Annonce
Aarhus

Indstillet til Byens Bedstes ærespris: Mød de tre nominerede

David Nielsen, Charlotte Ahm og Purnima Erichsen er de tre nominerede til Stiften Prisen. 

AARHUS: 12. november bliver bylivet i Aarhus hyldet til et stort awardshow i Hermans i Friheden, når der er Byens Bedste 2020.

Men det er ikke kun butikker og kulturliv, der skal have noget anerkendelse og tiltrængt støtte, også store personligheder skal hyldes, når Stiften uddeler sin ærespris Stiften Prisen.

Her har vi samlet de tre, der endte med at blive nomineret af juryen bag Byens Bedste.

Annonce

AGF-træner David Nielsen, barnebarn til Else fra Kongsgården, Charlotte Ahm samt speciallæge og humanist Purnima Erichsen. Nedenfor kan du møde de tre.

1 David Nielsen

Foto: Ole Nielsen.

I efteråret 2017 tiltrådte David Nielsen som cheftræner i AGF, og tiden i spidsen for byens bedste fodboldhold har budt på både op- og nedture. Men i år trak David Nielsen det tunge sværd op af stenen, som den første cheftræner i 23 år, der kunne hive medaljer hjem til Aarhus. De tiltrængte bronzemedaljer er en præstation, som han og holdet er blevet hyldet for blandt de mange fodboldfans i landets næststørste by.

- Det var en rigtig god præstation, og jeg er utrolig stolt af, at vi opnåede at få medaljer. Det var dejligt at opleve den positivitet, der opstod i byen og mærke, at stoltheden vendte tilbage. Når jeg tænker tilbage til min første arbejdsdag i klubben, bliver jeg klar over, hvor langt vi er nået. Jeg kan godt se, at det har krævet både kræfter, tanker og handling fra mange mennesker, siger David Nielsen.

Den flotte præstation i AGF bliver nu hyldet til Byens Bedste awardshow, hvor David Nielsen er nomineret til Århus Stiftstidendes ærespris Stiften-prisen. Han er nomineret, fordi han har skabt en kulturændring i klubben, der på få sæs0ner har vendt stemningen omkring byens førende fodboldhold.

- Jeg bliver meget ydmyg og lidt forlegen over at være nomineret til sådan en pris. Jeg er selvfølgelig glad og stolt over, at andre kan se, hvad vi har opnået. Jeg vil også fremhæve alle de mennesker, som har stået bag den kulturændring, for det er noget, vi har gjort sammen, siger David Nielsen.

Inden David Nielsen kom til AGF, var han cheftræner i Lyngby, hvor han også formåede at sikre bronzemedaljer til klubben efter 25 års medaljetørke.

Sætter barren højt

AGF har nu indledt den nye sæson i Superligaen med en række nye ambitiøse målsætninger, hvor man sigter efter at etablere sig blandt Skandinaviens bedste fodboldklubber. En målsætning, som David Nielsen er glad for:

- Vi skal ikke være bange for, at folk har forventninger til os. Vi skal omfavne og være glade for de forventninger, der følger med. For det er samtidig det, der gør spillerne endnu bedre. Uden forventninger udvikler vi os ikke. Vi er nødt til at efterspørge forventninger og sætte tanker og handlinger efter dem. Jeg håber, der er høje forventninger til os, for det har jeg selv.

Blandt klubbens målsætninger er, at AGF hvert år som minimum skal være i Mesterskabsspillet i Superligaen, og at holdet senest i 2025 har vundet medaljer i Superligaen minimum to gange.

- Jeg synes, det er vigtigt at klubben er ambitiøs, og at vi udstråler nogle ambitiøse mål. Det er selvfølgelig også vigtigt, at vi gør alt, vi kan for at leve op til de mål. Sætter vi målene højt, er vi også nødt til at sætte barren højt i alt, hvad vi foretager os, afslutter David Nielsen.

Om David Nielsen løber med årets ærespris ved Byens Bedste awardshow, finder vi ud af, når showet afholdes torsdag den 12. november i Hermans i Tivoli Friheden, hvor vinderen af Stiften-prisen bliver offentliggjort.

2 Charlotte Ahm

Charlotte Ahm. Foto: Axel Schütt

Charlotte Ahm er barnebarn og værge for plejehjemsbeboeren Else Marie Larsen, som dokumentaren ’Plejehjemmene bag facaden’ blandt andre følger via skjult kamera. Her afslørede de skjulte optagelser, hvordan mangelfulde plejeforhold for samfundets svageste var daglig kost for Charlottes Ahms farmor, imens hun boede på Kongsgården i Aarhus Kommune. Et svigt, som Charlotte Ahm og hendes familie i tre år forud for optagelserne har forsøgt at sætte en stopper for, men som aldrig blev taget alvorligt af hverken plejehjemmets personale eller kommunen.

Beviser på bordet

Efter mange år som vidne til en behandling af Else Marie Larsen, som Charlotte Ahm beskriver som både uværdig og umenneskelig, blev Charlotte Ahm og hendes familie klar over, at det var nødvendigt at kunne fremlægge konkrete beviser for deres påstande, hvis de vil høres:

- Vi løb panden mod muren hos både kommunen og plejepersonalet. Der var ingen, der troede på, at det stod så slemt til, som vi fortalte. Vi var magtesløse, men samtidig klar på at gøre, hvad det krævede af os for at blive set og hørt.

Trods kæmpe frustrationer, megen irritation og følelsen af magtesløshed, var det aldrig en mulighed for Charlotte Ahm at opgive, fortæller hun. I sommeren 2019 kontakter hun derfor TV 2 i håbet om, at de vil belyse sagen og hjælpe med at bevise, at familiens påstande var korrekte, og at forholdene var lige så miserable, som både Else Marie Larsen selv fortalte og som Charlotte Ahm oplevede.

Charlotte Ahm er nomineret til Stiften-Prisen for sin vedholdenhed og store engagement i forsøget på at sætte lys på plejeforholdene for svage ældre på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus. En indsats, som gav danskerne et ubærligt indblik i forholdene for demente beboere på plejehjem, og som har sat gang i en debat, der sandsynligvis ikke slutter før, der er klare forbedringer:

- Det er nødvendigt med politiske tiltag inden for plejeforholdene, før der sker en forbedring, og det har jeg tænkt mig at kæmpe videre for fremadrettet,” fortæller Charlotte Ahm.

Kampen for alle plejehjemsbeboere

Udgangspunktet var Charlotte Ahms farmor og plejeforholdene på Kongsgården, men i dag kæmper hun en kamp på vegne af alle beboere på plejehjem og deres pårørende, som muligvis står i en lige så magtesløs situation, som hun selv har gjort i flere år:

- Jeg har modtaget mange henvendelser fra andre, som kan nikke genkendende til vores situation. Det tyder på, at det her er et problem, som er meget større, end jeg var klar over, inden jeg startede, fortæller Charlotte Ahm.

Det er netop de mange tilkendegivelser fra andre pårørende til plejehjemsbeboere, som løbende har motiveret Charlotte Ahm, og givet hende gejst til at fortsætte kampen, fortæller hun.

3 Purnima Erichsen

Purnima Erichsen. Foto: Ole Jakobsen

Purnima Erichsen, speciallæge i infektionsmedicin og afdelingslæge på akutafdelingen på Aarhus Universitetshospital i Skejby, tror, der er 30 timer i døgnet. Sådan beskriver hun det selv. Med en familie med to små børn, et job som afdelingslæge og en formandspost i Kvindehuset har hun nok at tage sig til. Hun har altid engageret sig i verden omkring sig. Hun kan faktisk slet ikke lade være.

- I forbindelse med en tale til min fødselsdag for nylig, sagde min mand, at noget af det der karakteriserer mig er, at jeg bliver indigneret på patienternes vegne, og så tager jeg kampen, om det så er med en kollega, systemet eller en helt tredje part. Jeg prøver at sætte mennesket i centrum, og det er nok meget karakteristisk for mit virke, siger Purnima Erichsen.

Siden hun var teenager har hun lavet frivilligt arbejde inden for menneskerettigheder, folkesundhed og integration, men de sidste ti år har det særligt været inden for kvindearbejdet, og Purnima Erichsen er indstillet til æresprisen for sit engagement i arbejdet for at ændre forholdene for etniske minoritetskvinder.

- Jeg har blandt andet via mit professionelle virke oplevet kvinder komme ind igen og igen med problemer, som de tydeligvis ikke vidste, hvordan de skulle håndtere, fortæller Purnima Erichsen.

Hun kontaktede Kvindehuset, som arbejder med udsatte, etniske minoritetskvinder og begyndte at lave undervisningsforløb i blandt andet førstehjælp, livsstilssygdomme og seksuel sundhed. I dag er hun en del af bestyrelsen som formand.

Ansvar for sig selv og andre

Purnima Erichsen har oplevet på egen krop, hvordan det er at leve i et krigshærget land og efterfølgende flygte til et helt nyt samfund et andet sted på kloden. Hun og hendes forældre, som er tamiler fra Sri Lanka, flygtede til Danmark i 1980erne. Hun har tilbragt sin barndom både i Indien og på Sri Lanka, før hun som otte-årig kom til Danmark.

- Det var en omvæltning at komme til Danmark. Meget var anderledes, for eksempel sproget, kulturen og religionen. Det har været en udfordring at lære at navigere i det kulturelle kodeks, siger Purnima Erichsen.

Hun har oplevet bump på vejen og har oplevelserne fra sit hjemland i sig, men tænker selv, at hun har en råstyrke, der har gjort, at hun har klaret sig og er i stand til at give noget videre til andre.

- Jeg har altid ment, at jeg er noget værd, som det menneske jeg er. Det er også det livssyn, jeg har, når jeg gør noget i det her samfund, siger hun.

Ifølge hende selv har Danmark givet hende muligheder, som hun måske ikke havde fået på Sri Lanka. Og med det følger et ansvar, mener hun.

- Jeg holder meget af Danmark, de frihedsrettigheder og den overordnede danske samfundsmodel, og den skal vi passe på. Men der hviler også en pligt hos den enkelte til, at vi ikke tager det for givet, men gør, hvad vi kan, tager ansvar og hjælper dem, der ikke kan, siger Purnima Erichsen.

Det at tage ansvar gælder også for de etniske minoritetskvinder. Overfor dem har hun en kærlig og kritisk måde at være på.

- Nogle af kvinderne er analfabeter, og andre har en uddannelse. Hvis vi kommer alle i den samme boks, så bliver det svært, fordi udgangspunktet er forskelligt. Kvinder med PTSD (posttraumatisk stress syndrom, red.) har for eksempel en tung bagage med sig. Så er det svært at komme nyt i. I Kvindehuset sørger vi blandt andet for psykologhjælp til de hårdest ramte, og det gør vi for at få tømt bagagen hos det enkelte menneske. Først derefter kan vi prøve at komme noget nyt i, siger Purnima Erichsen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Se listen: Her er de verdensberømte arkitekter, der står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Alarm 112

Tæt på at blive kørt ned: Parkeringsvagt angrebet af mand med palleløfter

Aarhus

I en villa i Risskov har unge hjemløse lært at bo selv: Nu skal villaen rives ned

Ny undersøgelse: Pfizer-vaccine giver delvis beskyttelse mod Omikron

Erhverv For abonnenter

Aarhus-virksomheder har fået næsten tre milliarder i coronakompensation: Se hvem, der har fået mest

Navne

En berejst sjæl fylder 75: Det slidte pas bruges fortsat

Alarm 112

Østjyllands Politi beder byens borgere og butikker om hjælp i efterforskningen af 29-årige Peter

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Alarm 112

Se video: Voldsom bilbrand i Aarhus V natten til tirsdag

Aarhus For abonnenter

Hash og kokain overhaler øl og vin:  Sprit er yt i trafikken - men narkoen breder sig

AGF

Ung AGF-spiller solgt til Horsens

Annonce