Annonce
Aarhus

Indenrigsminister irettesætter Aarhus-borgmester

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) kommer efter borgmester Jacob Bundsgaards budgetlægning i et brev. Foto: Henning Bagger/Scanpix

Økonomi- og udenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) kritiserer borgmester Jacob Bundsgaard for at have lavet budget ud fra taktiske hensyn. Borgmesteren afviser kritikken og socialdemokrat kalder ministers brev for politisk chikane.

AARHUS: Det er ikke lovligt, at Aarhus Kommune har udarbejdet sit budget ud fra politiske og taktiske hensyn.

Det vurderer økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i et brev til borgmester Jacob Bundsgaard, som næppe helt tilfældigt landede i mailbakken torsdag under de igangværende budgetforhandlinger for næste års budget i Aarhus Kommune.

Mailen fra ministeren fik borgmesteren, der også er KL-formand, til at afbryde budgetforhandlingerne for at skrive et øjeblikkeligt svarbrev til ministeren, hvor han afviser kritikken.

I sit brev henviser Simon Emil Ammitzbøll-Bille til, at borgmester Jacob Bundsgaard i Radio24syv har udtalt, at byrådet forudsatte i budgettet for 2018 og frem, at man fra 2019 ville få en udligningsreform, der ville rette op på den systemfejl, at Aarhus havde et underskud på 200 mio. kr. på udligningen mellem kommuenrne.

Som bekendt vedtog 30 af byrådet 31 mandater et budgetforlig for 2018, der indregnede en indtægt på 200 mio. kr. i overslagsåret 2019. Men den ventede udligningsreform kom aldrig, og derfor skal der nu spares i budgettet for 2019.

Annonce
- Det er politisk chikane fra indenrigsministeren, mener politisk ordfører Anders Winnerskjold (S): Foto: Axel Schütt

"Ulovlig begrundelse"

Indenrigsministeren hæfter sig især ved, at borgmesteren bl.a. gav denne begrundelse i radiointerviewet på, hvorfor han og byrådet havde medregnet en indtægt på 200 mio. kr.:

"Vi ønskede at lægge et maksimalt pres på de forhandlinger, der skulle være på Christiansborg, så man kunne se det urimelige i, at man har en model på beskæftigelsesområdet, der systematisk underkompenserer Aarhus," sagde Jacob Bundsgaard.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille vurderer i sit brev torsdag, at det er en ulovlig begrundelse.

Ifølge ministeren må en kommunes budget ikke udarbejdes ud fra politiske og taktiske hensyn. Et budget skal derimod være udtryk for det bedst mulige skøn over det kommende års udgifter og indtægter.

Ud af en sammenhæng

Ministeren trækker dog alene ovennævnte citat ud, og det fik torsdag borgmester Jacob Bundsgaard til at svare skriftligt, at han undrer sig over ministerens brev, som alene bygger på to udsagn fra pressen, der er taget ud af sammenhæng.

For i samme radiointerview på Radio24syv forklarer Jacob Bundsgaard også, at han og byrådet forventede at få de 200 mio. kr. fra staten i en udligningsreform, fordi det var vurderingen og anbefalingen fra kommunens embedsværk, ligesom man forventede det ud fra en vurdering af kommissoriet for Finansieringsudvalget, der skulle se på, hvordan man kunne afskaffe beskæftigelsestilskuddet.

Borgmesteren har sendt sagen til KL, da også andre kommuner end Aarhus havde regnet med en udligningsreform, og han ønsker ikke at kommentere sagen yderligere. Men politisk ordfører hos Socialdemokratiet i Aarhus, Anders Winnerskjold, betegner ministerens brev som ren partipolitik og et angreb fra en minister på KLs formand.

"Politisk chikane"

- Det er politisk chikane. Og ministeren drager en konklusion, før sagen er behandlet i Ankestyrelsen, hvor han også har sendt den hen.

Anders Winnerskjold tilføjer, at byrådet altid lægger altid budgetter ud fra mange forskellige forudsætninger, hvoraf nogle kan være usikre.

- Men budgettet er lagt med åbne øjne af 30 ud af 31 byrådsmedlemmer, der vidste at der var en usikkerhed.

Byrådsmedlem Gert Bjerregaard (V) mener derimod, at sagen er alvorlig i forhold til borgmesteren.

- Vi undrer os over at borgmesteren ikke lytter til ministeren og retter ind. Det er tydeligt, at borgmesteren har handlet på kanten af loven, mener Gert Bjerregaard.

Anders Winnerskjold undrer sig:

- Gert Bjerregaard har selv været med til at vedtage et budget som ministeren nu kritiserer. Så jeg forstår ikke Gert Bjerregaards kritik.

Som omtalt har indenrigsministeren også sendt en kopi af sit brev til Ankestyrelsen, der så kan overveje, om man vil sagsbehandle den.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Pladsmangel og dårlige faciliteter: Politiet drømmer om at flytte fra Politigården

Annonce