Annonce
Aarhus

Imponeret kulturdirektør fra Manchester: Moesgaard er verdensklasse

Manchester og Aarhus i møde på Godsbanen. De to byers kulturchefer Dave Moutrey (til venstre) og Lars Davidsen. Foto: Axel Schütt

Aarhus og Aalborg vil udveksle kultur med Manchester, der har folk på oplevelser i Aarhus i de her dage.

AARHUS: Manchester er i Aarhus, for nu vil de to byer udveksle kultur og bruge hinanden. På to dage er en snes personer fra den store, engelske industriby på en effektiv rundtur for med egne øjne at se, hvad Aarhus kan tilbyde. Og de første indtryk imponerede.

Kulturstyrelsen har sat det hele i gang, og Aalborg er med i denne nye, kulturelle trekant.

Vi kan lige så godt tage den med det samme: Hvis århusianerne skulle ønske noget fra Manchester, ville mange sige: Send os et af jeres fodboldhold, United eller City.

Men det sker ikke.

- Det er helt uden for mit område, siger Manchesters direktør og kulturchef Dave Moutrey, da vi møder ham på Godsbanen midt på onsdagens turné.

Han og de øvrige deltagere har lige fået et indtryk af Moesgaard Museum, hvor turen begyndte.

- Det sted er forbløffende, fantastisk. Det er verdensklasse. Tilmed passer det med, at vi har vikingemuseer i Nordengland og et mindre etnografisk museum i Manchester, siger Dave Moutrey, der også roser Aarhus Rådhus til skyerne.

Annonce

Samarbejdet og besøgsstederne

Manchester, Aarhus og Aalborg vil hjælpe hinanden med at udvikle kulturen og kunsten i de tre byer. Det sker som et led i Det Internationale Kulturpanels kulturindsats i Storbritannien 2018 til 2020. Det er første gang, der bliver et forpligtende kultursamarbejde mellem kommuner i Danmark og udlandet med det ene formål at skabe bedre muligheder for kulturudveksling og bedre kulturelle forbindelser mellem scenekunst-, musik-, kunsthåndværk- og designbrancherne i Storbritannien og Danmark.

Onsdag og torsdag er englænderne her:

Moesgaard Museum, Godsbanen, Aarhus Billed- og Medieskole, kunstmuseet Aros, Musikhuset, Den Gamle By, Musik i Aarhus i Officersbygningen, Kvindemuseet, bibliotek og litteraturfestival på Dokk1 og frivilligprojektet gelinde.

David Moutrey var imponeret af Moesgaard Museum. Her er han på Godsbanen. Foto: Axel Schütt

Vil gerne vise nomaderne

Hvis du kunne tage noget til Manchester fra Moesgaard Museum, hvad kunne det så være?

- Udstillingen om nomaderne, Djengis Khans efterfølgere, svarer Dave Moutrey uden tøven.

- Det vil være dyrt at få den til Manchester, og jeg aner ikke, om vi kan skaffe penge til det, men hvis det er muligt, kunne den være et godt indslag, siger Dave Moutrey om nomade-udstillingen, der kan ses indtil 7. april. Derefter skal den til Nationalmuseet i København.

Han siger, at de to byer, Aarhus og Manchester, har meget til fælles.

- Vi er vores landes second city, og den helt overraskende nyhed for mig, er, at der kommer en direkte rute mellem Aarhus og Manchester, siger han.

Stort musikliv

Dave Moutrey finder det morsomt, at det engelske selskab kørte fra Aalborg til Aarhus i en AGF-bus og med en AaB-fan fra Aalborg som passager.

- Det her svarer til at køre Manchester United-fans i en Liverpool-bus, mente han.

Dave Moutrey synes, at Aarhus virker særdeles attraktiv. Han har ikke været her før og har begrænset kendskab til byen.

- Men vi har lagt mærke til den, fordi den var Europæisk Kulturhovedstad i 2017, siger den engelske kulturdirektør. Han mener, at Manchester kan fortælle Aarhus om erfaringerne med planlægning af city, og så har Manchester et vældigt musikliv og museer.

- Vi kombinerer kultur, oplevelser og sundhed og har en litteraturfestival ligesom Aarhus, og de to er allerede i kontakt, siger Dave Moutrey.

20 år foran

Lars Davidsen, kulturchef i Aarhus, synes, samarbejdet er vildt interessant.

- Manchester har mange kulturinstitutioner som vores og en spændende byudvikling, hvor de er 20 år foran. Manchester har også udviklet sig fra industriby til en by med kulturen i centrum af byudviklingen. Den har også sociale problemer, for eksempel med hjemløse, som vi har, og vi kan lære af hinanden i ungdomspolitikken, siger Lars Davidsen, der besøgte Manchester for første gang for tre uger siden på en invitation fra Kulturstyrelsen. Han synes, det er interessant, at der bliver etableret et samarbejde som en slags brud på Brexit.

- For tiden er 23 hoteller ved at blive opført i Manchester, især på grund af de to fodboldklubbers succes, siger Lars Davidsen.

Manchester har cirka 540.000 indbyggere mod Aarhus' knap 350.000.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce