Annonce
Aarhus

Indlæggelsestal snyder: Coronaen er lige så farlig som i marts

De unge smittede i den corona opblomstring, vi har set i Aarhus, er ikke indlagt ret længe af gange. Foto: Jens Thaysen
Virus har muteret, men det er kun i småtingsafdelingen, så vi bliver hverken mere eller mindre syge end da coronaen kom til landet i foråret, selv om det ser sådan ud på tallene over indlagte.

AARHUS: Mens antallet af corona-smittede i Aarhus bare steg og steg i de seneste uger, fulgte antallet af indlagte på sygehuset tilsyneladende ikke med i samme tempo. Forklaringen er desværre ikke, at virus har muteret, så patienterne får et mildere sygdomsforløb. For det er ikke tilfældet. Smittede risikerer stadig at blive meget alvorligt syge og eventuelt dø af Covid-19.

- Det er muteret så meget, at man kan identificere smittekæderne; spore om virus kommer fra udlandet eller er et af dem, der kører her i Danmark. Men der er tale om bitte små mutationer, der, mig bekendt, ikke har betydning for funktionen, siger Christian Wejse, epidemiolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital.

Han har et godt bud på hvorfor antallet af indlæggelser ikke er steget så voldsomt i den aktuelle bølge, som man kunne frygte.

Annonce

- Den helt oplagte forklaring er, at virus denne gang har spredt sig blandt de unge. Det er lykkes at undgå at smitte de sårbare grupper, der typisk får et sværere forløb, siger han.

Tallene snyder

Der har rent faktisk været en stigning i antal indlagte på regionens hospitaler. De fleste er bare blevet udskrevet meget hurtigt igen.

- Der var fem indlæggelser i juni, syv i juli, og indtil nu er vi ved at være oppe på 40 indlagte i august. Så der har været en stigning i antallet, men det har været kortvarige indlæggelser. Det betyder at det totale antal indlagte på et givent tidspunkt, som er det tal, der reporteres ud hver dag for, hvor mange der er indlagt "lige nu", er ikke steget nævneværdigt, forklarer Christian Wejse.

Christian Wejse. Foto: Jens Thaysen

Betyder det så ikke, at folk bliver mindre syge?

- Det kan man ikke sige. Det har hele tiden været sådan, at det kun var en lille del af de smittede, der skulle indlægges. Af dem der testes positive (er syge, red) er det måske 5-10 procent, og det er en relativ konstant andel, siger han.

Og så alligevel ikke helt.

- Det afhænger selvfølgelig af hvem der bliver smittet. Der er stor forskel på have et kæmpestort udbrud blandt primært unge mennesker i Gellerup og et stort udbrud på et eller flere plejehjem, siger han.

Annonce

Risiko og garanti

De ældre rammes simpelthen hårdere af corona. Men ikke alle.

- Der var også milde forløb i forbindelse med udbruddet tilbage i marts, hvor en studerende, der var vendt hjem fra skiferie, smittede beboerne på et plejehjem. Der var flere, der blev testet positive, men aldrig blev indlagt, siger Christian Wejse.


Den helt oplagte forklaring er, at virus denne gang har spredt sig blandt de unge. Det er lykkes at undgå at smitte de sårbare grupper, der typisk får et sværere forløb

Christian Wejse


Det er ikke første gang teorien om at virus skulle være blevet mildere er fremme.

- Det var oppe og vende, da vi havde udbruddet i Hjørring. Der var også spredning til flere plejehjem, hvor 80-årige demente havde et mildt forløb. Risikoen for at få et alvorligt forløb stiger med alderen; fra langt under en procent, til måske 50 eller 70 procent. Men det er stadigvæk en risiko – ikke en garanti, siger han.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Vibeke ville bare bruge MitID: Så dukkede Mortens fortrolige oplysninger pludselig frem

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Klubhus på Tangkrogen har været tre år undervejs: Forening har millionerne klar, men byggetilladelsen trækker ud

Byudvikling For abonnenter

Træt torv skal friskes op: Mere grønt, røde bænke og granitbelægning - men der skal fortsat være plads til de 'skæve eksistenser'

Sport

Skanderborg Aarhus-spiller overvejer karrieren efter problemfyldt sæson

Østjylland

Søndag aften begynder en måneds vejarbejde på motorvejen mellem Randers og Aarhus: Her er planerne for trafikken

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

Aarhus

Nyt gulvtæppe på rådhuset: Aarhus Kommune kan spare millioner ved at vælge nyt tæppe fra lokalt firma

Byudvikling For abonnenter

Molslinjen er væk og tilbage står et mærkeligt tårn: Hvad er det? Og får det lov at overleve, når Aarhus Ø kommer buldrende?

Debat

Boringsnære beskyttelsesområder har konsekvenser: Vi ønsker en korrekt beregnet erstatning, så vi kan komme videre

Byens Bedste

Kom med dit bud: Hvem skal være med i Byens Bedste?

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Aarhus

DSB afprøver nyt venteområde: - Der var mangel på ventepladser

AGF For abonnenter

Analyse: AGF sluttede ét sølle point over nedrykningsstregen, og derfor venter der et stort arbejde i sommerens transfervindue

Alarm 112

Stjal parfume i Magasin lørdag - søndag blev de udvist af Danmark i seks år

Annonce