Annonce
Aarhus

Indretnings-dilemma på rådhuset: Skal milliondyrt gulvtæppe vise et kort over det gamle eller nye Aarhus?

Gulvtæppet i byrådssalen viser et kort over Aarhus, som byen tog sig ud i 1941. Men der mangler meget af det, vi i dag forbinder byen med Aarhus. Nu er kommunen i gang med det indledende arbejde i, hvordan et nyt tæppe skal se ud. Heriblandt om kortet skal opdateres til nutidens Aarhus.  Foto: Kim Haugaard
Gulvtæppet i byrådssalen er slidt og trænger til at blive skiftet. Men skal et nyt tæppe have samme motiv som det originale, eller skal det vise Aarhus, som vi kender byen i dag?

AARHUS: På gulvet i byrådssalen på Aarhus Rådhus ligger et gulvtæppe. Det viser et kort over Aarhus, som byen tog sig ud i 1941, da rådhuset blev bygget. Efter 81 år er tæppet slidt og trænger til at blive skiftet.

Men hvordan skal dets efterfølger se ud? (hvis der overhovedet skal laves et nyt tæppe)

Et nyt gulvtæppe kan enten blive magen til det gamle, eller også kan man opdatere kortet, så det viser nutidens Aarhus. Det inkluderer Aarhus Ø, Gellerupparken og alle forstæderne, som byen er vokset sammen med.

Annonce

Kommunens stadsarkitekt, Anne Mette Boye, har sat gang i det indledende arbejde for at se, om man kan hive nutiden ind i byrådssalen.

- Hvordan det kan se ud, det finder vi ud af i den proces, der kommer nu. Det er jo en nyfortolkning, så jeg forestiller mig bestemt, at man tager udgangspunkt i, hvordan Aarhus ser ud i dag. På det nuværende tæppe er hele Aarhus Kommune heller ikke med, så måske skal kortet have en anden skala. siger Anne Mette Boye.

Nyt vs. gammelt

Dilemmaet ligger i, om man skal beholde 100 procent originalitet i den smukke byrådssal. Altså om man skal bibeholde motivet, arkitekterne tegnede i sin tid. Eller om man skal opdatere kortet, så byrådssalen også afspejler nutiden.

Hvis vi ikke synes, det lykkedes at få et godt bud, så vil tæppet blive erstattet med en ny vævning efter det oprindelige motiv.

Anne Mette Boye, stadsarkitekt

Kortet på tæppet har en symbolsk funktion over for politikerne i byrådet. Når de sidder og træffer vigtige beslutninger, sidder de og kigger på tæppet - og dermed på Aarhus.

Anne Mette Boye forsikrer dog, at hun har en backup-plan, hvis ikke det duer med en nyfortolkning.

- Hvis vi ikke synes, det lykkes at få et godt bud, så vil tæppet blive erstattet med en ny vævning efter det oprindelige motiv, siger hun.

Annonce

Passer på historien

Og bare rolig, der kommer heller ingen neonfarver på et nyfortolket gulvtæppe (eller en flot Århus Stiftstidende-gul).

Planen er, at tæppet skal holdes i samme farveskema som det originale.

- Vi er superopmærksomme på, at rådhuset er en fredet bygning, og at byrådssalen i sig selv er et helt særligt smukt arkitektonisk værk, hvor tæppet indgår som en del af helheden, siger stadsarkitekten.

Jeg tænker, vi skal have et nyt tæppe, og jeg synes, det er rigtig fint, hvis der kommer nogle forslag til forskellige løsninger. For os er det bare vigtigt, at det sker i respekt for bygningen og rummet.

Mette Skautrup (K), byrådsmedlem

Det oprindelige tæppe er designet af arkitekt Erik Møller, der tegnede rådhuset sammen med Arne Jacobsen. Tæppet blev håndvævet af væveriet Troba, og denne proces anses som et kunsthåndværk.

Derfor mener Anne Mette Boye, at et nyt tæppe skal være lavet i samme håndværksmæssige og kunstneriske kvalitet. Ellers kan byrådssalen miste noget af sin arkitektoniske værdi.

Annonce

Søger fonde

Det koster boksen at håndvæve et 250 kvadratmeter stort tæppe. Et estimat fra Aarhus Kommune lyder på syv millioner kroner.

Kommunen håber dog på at få fonde til at dække store dele af omkostningerne.

Men før man når dertil, skal der findes penge til at designe et nyt tæppe.

- Lige nu er vi i gang med søge fonde til at lave et alternativt forslag til, hvordan tæppet kan se ud, siger Anne Mette Boye og påpeger, at hvis der sidder nogle interesserede folk rundt i byen, er de også velkomne til at spæde til.

Hun håber nemlig, at man kan få en dygtig kunster til at designe det nye tæppe.

- Det kan være en, der arbejder med grafisk fortolkning og fremstilling af kort, billeder eller fortællinger. Det vil nok være en billedkunstner - det er noget af det, vi skal have fundet ud af i den proces, vi sætter i gang nu. Men vi skal have en kunstner af høj kaliber og indsigt, siger hun.

Når der engang ligger et eller flere forslag klar, kan politikerne blive involveret. Meningerne er allerede delte.

Annonce

Kan vi vente lidt?

Ingen i byrådet jubler over udsigten til at bruge et millionbeløb på et gulvtæppe. Men De Konservative er åbne over for at opdatere tæppet.

- Jeg tænker, vi skal have et nyt tæppe, og jeg synes, det er rigtig fint, hvis der kommer nogle forslag til forskellige løsninger. For os er det bare vigtigt, at det sker i respekt for bygningen og rummet, siger byrådsmedlem Mette Skautrup (K).

- Vi kan nok finde nogle penge til et nyt tæppe, men vi skal også ud og snakke med nogle fonde først, siger hun.

Jeg forstår bestemt godt, at prisen kan godt virke voldsom. Men, vi har at gøre med et originalt værk til en af Danmarks smukkeste, fredede bygninger.

Anne Mette Boye, stadsarkitekt

Helt så positiv er Socialdemokratiet ikke.

Borgmesterpartiet ser helst, at tæppet slet ikke bliver skiftet i den kommende fremtid. Det fortæller politisk ordfører Jasmine Søgaard (S).

- Vi mener ikke umiddelbart, at tæppet behøver at blive skiftet nu. Vi tror, det kan holde nogle år endnu. Vi vil gerne passe rigtig godt på rådhuset, det er jo kulturarv, men indtil videre mener vi, tæppet kan holde lidt længere. Selvom det selvfølgelig ser lidt slidt ud, siger Jasmin Søgaard.

Annonce

Give noget smukt videre

Hvor mange år der skal gå, før tæppet må skiftes, har Socialdemokratiet i ikke noget svar på. Men måske er det udsigten til at bruge syv millioner kroner, der skræmmer.

Men pengene er godt givet ud, mener stadsarkitekt Anne Mette Boye.

- Jeg forstår bestemt godt, at prisen kan virke voldsom. Men, vi har at gøre med et originalt værk til en af Danmarks smukkeste, fredede bygninger. Rådhuset er internationalt anerkendt, og det har stor betydning for Aarhus og vores demokrati, siger hun og fortsætter:

- Vi har fået det fra tidligere generationer og har ansvar for at give det smukt videre til de næste. Man kan også tænke på, at tæppet er knyttet i 1941 og har ligget der lige siden. Vi håber, vi kan lave et smukt tæppe, der ligger i lige så lang tid.

Hun har allerede været i dialog med billedrådet, Slots- og Kulturstyrelsen og Kultur- og Borgerservice om, hvordan man skaber en god proces omkring et nyt tæppe.

I tirsdags var debatten om det dyre tæppe nået til Radio4 Morgen. Her talte de i indslaget med de to byrådsmedlemmer Mette Skautrup (K) og Solveig Munk (E), om hvorvidt kommunen skal bruge syv millioner på et tæppe.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Klubhus på Tangkrogen har været tre år undervejs: Forening har millionerne klar, men byggetilladelsen trækker ud

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Fireårig datter ville gerne se sin mor: - Storebror måtte forklare, at far havde stukket hende ned, og at de ikke ville se mor igen

Sport For abonnenter

Kommentar: Hvilken succes, Skanderborg Aarhus har været. Og i næste sæson bliver det endnu bedre

Aarhus

Stole, glas og flasker fløj gennem luften: Vrede mænd raserede beværtning i Skolegade

Aarhus

Bjørn forsøger hele tiden at blive klogere på vin: Nu inviterer han til festival med sjældne vine i Risskov

Første person i Danmark er testet positiv for abekopper

Erhverv

Bestseller-milliardær er Skotlands rigeste: Holch Povlsen er højlandets største jordbesidder

Aarhus For abonnenter

Vibeke ville bare bruge MitID: Så dukkede Mortens fortrolige oplysninger pludselig frem

Sport

Topmålvogter på plads i Aarhus United

Aarhus

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Byudvikling

Prisstigninger på grus og asfalt: Her er de vej- og stiprojekter i Aarhus, der må udskydes

Byudvikling For abonnenter

Frederiksbjerg Torv skal friskes op: Mere grønt og røde bænke - men der skal fortsat være plads til de 'skæve eksistenser'

Debat

De uuddannede og skæve eksistenser kommer også: Og vi skal hjælpe alle flygtninge alt det, vi kan

Annonce