værk," skriver en.

"Sikke da en tåbelig idé. Vores nattehimmel er i forvejen fyldt med for meget lys, det gør absolut intet godt - og slet ikke for vores dyr med al den lysforurening," og "nattehimlen er så rigeligt druknet i lys i forvejen," lyder det fra to andre.

Annonce

En ekstra klat risengrød til de ældre

Flere giver udtryk for, at pengene i stedet burde være brugt til velfærd.

"Der er vel ingen der med god samvittighed, kan sige, det projekt her er bedre givet ud end at have brugt pengene på varmestuer til de hjemløse i denne kolde tid? Eller måske en ekstra klat risengrød til de ældre," lyder en af de kommentarer.

"Pengene kunne være brugt meget bedre, f.eks. forbedring af varmestuer, mere lys og pynt i gaderne, pænere gader."

Dokk1 i aftenstemning. Foto: Henrik Lund

En række andre kommentarer spørger også til økonomien i projektet.

Lystaget over Aarhus er end del af initiativet ”Mere gang i Aarhus”, som Aarhus Kommune i alt har skudt en million kroner ind i. Udover lyshimlen har millionen også betalt for en del kampagnemateriale, der skal profilere Aarhus, 3.000 stor-smilende mundbind, en daglig julekalender som kan følges i Facebookgruppen Smilet Lever og meget mere.

Direktør i Salling Group Marianne Bedsted er formand for ”Mere gang i Aarhus”.

"Den stigende smitte er alvorlig for mange butikker, cafeer, restauranter og kulturinstitutioner, men trods corona-krisen kom en stor del af byens erhvervsliv heldigvis godt igennem sommeren, fordi vi stod sammen og århusianernes bakkede op om deres by. Det skal vi også lykkes med de kommende måneder, så derfor lancerer vi nu en række af tiltag, der skal være med til at vise,at Aarhus trods pandemien stadig er fuld af liv, lys og dynamik – og et fantastisk sted at handle eller bare gå i byen, udtalte hun, da projektet blev lanceret."

Direktør for Aarhus City Forening, Claus Bech har ligeledes givet udtryk for sin glæde over projektet:

"Jeg glæder sig over initiativerne, som i en mørk tid vil kaste både lys, smil og glæde over Smilets By og byens mangfoldige gader og indkøbsområder. Samtidig er der god grund til at tage hatten af for både byens kunder, borgere og medarbejdere i forretnings-, restaurations- og kulturlivet, som stadig formår at smile under mundbindet i en udfordrende og vanskelig tid for os alle."

Annonce

Andre nyder lysshowet

Det er dog langt fra alle på de sociale medier, der kritiserer lyset.

"Det er da hyggeligt med de her stråler, bor selv på 4. etage og står hver aften og nyder showet i fuld skala," lyder det i en af kommentarerne, mens en anden skriver:

"Jeg lagde mærke til lysene i går på en gåtur inde i byen, og jeg smilede faktisk over dem og blev lidt glad. Det var tiltrængt i en ellers mere mørk tid end sædvanligt."

Samme tilkendegivelse kom fra personen, der her leveret øverste foto i artiklen:

"Jeg går hjem fra arbejde hver dag og nyder lyset. Jeg synes, det er flot."

Nogle mener, lyset minder om et krigsscenarie. Foto: Henrik Lund
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Torsdagens coronatal: Smittetallet dykker igen i Aarhus efter smittehop

Sport

Årets pokalfinale skal spilles i Aarhus

Annonce