Annonce
Debat

Indvandrere og kriminalitet: Vi bekæmper mennesker i stedet for problemer

"Det er ikke ens etniske oprindelse, ens hudfarve, ens kultur eller ens tro, der gør, at man bliver kriminel. Man bliver kriminel det øjeblik, man vælger at begå en kriminel handling. Og man bekæmper ikke kriminalitet gennem stramninger på udlændingeområdet", skriver Annbritt Jørgensen. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

DEBAT: "Vi har så mange problemer med kriminelle indvandrere" – det er en floskel, der er gået rigtig meget igen i de politiske forhandlinger for udlændingeområdet de sidste mange år. En påstand, der har resulteret i konstante stramninger på udlændingeområdet. Stramninger, der i høj grad har ramt uskyldige mennesker. Og når stramningerne ikke har virket efter hensigten - så har man strammet endnu mere. Men hvad er helt præcist hensigten med stramningerne?

Jeg vil gerne opfordre til et tankeeksperiment:

Lad os tage ovenstående sætning og fjerne ordet "indvandrere". Så får vi en påstand, der i stedet hedder "vi har så mange problemer med kriminelle". Punktum.

Annonce


Men så lad os dog fokusere på at tage hånd om de konkrete problemer – i stedet for at forfølge mennesker i en grad, så man ikke kan lade være med at tænke tilbage på nazisternes forfølgelse af jøderne under anden verdenskrig.


Kan det så undre nogen, at alle stramningerne på udlændingeområdet ikke har virket? For man har bekæmpet "indvandrere" i stedet for at bekæmpe "kriminelle".

Det er ikke ens etniske oprindelse, ens hudfarve, ens kultur eller ens tro, der gør, at man bliver kriminel. Man bliver kriminel det øjeblik, man vælger at begå en kriminel handling. Og man bekæmper ikke kriminalitet gennem stramninger på udlændingeområdet. Man bekæmper kriminalitet gennem forebyggende indsatser i udsatte boligområder, øget opmærksomhed på børn, der mistrives, exitprogrammer, flere ressourcer til politiet – og ikke mindst ved at forhindre, at der er mennesker, der lever i fattigdom.

Derfor kan man ikke andet end tænke, at der er en skjult dagsorden i de mange stramninger. Havde de borgerlige partier og Socialdemokratiet vitterligt ville gøre noget ved de konkrete problemer, de bringer ind i udlændingedebatten, så som kriminalitet, social kontrol, parallelsamfund osv, så havde de fokuseret indsatserne på disse problematikker. Men i stedet har de valgt at fokusere på hudfarve, religion og etnicitet. De har valgt at bekæmpe mennesker i stedet for at bekæmpe problemerne.

Jeg er derfor nødt til at spørge: Hvorfor har I givet køb på de danske værdier som mangfoldighed, fællesskab, retten til forskellighed, samfundsmæssigt ansvar og ikke mindst den grundlovssikrede religionsfrihed? Og hvornår er had og forfølgelse af etniske minoriteter blevet danske værdier?

Vi kan sagtens blive enige om, at der skal være nultolerance over for både kriminalitet og social kontrol. Vi kan også sagtens blive enige om, at mennesker, der er i stand til at arbejde, skal have hjælp til at komme ud på arbejdsmarkedet.

Men så lad os dog fokusere på at tage hånd om de konkrete problemer – i stedet for at forfølge mennesker i en grad, så man ikke kan lade være med at tænke tilbage på nazisternes forfølgelse af jøderne under anden verdenskrig.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona spænder ben for prestigehotel på Aarhus Ø: Må droppe kæmpe konferencesal

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Aarhus

Frygter for fremtiden: - Jeg tør ikke tænke på, hvor mange sygeplejersker, der siger deres stilling op de næste måneder

Alarm 112

Ledende rockermedlem i Aarhus dømt for omfattende hashhandel

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Debat

Ergoterapeuterne opfordrer: Hold op med at tænke i sygeplejersker, tænk i patienter

Aarhus

Se video: Flere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Alarm 112

Involverede i dødsdrama efterlod deres dansk indregistrerede bil på parkeringsplads lige syd for grænsen

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus

Det bliver dyrere at komme af med skraldet: Se hvor meget mere du skal betale efter nytår

Annonce