Annonce
AGF

Inden AGF's sølvbrag i Parken: Her er holdet bag holdet

David Nielsen stoler meget på de folk, han har omkring sig i dagligdagen i AGF. Her bliver tingene vendt og drejet med fysioterapeut Uffe Hansen (th.), analytiker Lasse Winther Andersen og cheftrænerens højre hånd Ruben Selles (tv.). Foto: Flemming Krogh
Annonce

FODBOLD: Søndag aften er der direkte duel om andenpladsen i Superligaen i Parken mellem FC København og AGF. To point skiller inden opgøret de to klubber. En hjemmesejr vil med stor sandsynlighed sende sølvmedaljerne til hovedstaden, mens en udesejr – i så fald den første i 11 år – vil bringe AGF forbi løverne, op på andenpladsen med kun to kampe tilbage i mesterskabsspillet.

Århusianernes cheftræner, David Nielsen, er uanset udfaldet af ’sølvfinalen’ godt i gang med at sikre AGF klubbens første sæt medaljer i 23 år, og bliver af mange anset for at være ”holdets største stjerne”, men benytter selv gerne lejligheden til at fremhæve de folk, han har omkring sig i dagligdagen.

Vi giver her et overblik over, hvem der udgør den daglige sportslige stab omkring Superliga-truppen, og hvilke roller og opgaver de har i det tilsyneladende velsmurte maskineri. Det er folk, der sjældent rammer rampelyset eller overskrifterne i aviserne, men som naturligvis på hver deres måde har en finger eller ti med i den bedste AGF-sæson i mange, mange år.

Sportschef Peter "PC" Christiansen er overordnet sportslig ansvarlig, og er dermed ham, der har sammensat den nuværende gruppe af spillere og stab - og altså hovedarkitekten bag den aktuelle succes - men i det følgende handler det om de mennesker, der er under cheftrænerens daglige ledelse ude på banen og før, under og efter kampene.

Og vi begynder med David Nielsens selv.

1 David Nielsen

Cheftræner

Overtog cheftræner-jobbet 30. september 2017 efter fyringen af Glen Riddersholm. Har tidligere været cheftræner i norske Strømgodset og Lyngby, som han i sin første sæson førte til oprykning til Superligaen og senere til DM-bronze.

Nielsen har UEFA’s Pro-licens.

Refererer til sportschefen, og selvfølgelig med inde over, når der skal hentes nye spillere.

Er den overordnet ansvarlige for træning, taktik og for at sætte holdet til kampene, men uddelegerer gerne opgaverne til folkene i sin stab.

Han lader eksempelvis Peter Sand stå for den ugentlige træningsplan – hvornår og hvor længe, der skal trænes - mens assistenttræner Ruben Selles står for at udvælge og udføre øvelserne i de enkelte træningspas. Nielsen lytter generelt meget til de folk, han har omkring sig, men i sidste ende er det ham, der bestemmer.

Er kendt og ’berygtet’ for en gang imellem at få nogle vilde taktiske idéer - lige op til eller under en kamp - som han ikke er bange for at føre ud i livet.

Nielsens store styrke er hans evne til at sætte verbal ild til omklædningsrummet inden en kamp og i pausen. Er Ikke lige så struktureret som Selles eller Sand, men faktisk mere taktisk snu og nysgerrig på, hvad modstanderne gør og kan, end de fleste tror.

- Jeg er af natur ikke særlig struktureret, og hader at tænke for mange dage frem, så jeg har brug for strukturerede mennesker omkring mig i AGF, som kan tage sig af den del, lyder det fra Nielsen.

2 Ruben Selles

En mand, der har gjort en kæmpe forskel i og for AGF: Ruben Selles. Foto: Ole Nielsen/Ritzau Scanpix

Assistenttræner

Spanier. Tiltrådte i AGF i januar 2018, hvor han kom fra en stilling som assistenttræner i den aserbajdsjanske topklub FK Qarabag. Før det var han assistent for David Nielsen i norske Strømgodset. Startede sin trænerkarriere på akademiet i Valencia CF.

Fik UEFA Pro-licens som 25-årig og har derudover en mastergrad i sport og fysiologi fra universitetet i Valencia.

Stopper i AGF med udgangen af den igangværende sæson, da han ønsker at søge nye udfordringer.

Cheftrænerens højre hånd og højt respekteret i klubben for sine analytiske evner og systematiske tilgang til træning. En vaskeægte ’fodboldnørd’, der ifølge kollegerne tænker fodbold 24 timer i døgnet. Er manden, der ofte rent praktisk står for træningen ude på bane 1 og 2. Er fra den spanske skole, hvor repetitionens lov gælder. Det er gentagelser med gentagelser på. Ansvarlig for dødbolde.

Er blevet kaldt "den vigtigste signing i AGF i mange år".

David Nielsen siger følgende om Selles:

- Jeg kan sådan set bare "bestille" min egen følelse op til kampen hos Ruben, og så går han ud og sætter det hele op til træning, mens jeg går ind og leverer i omklædningsrummet.

Spanieren er også en yderst temperamentsfuld herre, der ikke lægger op til åben debat omkring tingene, men kræver fuld fokus, når der er træning, hvor han slår hårdt ned på sløseri, hvilket den tidligere AGF-anfører Pierre Kanstrup har sagt følgende om:

Man kan lave en øvelse, hvor man slår 100 pasninger, og de 99 sidder lige i skabet, men hvis der bare er én, der ikke gør det, jamen, så er det ikke godt nok. Så kan man godt få en skideballe. Og sådan er han bare.

3 Lars Friis

Assistenttræner Lars Friis tager en snak med Mikkel Møller Lassen. Foto: Axel Schütt/Ritzau Scanpix

Assistent -og transitionstræner

Ansat i AGF fra sommeren 2019. Var også assistenttræner for Glen Riddersholm i klubben i 2016-17. I mellemtiden har han været cheftræner for Brentfords U23-mandskab. Var fra 1999 til 2016 ungdoms – og assistenttræner i FC Midtjylland, hvor han var med til at vinde DM-guld i 2014/15.

Har UEFA Pro-licens.

”Transitions…ah, hva’ for én?” Lars Friis har ansvaret for overgangen af klubbens ældste og største talenter fra ungdomsfodbold til førsteholdet. Han er altså bindeleddet mellem talentsektorens ældste årgange og Superligaen, men er også assistenttræner på lige fod med Ruben Selles og en aktiv part på træningsbanen.

Har især fokus på individuel træning,  det gælder ung som gammel, som når han trækker Niklas Backman til side og gør den rutinerede svensker opmærksom på retningen af dennes standfod, når han sender lange pasninger af sted.

Står også for at holde individuelle samtaler med spillerne hele vejen rundt, hvor han ofte selv har videoklippet nogle indsatsområder og detaljer i spillet, som han præsenterer for den enkelte spiller.

En åben og socialt stærk træner, der tror på styrken i gode relationer og en ærlig dialog. Kitter tingene sammen ude på træningsbanen, og er et vigtigt bindeled mellem spillere og cheftræner.

I sin første periode som assistent i AGF havde Friis ansvaret for den offensive del af spillet. Noget, der også fremadrettet vil være et indsatsområde fra hans side.

4 Peter Sand

Fysisk træner

Ansat i AGF fra sommeren 2017. Kom fra en stilling som fysisk træner i Randers FC, hvor han havde været ansat siden 2012. Har tidligere været fysisk træner i AGF’s ungdomsafdeling.

Lidt af en blæksprutte, og vel i bund og grund stabens travleste mand.

På træningsbanen står han rent praktisk for opvarmningen af spillerne, hvilket han også er ansvarlig for til kampene, og styrer den rent fysiske del af træningen i AGF med intervaller, sprints, fysiske tests og udarbejdelsen af træningsprogrammer for hver enkelt spiller til brug i styrkelokalet.

Har ansvaret for at tilrettelægge antal og placering af træningspas - både styrke -og fodboldmæssigt - i løbet af ugen.

Var velsagtens vigtigste mand under coronapausen, hvor han skulle holde snor i hver enkelt spiller og udfærdige individuelle træningsprogrammer. Indgår naturligvis i et tæt samarbejde med sundhedsstaben omkring doseringen af skadede spillere og den generelt skadesforebyggende træning.

- De krav, han stiller til spillerne, er ekstremt høje, og han er utrolig god til at udvikle den enkelte spillers fysiske kapacitet. Han har både de teoretiske og praktiske kompetencer, der skal til, og hans viden og indsigt i hans felt er på det højeste niveau, har sportschef Peter ”PC” Christiansen udtalt om Peter Sand.

5 Nikolai Pold

Målmandstræner Nikolai Pold varmer Kasper T. Kristensen op før en kamp. Foto: OLE NIELSEN/Ritzau Scanpix

Målmandstræner

Ansat i AGF fra sommeren 2018. Har tidligere været målmandstræner i AC Horsens og FC Midtjylland, hvor han har været med til at forme målmænd som Frederik Rønnow og Jesper Hansen.

Vandt DM-guld med FCM i 2017/18. Har UEFA Goalkeeper A-licens samt UEFA A-træner licens.

Har det fulde ansvar for truppens målmænd. Tilrettelægger og gennemfører selv alle træninger med gruppen, der p.t. består af William Eskelinen, Kasper T. Kristensen og Daniel Gadegaard.

Må have et af landets stærkeste sparkeben, da han i tiden som målmandstræner har sendt millioner af skud og afleveringer af sted mod sine keepere. Kompromisløs, meget direkte, men også socialt engageret type, der kræver meget af sine målmænd til hver eneste træning, og som er stærk i udviklingen af unge, talentfulde spillere.

Er også med inde over scoutingen af målmænd. Har selvfølgelig mere end nogen anden fingeren på pulsen i forhold til, hvor truppens keepere står i forhold til hinanden, men det er dog i sidste ende David Nielsen, der beslutter, hvem der skal spille. Har givet grønt lys til den nuværende sammensætning i truppen af helt unge målmænd, som han hver især tror meget på.

6 Lasse Winther Andersen

Analysemand Lasse Winther Andersen i aktion under en træningslejr. Foto: Kim Robin Graahede

Analytiker

Ansat i juli 2016 på fuld tid som den første videoanalytiker i klubben. Kom fra FC Midtjylland. Har selv spillet elitefodbold op til U19-niveau.

Står for at levere videoanalyser -og klip til trænerstaben og spillerne efter og før hver enkelt kamp. Det sker både i forhold til det taktiske udtryk, personlige indsatsområder, men også i forhold til den kommende modstander, og hvordan de forventes at spille og stille op mod AGF.

Har langsomt, men sikkert fået en mere og mere vigtig rolle i trænerteamet, da hans analyser ofte rammer plet, og er derfor også blevet mere synlig på træningsbanen. Er tiltænkt en endnu mere markant rolle fremover i AGF.

Får optaget træninger og kampe, og har hele tiden en iPad ved hånden, så han kan markere brugbare situationer, der senere kan vises til holdet i plenum eller via en app på den enkelte spillers mobiltelefon.

- Vi har et ret fast set up i forhold til vores kampe. Tre dage før en kamp i Superligaen præsenterer jeg en modstander-rapport for trænerstaben. Og ud fra den briefing fastlægger David og Ruben en game-plan i forhold til, hvad vi som hold selv skal have fokus på. Så vi har min analyse af modstanderen. Vi har deres analyse. Og derfra finder vi ud af, hvad det er, vi skal vise truppen på video for at give dem den overbevisning, vi selv har, har Lasse Winther Andersen tidligere fortalt til Århus Stiftstidende.

7 Jacob Astrup

Læge

Har været tilknyttet Superligatruppen som læge siden 2011. Arbejder til dagligt på Regionshospitalet i Silkeborg. Er diplomlæge i idrætsmedicin.

Fast mand til AGF-kampe og på truppens træningslejre i vinterpausen, hvor han får tid til at lave generelle sundhedstjek på hver enkelt spiller.

Vigtig og væsentlig sparringspartner for spillerne ved mere alvorlige skader (operationer) og den efterfølgende genoptræning.

8 Uffe Hansen

Fysioterapeut

Kom i 2015 fra AC Horsens til AGF. I Horsens fungerede han både som fysisk træner og fysioterapeut.

Er cheffysioterapeut. Har ansvaret for at behandle spillerne – og er først og fremmest spillernes bedste ven og nærmeste sparringspartner, når de er skadede. Her og nu især meget omkring spillere som Mustapha Bundu, Mustafa Amini og Niklas Backman, der alle har været skadede i en længere periode.

Og her handler det ikke kun om øvelser og forløb, men også om at stå til rådighed som samtalepartner for de ofte frustrerede spillere.

- Spillerne skal have en opfattelse af at have en allieret - en som vil dem deres bedste, og en, der følger dem hele vejen igennem skaden. Der skal etableres en tillid og fortrolighed fra start. Det er frustrerende at være skadet især i længere tid. Man føler sig ikke på samme måde som en del af holdet, når man er ude af træningen på banen. Der er det vigtigt at finde en anden motivation, har han fortalt avisen.

9 Klaus Bredsgaard

Fysioterapeut

Kom til AGF i 2015. Er uddannet idrætsfysioterapeut og var inden sin start i AGF tilknyttet Århus Håndbold.

Indgår i dagligdagen i et tæt samarbejde med Uffe Hansen og den øvrige sundhedsstab. Som Uffe Hansen meget vellidt i spillertruppen, og en mand, som spillerne kan gå til med stort og småt under et skadesforløb.

10 Søren Teglgaard Jørgensen og Jens Lorentzen

Holdledere

Tilknyttet Superligaholdet siden henholdsvis 2018 og 2013. Ansvarlige for spillernes tøj og vask til træning og kamp. Og tager sig derudover - som klassiske holdledere - af stort og småt i hverdagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Coronaramt plejehjem: Medarbejdere kan alligevel godt være blevet smittet på arbejde

Aarhus

Ældreområdet i Aarhus mister den anden topchef på få uger:  Økonomichef stopper i begyndelsen af 2021

Aarhus

Krav om afklaring i omstridt sag: Familier med kræftramte børn er efterladt i usikkerhed

Annonce