Annonce
Aarhus

Indsats for veteraner vedtaget: - Særligt fokus på psykisk sårbare og pårørende

Veteranhjem Midtjylland tilbyder aktiviteter og samvær for veteraner. Nu vil byrådet lave en samlet strategi for veteranindsatsen. Foto: Flemming Krogh

AARHUS: Der bliver nu givet en ekstra hånd til krigsveterantere og deres pårørende i Aarhus Kommune.

I fremtiden skal der nedsættes en arbejdsgruppe på tværs af magistrater, der sammen med organisationer og aktører såsom pårørende, politi, forsvar og veteraner selv, udformer en veteranpolitik.

Det besluttede et enigt byråd onsdag.

Lige nu er hovedfokus ved den eksisterende indsats at få veteraner i beskæftigelse, men fremadrettet bliver fokus bredt ud på flere punkter som fritid, boligforhold, helbred og hjælp til pårørende. Strategiens hovedformål er altså at hjælpe veteranerne tilbage til samfundet bredt forstået.

Særligt den gruppe af veteraner, som er påvirket psykisk, får ekstra opmærksomhed med det nye tværgående samarbejde.

Annonce

Det glæder blandt andre Lone Hindø (S). Hun takkede Peter Sporleder fra Venstre for at have bragt sagen op og glædede sig over at samtlige partier står bag forslaget.

Hun håber, at den brede enighed, der er i byrådet, kan fortsætte, så Aarhus kan komme i front på det her område med at hjælpe veteranere, særligt dem som er psykisk sårbare.

- Det er godt, at byrådet står sammen om at løse et problem, og at der kommer opmærksomhed på en gruppe af de psykisk sårbare, som har svært ved at komme ind i et system, der fokuserer på, at næstre step er direkte i arbejde, lød det blandt andet.

Familien skal med

I Aarhus Kommune er der knap 1.400 veteraner, fremgår det til byrådsmødet. Cirka 10 procent af dem har Posttraumatisk stresslidelse (PTSD), og det er særligt dem og deres pårørende, der nu sættes ekstra fokus på at hjælpe videre.

Mette Skautrup (KF), pointerer også, hvor vigtigt det er at have en samlet indsats, hvor der også er fokus på de pårørende.

- Nogle af dem, som kommer hjem fra krig, har det rigtigt svært. Dem skal vi have fokus på. Men det gælder både dem og deres familier, det handler nemlig ikke kun om veteranen, men også om dem omkring dem, sagde hun.

Den brede strategi skal altså omfatte hjælp til de pårørende, men også bolig og fritid ligesom der til indsatsen skal inddrages eksterne fagprofessionelle, som eksempelvis Veterancenteret, Forsvarets Sundhedscenter, Østjyllands Politi, Veteranhjem Midtjylland samt politiske repræsentanter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Østjyske borgmestre om statsministerens planer: Skævt og urimeligt, hvis vi skal bløde endnu mere

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

112

Tyve tømte skolekøkken under ombygning: Store fryse- og køleskabe stjålet

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce