Annonce
Aarhus

Indere har investeret tocifret millionbeløb i århusianske iværksættere

Mads Rydahl til venstre og Thomas Laursen på terassen ved Navitas. De var egentlig på vej til Silicon Valley, hvor Mads Rydah har arbejdet en årrække. Men makkerparret besluttede at blive i Aarhus, fordi det er meget billigere, deres kunder er i Europa og Aarhus har alt, de skal bruge. Ikke mindst talent. Foto: Axel Schütt

To århusianske iværksættere har bygget et system, der gør computere i stand til på få sekunder at finde den mest relevante videnskabelige viden. Et indisk firma har valgt at investere 15 millioner kroner i projektet.

AARHUS: I Navitas på Aarhus Havn er Thomas Laursen og Mads Rydahl kommet langt med at udvikle et intelligent søgesystem. Det har interesse i hele verden og har fået et indisk firma til at smide 15 millioner kroner i det århusianske firma, Unsilo.

Efter fire år har Thomas Laursen og Mads Rydahl 18 medarbejdere med ni nationaliteter, den flotteste udsigt fra femte sal i Navitas og nu en investering på 15 millioner kroner at gøre godt med.

De popper op i DRs nyheder, på kommunens nytårsbriefing for erhvervslivet og i nyhedsbreve som et eksempel på en succes.

Og hvad er det så egentlig, de går og laver?

- Vi laver systemer, så computere på få sekunder kan finde de rette videnskabelige artikler og fakta. Det vil for eksempel giver hurtigere diagnoser i fremtiden, fordi lægerne kan taste symptomerne og bruge verdens samlede viden som baggrund. Og advokater kan hurtigt svare klienter på, hvilken afgørelse, der sandsynligvis vil blive i klienternes sager, forklarer Thomas Laursen.

- Simpelthen fordi advokaten hurtigt kan få et overblik over alle andre lignende sager. Ligesom lægen kan tjekke, hvilke diagnoser patientens symptomer har udløst tidligere, uddyber han.

Det sker vel og mærke ikke ud fra en overfladisk sammenligning af ord med stor risiko for fejlsøgning. Men på baggrund af års minutiøst programmeringsarbejde, analyser og tests.

- Det er en stor teknisk udfordring at få computerne til at finde tekster, der ikke bare har de samme ord, som man søger på, men som også rent faktisk handler om præcis det samme. Har den samme kontekst, siger Mads Rydahl.

Han mener, at Unsilo er kommet langt i processen, men at man kan arbejde videre med det næsten for evigt.

- Computeren kan ikke erstatte lægen eller advokaten, men give dem den allerbedste baggrund for at træffe deres beslutninger. Simpelthen ved at stille stort set al tilgængelig viden på området til deres rådighed, fastslår Mads Rydahl og fortsætter:

- Det er nemlig præcis det, computere er gode til: at huske kæmpe store mængder af informationer og sortere i dem. Ingen menneskehjerne kan rumme så meget data eller bearbejde det så hurtigt.

Annonce
En kapitaltilførsel på 15 millionre kroner til Unsilo gør det muligt for Thomas Laursen og Mads Rydahl at forfine deres intelligente tekstsøgningsprogrammer. Lægerne kan bruge det til hurtigere at finde en diagnose og advokater kan straks få klarhed over, hvordan en sag tidligere er blevet bedømt i retten. Foto: Axel Schütt

Otte millioner artikler

Altså er Unsilo ekspert i avanceret tekstanalyse, i at finde relevant viden og opdage nye mønstre.

- Vi har nu analyseret otte millioner videnskabelige artikler. Det kan vi kun, fordi computerkraft er blevet billigt og tilgængeligt. Vi har ikke en eneste server stående, men har lejet kapacitet, der svarer til 32.000 computere, fortæller it-nørden.

Bla. netboghandlen Amazon.com sælger stor computerkraft. Den har nemlig ledig kapacitet på de tidspunkter, hvor folk ikke køber bøger.

- Vi køber kun kraft i de timer, vi lige skal bruge det. Det er vildt, at det kan lade sig gøre, mener Thomas Laursen.

Unsilos 20 folk arbejder på at få computeren til at forstå, hvilke ord og sammensætninger af dem, der for eksempel handler om henholdsvis kemi, teknik og anatomi. I medicinalindustrien er der ret godt styr på strukturen mellem ord og deres betydninger, så der er det nemmere end i andre områder.

- Vi arbejder sammen med Springer Nature, der er verdens største forlag for videnskabelige artikler. Så vi har adgang til den største vidensbank, siger iværksætteren, der netop har været en tur i Shanghai for tale om et søgningssystem til patenter.

- Det er en virkelig vanskelig opgave, men vi tror på, at vi kan løse den, siger han.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce