I skrivende stund er der stadig nogle dage, til Tivoli Friheden åbner, men inden længe vil ovenstående være hverdag for omgivelserne i parken ved skoven.
Dørene ind til den harlekinbeklædte park åbner torsdag den 14. april.
Skærtorsdag. Påsken bliver dagene, hvor familien Danmark valfarter til den smukke og traditionsrige forlystelsespark. Udsendte medarbejder fra Mærk Aarhus inviterede direktør for Tivoli Friheden Henrik Ragborg Olesen med på en gåtur rundt i parken – en smuk torsdag i marts.
Velkommen
Henrik smiler. Han glæder sig.
- Her er stille. Der er endnu ikke trykket start på nogen forlystelser. Her er ingen kø ved isbaren eller ved rutsjebanen, men her er til gengæld masser af folk, der er i fuld gang med at gøre hver en lille krog af parken helt klar til alle vores gæster. Vi er nået dertil, hvor vi næsten ikke kan vente mere. Nu vil vi bare gerne snart have masser af gæster. Vinteren har været lang, og med de to seneste år med nedlukning glæder vi os endnu mere, lyder det fra direktøren.
- Vi bygger stort i år. Det er lige om lidt, den store scene skal stå færdig. Den 6. maj indtager Tina Dickow som den første vores nye scene – og det er så spændende. Jeg kan fortælle meget og bredt om alt det, den kan, men i virkeligheden synes jeg, at man selv skal komme forbi til en af vores mange Fed Fredag arrangementer for at få den nye oplevelse af livemusik og af at være til koncert her i Tivoli Friheden. Jeg lover, at alle vil kunne se artisten på scenen. Det kunne man ikke altid før – hvis man kom som publikum nummer 12.000.
Målet har været at bygge landets bedste udendørsscene med skarp lyd og bredt indkig til scenen for op til 15.000-17.000 samtidige gæster. Der bliver ydermere mulighed for det fedeste lysshow og lys-setup med den skærm, som følger toppen af den runde scenebygning – hele vejen rundt.
Helmig er brikken
Der har stået mange kendte kunstnere og bands på scenen i Tivoli Friheden efterhånden. I år fremhæver Henrik, at han særligt glæder sig til, at TV 2 kommer. Det sker den 27. maj. En jubilæumskoncert for det aarhusianske band.
- Det er jo mig, der styrer og booker musikken. Hele verden er åben, selvom det jo naturligvis skal kunne hænge sammen økonomisk, men i bund og grund er det vores gæster – publikum – der afgør, hvem de gerne vil have, at vi booker. Selv ville jeg gerne snart kunne lokke Mr. Aarhus – hr. Thomas Helmig – til at stå på vores scene. Det er endnu ikke lykkedes. Han har været her gentagne gange og blandt andet set sin søn Hugo Helmig optræde, men …
- Han er ligesom den brik, jeg synes, der mangler på vores scene, så jeg håber, siger Henrik med et smil.
Kun to har det
Hvis Henrik møder nye mennesker og skal fortælle, hvad han laver til daglig, fortæller han, at han er heldig.
- Kun én i Danmark laver det samme som mig. Vi er kun to mennesker, der kan kalde sig tivolidirektør i Danmark, siger han.
- Jeg er den ene, og den anden sidder i hovedstaden.
- Og det er med stolthed, at jeg fortæller det. Jeg er meget glad for mit job, som jeg har været heldig at have haft siden 2004. Et job, som jeg troede, jeg kun lige skulle have et par år, for min drøm var jo at komme til USA og arbejde i store og ”rigtige” forlystelsesparker derovre. Jeg kom aldrig afsted. Jeg elsker den her plet i den her fantastiske by.
- Men da jeg kom til, var det op ad bakke. Det gik ikke supergodt. Det var sådan lidt støvet … Der skulle noget til, og alle var enige om, at det var en stor udfordring. Sammen med alle de skønne mennesker, der siden og stadig arbejder her, er det lykkedes. Det går godt. Ligesom alle andre steder har de sidste to år været hårde, men det går godt. Det er der mange, der skal takkes for. Bare kig rundt. Der arbejdes. Jeg har så mange helt igennem fantastiske kolleger, siger Henrik.
Foregangsmand
For Henrik er det helt naturligt at gå i front, men ikke fordi han er mere eller vil være mere, men for at få alle med.
- Hver morgen går jeg en runde i parken. Dels for at hilse på og ønske alle en god morgen, men også for at sikre mig, at tingene fungerer. Er der noget på min tjekliste, der ikke er i hak, kontakter jeg rette M/K til opgaven, og den bliver løst. Ligger der et stykke affald, samler jeg det naturligvis op og smider det i skraldespanden. Også som direktør er det vigtigt, at man kan være med hele vejen rundt. Det er også min opgave, at det ser pænt og rent ud. Mangler der hænder til at hente eller bringe noget eller til at sælge billetter, så kalder de bare. Jeg hopper gerne ombord.
- Vi er her for at give vores gæster en oplevelse. Får de en god en, kommer de igen. Hvis ikke tingene er i orden, kommer de ikke igen. Og det er en fælles opgave at sørge for, at vi gør vores allerbedste.
Vi kan ikke være andet bekendt. Gæsterne er dem, vi lever af, smiler Henrik.
Ny Pjerrot
Vi kigger os omkring. Der er mange mennesker i parken. Der arbejdes. Rullegræs bliver lagt ud. Blomster bliver plantet. Der fejes. Der males, og et af det steder, der både bygges og males – ud over på den store scene – er hos Pjerrot. I Pjerrots Have.
- Vi får ny Pjerrot i år. Det er ikke ofte, det sker. Hasse Hjort, som har været Pjerrot i mere end 20 år, overlader dragten til Kim Kenneth Nilsson i denne sæson. Og oveni får Pjerrot et nyt hus.
Smukt ser det ud – det lille lyseblå hus. Udsendte medarbejder kigger indenfor. Et stort spejl med masser af lys. Sminkeplads. Det havde man regnet med. Men som noget nyt har Pjerrot nu også fået sin egen brusekabine …
Højdeskræk
Henrik kender hver en krog, hvert et hjørne. Han kan navnene på alle, der hilser på ham.
- Jeg skal kende det hele. Det er jo i sidste ende mit ansvar, at det hele kører, og at al sikkerhed spiller. Her er mange steder, hvor det kan gå galt, men fordi vi er så obs på det hele, og alle ved, hvad de skal, går det godt. Vi er dybt professionelle, og alt bliver gennemgået.
- Men Henrik, har du selv prøvet alle forlystelserne?
Han kigger på mig. Hovedet går lidt på skrå.
- Nej, lyder det. Han kigger ned og så op – helt op.
- Den der har jeg ikke prøvet.
Han peger på Sky Tower eller Frit Fald, som den også kaldes.
- Den har jeg ikke prøvet, og det kommer heller aldrig til at ske. Jeg skal ikke falde 30 meter. Jeg lider af højdeskræk, men underligt nok har jeg – på trods af det – alligevel været til tops i den der. Han peger igen. Det 65 meter høje Hjertekig. Han smiler. Der har jeg været, og det kunne jeg godt lide, men den der … nej tak.
- Jeg holder hellere begge ben på jorden og byder ind der, hvor der er brug for mine kræfter.
Sæsonåbning
Inden længe løber glade børn rundt. Familierne kommer til gode oplevelser. Der skal skabes minder – traditioner.
Hjulene sættes i gang – både de små og de store. Duften af lækkerier spreder sig, og der høres latter og grin. Blomsterne springer ud. Parken står flot og farverig.
Tivoli Friheden åbner den 14. april. Henrik og alle ansatte glæder sig. Der er meget, der skal nås endnu, men de er professionelle, så de når det – også i år.
- Vi er så klar, og med alle de meget dygtige kolleger, jeg er heldig at have her, bliver der masser af oplevelser, afslutter tivolidirektøren.