Annonce
Udland

Indbyggere hyldes for at overmande gerningsmand i London

Hand Luggage Only/Reuters
En gruppe overmandede og afvæbnede formodet gerningsmand bag knivangreb i London.

En gruppe indbyggere i London hyldes af byens borgmester, britisk politi og landets premierminister for deres heltemod i forbindelse med en knivangreb på London Bridge fredag.

Video-optagelser bragt af britiske medier såsom Daily Mirror fra episoden viser, hvordan den formodede gerningsmand nedkæmpes af en gruppe af borgere, der tilsyneladende lykkes med afvæbne ham og tage hans kniv.

Videoen slutter med, at flere betjente ankommer til stedet og overtager kampen med manden. En kamp, der ender med at betjentene skyder manden og dræber ham.

Scenerne har fået påkaldt sig ros fra byens borgmester, Shadiq Khan:

- Det, der er bemærkelsesværdigt ved de billeder, som vi har set, er det betagende heltemod fra vores indbyggere, der bogstavlig talt løber i retning mod faren uden at vide, hvad der venter dem, sagde borgmesteren fredag aften.

Undervejs i slåskampen med den formodede gerningsmand, bliver det tydeligt, at han har et bælte om livet.

- Indbyggerne vidste ikke på daværende tidspunkt, at det var en attrap.

Også premierminister Boris Johnson hyldede indbyggerne.

- Jeg vil gerne hylde det ekstraordinære mod fra disse borgere, der fysisk greb ind for at beskytte andres liv.

- For mig repræsenterer de det bedste i os. Og jeg takker dem på vegne af hele landet.

Politiet i London har ved en pressebriefing fredag aften også takket borgerne for deres indsats og oplyst, at der fik fem minutter fra politiet fik meldinger om knivstikkeri, til betjente konfronterede den formodede gerningsmand.

Ud over den formodede gerningsmanden har to personer mistet livet af skader fra de knivstik, de pådrog sig.

Flere britiske medier har talt med 32-årig turguide Steve Hurst, der var blandt den gruppe, der afvæbnede manden.

Steve Hurst beskrev, at han så nogle personer kæmpe med en mand, samtidig med at de råbte, at han havde stukket to kvinder. Hurst løb hen og hjalp med at holde manden nede.

- Vi kunne se kniven, som han stadig havde i hånden. Jeg prøvede at få en fod ind, så jeg kunne sparke ham i hovedet, siger Steve Hurst til BBC.

- Vi prøvede alt, hvad vi kunne, at få kniven ud af hans hånd, så han ikke kunne skade andre.

- De andre på stedet var fantastiske. Helte ud over al fatteevne.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce