Annonce
Østjylland

Indbrud ved Frijsenborg: Lensgreve udlover 10.000 kroner i dusør

Collage: Privatfoto / Kim Haugaard.

Værdifuldt gammelt stikvåben stjålet fra Frijsenborgs skyttebolig ved Hammel.

Annonce

Lensgreve ved Frijsenborg og Wedellsborg godser Bendt Wedell udlover en dusør på 10.000 kr. Det sker, efter at tyve tirsdag stjal en såkaldt hirschfänger fra skyttens bolig i Frijsenborgskoven ved Hammel.

Hirschfängeren, der er fra 1800-tallet, er et stikvåben på 30-40 cm og blev tidligere brugt til aflivning af dyr ved jagter. Det værdifulde våben bruges ikke længere på den måde, men den hører til skyttens uniform, når godsets skytter serverer ved tafler på slottet.

- Hirschfängeren er uerstattelig og har meget stor affektionsværdi, og derfor håber vi at en dusør vil skaffe våbnet tilbage hurtigst muligt, siger skytte Nicholai Pedersen, som er rystet over indbruddet, som blev begået, mens familien ikke var hjemme.

Nicolai Pedersen understreger, at sværdet har mere historisk end materiel værdi, og opfordrer til, at man indleverer sværdet på nærmeste politistation.

Dusøren gives til den, der enten finder eller kan komme med afgørende oplysninger, som kan få hirschfängeren hjem.

Fakta


  • Sværdet er fra 1800-tallet.
  • Den daværende ejer af Frijsenborg, Lensgreve Christian Emil Krag-Juel-Vind-Frijs, jordiske besiddelser strakte sig på det tidspunkt ud på 3 amter.
  • Lensgreven var godsejer og politiker.
  • Lensgreve Christian Emil Krag-Juel-Vind-Frijs var Danmarks 11. Statsminister, med titel af Konseilspræsident og var med til at revidere Grundloven i 1866.
Hirschfängeren er en del af skyttens uniform. Privatfoto

Foruden hirschfängeren stjal tyvene to uerstattelige smykker, som stammer fra den indonesiske ø Sumatra. Det er en sommerfugle-broche i guld samt en forgyldt tigerklo.

- Kloen har en speciel historie, idet min hustrus farfar Vilhelm Jung var konsul på Sumatra i starten af det forrige århundrede, og da han befriede en tiger fra en krybskyttefælde, sad kloen tilbage. Den blev siden forgyldt og lavet til et smykke, fortæller Nicholai Pedersen.

- Grevskabet smidt ud af kirken

Hirschfängeren er en del af skyttens uniform. Privatfoto
Lensgreve Bendt Wedell har udlovet en dusør til den, som skaffer et gammelt stikvåben tilveje. Arkivfoto: Kim Haguaard

Tyvene kom ind ved at bryde døren til Skyttehuset på Fuglsangvej op. Indbruddet skete i dagtimerne, og foruden de værdifulde og uerstatterlige gamle ting er der stjålet nogle engelske pund, en iPad og en computer.

- Tyvene har tilsyneladende haft travlt, det hele er gået meget hurtigt, for der lå en anden iPad under nogle bøger, men den har de ikke fået med sig, siger Nicholai Pedersen.

Han vil nu kontakte guldsmede over hele landet i håb om, at guldsmykkerne og hirschfängeren dukker op.

- Kongensbro Kro overtager Pøt Mølle

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Borgmester overvejer at aflyse festugen: Afgørelse træffes mandag

Aarhus For abonnenter

Borgerlige partier sikrer festugen: Lad os ikke styre af frygt

Aarhus

Nye tal om corona-bølgen: På et døgn er der fundet 44 smittetilfælde i Aarhus

Annonce