Annonce
Aarhus

Indehaver af nips-eldorado i Mejlgade: - Jeg får lov til at samle på alle mulige skøre ting

46-årige Heidi Bielfeldt er uddannet kunstner. I dag ejer hun butikken 'Heidis Mix Bix' i Mejlgade, der er en god blanding af gamle retro-genstande og Heidis' egne værker. Foto: Flemming Krogh

For fire år siden brækkede 46-årige Heidi Bielfeldt albuen. Det blev startskuddet til den butik, som hun egentligt aldrig rigtig havde drømt om, at hun skulle eje.

Annonce

AARHUS: Smilet er stort, og hænderne tages ivrigt i brug, når der skal fortælles. Heidi Bielfeldt, kunstner og indehaver af butikken 'Heidis Mix Bix' i Mejlgade, sidder på en rød pindestol i hjørnet af sin butik, der ligger i kælderen af en fredet ejendom.

Nipsgenstande, gammel brugskunst, keramik, lampe og diverse står blandet med Heidi Bielfeldts eget kunst på hver eneste ledige overflade, men der hersker alligevel en form for orden. Butikken føles ikke proppet, men nærmere hyggelig og hjemlig, hvilket også er Heidi Bielfeldts ambition.

- Jeg prøver at gøre det indbydende, og det skal ikke være en stor rodebutik. Jeg kan ikke bare smække alting op på et bord, og så er det det, siger hun.

Når folk kommer ind i butikken, er der mange, der spørger, om hun mon også bor sådan derhjemme.

- Og det gør jeg jo til en vis grad, men det er meget mere sorteret. Jeg har ikke mange ting, men jeg har alligevel nogen, siger hun med et grin.

Dukker i alverdens afskygninger er Heidi Bielfeldts svaghed. Her ses en gammel sag, der er lavet i ler - og utrolig velholdt. Foto: Flemming Krogh
Tapetvalserne, som man i gamle dage brugte til at trykke mønster på tapet med, så Heidi Bielfeldt på en aktion, og dem måtte hun bare have. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Kan ikke sidde derhjemme og glo

At Heidi Bielfeldt skulle ende med at have butik, lå ellers ikke i kortene.

I 2001 blev hun uddannet fra Århus Kunstakademi, og kort efter fik hun lokalerne i Mejlgade og indrettede dem som værksted. Karrieren som kunster gik godt, og flere steder i byen havde hendes kunst i deres butikker.

Arbejdet som kunster blev suppleret med døgnvagter som handicaphjælper.

- Det, jeg tjente som handicaphjælper, kaldte jeg for mine 'rugbrødspenge', for jeg vidste aldrig, hvor meget jeg ville tjene som kunster, siger Heidi Bielfeldt.

Det hele tog dog en drejning, da hun for lidt over fire år siden faldt og brækkede albuen. Venstre arm var helt ude af funktion, og det var umuligt for Heidi Bielfeldt at arbejde med sin kunst på daværende tidspunkt. Det blev begyndelsen på Heidis Mix Bix, for Heidi Bielfeldt kunne ikke holde ud bare at sidde derhjemme og glo.

- Jeg besluttede mig for at give det en chance. Jeg har altid taget meget på loppemarkeder, og jeg foreslog derfor min kæreste, som jeg delte værkstedet med på det tidspunkt, at han flyttede sit skrivebord ind i stuen, siger hun.

Hængepynten har Heidi Bielfeldt selv lavet, blandt andet af gamle dukker og chokoladeforme. - Jeg arbejder meget med genbrug i min kunst. Det kan jeg slet ikke lade være med, siger hun. Foto: Flemming Krogh
Den lille butik i Mejlgade er fyldt med brugskunst, nips, porcelæn og interiør i alle afskygninger. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Noget ind - noget ud

Så sådan blev det. Kæresten, der arbejder som freelance-fotograf, rykkede ind i stuen, og Heidi Bielfeldt startede i første omgang med at pakke et par af de flyttekasser med genbrugsguld, som hun havde stående, ud.

- I starten var der slet ikke så proppet, som der er i dag. Der er lige så stille kommet mere og mere til, siger Heidi Bielfeldt.

Interessen for bæredygtighed og genbrug har Heidi Bielfeldt altid haft, for som hun siger, så er der 'sgu nok ting i verden'. Men før hun åbnede Heidis Mix Bix, blev samleriet holdt i småtingsafdelingen.

- Vi boede - og bor - småt, så når noget kom ind, skulle noget ud, siger hun.

Sådan er det stadig den dag i dag, og måske derfor er Heidi Bielfeldt særligt glad for butikken:

- Nu får jeg lov til at samle på alle mulige skøre ting.

Hun understreger dog også, at hun langt fra samler på alting - og så er hun med tiden blevet meget mere selektiv med, hvad det er, hun samler på.

- Jeg samler ikke på hvad som helst, som hun siger.

En af de ting, hun ikke kan stå for, er gamle dukker og dukkehoveder, og den interesse ses afspejlet flere steder i butikken. Som de dukkehoveder, der står udstillet på disken, når man kommer ind eller i Heidis eget kunst, der hænger og står rundt omkring.

- Jeg samler ikke på hvad som helst, siger Heidi Bielfeldt. Men noget af det, hun ikke kan lade være, er gamle dukkehoveder. Foto: Flemming Krogh
Foto: Flemming Krogh
Annonce

Alt er tilladt

I dag integrerer Heidi Bielfeldt arbejdet som kunster med det at være ejer af en retro-butik. Og hun nyder at kunne forene noget af det, hun holder rigtig meget af.

- At jeg kun skulle have en genbrugsbutik og ikke forene det med min kunst - det kan jeg slet ikke forestille mig, siger hun og fortsætter:

- Jeg har aldrig drømt om at have en butik - men det er jeg endt op med. Og det skyldes blandt andet, at det ikke bare er en butik. Hernede er det meste tilladt.

Heidi Bielfeldts tilgang er, at her kan man få lov til at være med det, man kan. Og det gælder uanset, om der er tale om mennesker eller ting. I årernes løb har Heidi Bielfeldt haft fire forskellige kvinder i praktik fra jobcentret, der af den ene eller anden årsag er psykisk sårbare.

- Jeg siger altid til dem: Den virkelige verden venter på den anden side af den her kælder. Her kan du få lov til at være med det, du kan, siger hun.

Og det gør sig også gældende for tingene i butikken - hvad enten det er Heidi Bielfeldt eget kunst, nipsgenstande, møbler eller porcelæn:

- De kan få lov til at være, som de er.

Annonce

Drives af passion

At det er blevet moderne at indrette sit hjem med genbrugsfund mærker Heidi Bielfeldt tydeligt. Især i kølvandet på adskillige TV-udsendelser om samme emne, hvoraf Heidi Bielfeldt også har deltaget i et par stykker selv.

- Jeg kan helt klart mærke populariteten, siger hun og fortæller, at det faktisk går helt ok med at drive butik i Mejlgade.

For Heidi Bielfeldt er det dog langt fra pengene, der driver værket:

- Jeg drives af passion, ikke af penge. Selvfølgelig vil jeg gerne tjene penge, men det er noget andet, der driver mig, siger hun.

Hun understreger dog, at hun hjælpes på vej af, at hun ikke har gældsat sig for at have butikken, og at hun faktisk har en rimelig billig husleje.

- Og samtidig er det nemt, fordi jeg bor lige inde ved siden af.

Annonce

- Jeg kan godt passe et almindeligt job

Livet som selvstændig er dog ikke altid lutter lagkage. Som butiksejer er der typisk skæve arbejdstider, og Heidi Bielfeldt arbejder også langt de fleste lørdage.

- Nogle gange tænker jeg over, at jeg altid arbejder. Jeg har en datter på 10 år, og hun spørger også af og til: 'Årh, mor, hvorfor har du ikke et arbejde som alle de andre?' fortæller Heidi Bielfeldt.

Hun er dog ikke i tvivl om, at hun trives klart bedst med livet som selvstændig:

- Jeg kan ikke trække vejret i det.

Men samtidig er Heidi Bielfeldt heller ikke bleg for at trække arbejdshandsken på, hvis det bliver nødvendigt.

Inden hun startede på Kunstakademiet havde hun flere såkaldte 'almindelige' jobs, hvor hun blandt andet stod i et industrikøkken.

- Det var fint nok, indtil jeg en dag fandt ud af, at der var noget andet, der var vigtigere, siger hun.

-Jeg lægger mig ikke ned og dåner, hvis jeg skal have et almindeligt job. Det kan jeg godt finde ud af, siger hun men tilføjer alligevel med et smil:

- Men jeg vil da helst være fri. Jeg trives bedst med det, jeg laver nu.

Annonce

Ville være som de andre

Heidi Bielfeldt er opvokset på Fyn, og som hun selv udtrykker det, falder hun med sin kunstneriske sjæl og forkærlighed for genbrug helt udenfor familien.

- Min far og mor var håndværkere, og min søster har et helt almindeligt 8-16-job, fortæller hun.

Gennem sin ungdom har hun kæmpet en kamp for at overbevise sig selv - og alle andre - om, at hun gerne vil det her. Hun vil det kunstneriske. Hun vil genbrugen.

- Da jeg var lille, drømte jeg om at være som alle de andre. Det var jeg bare ikke. Jeg havde et tysk efternavn, men drømte om et, der sluttede på -sen. Jeg lavede også noget andet end det, alle de andre lavede, siger hun og henviser til de kunstneriske interesser.

I dag har hun det ikke sådan længere.

- På et tidspunkt bliver man voksen og finder ud af, at det er en styrke ikke at være som alle de andre, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Coronaen har stadig godt fat i Aarhus: Ny stor stigning i antal smittede

Aarhus

Kæmpe smitteudbrud på populær bar: Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Annonce