Annonce
Aarhus

Inge udlover dusør: Hvem har stjålet mine tre papegøjer?

Inge Larsen kan næsten ikke forstå, at hendes tre papegøjer er væk. Foto: Jens Thaysen.

Ægtepar i True savner deres tre papegøjer, der blev stjålet natten til mandag.

- Han elsker at synge Mester Jacob og synger den rigtig tit, fortæller Inge Larsen om papegøjen Arthur.

Nu er sangen forstummet, og volieren tom.

Natten til mandag klatrede tyvene over det næsten to meter høje hegn ind til Leif og Inge Larsens have i True. Her stjal de Arthur og hendes (Arthur er en hun) to venner Wasco og Perry fra deres voliere, som tyvene endda lige så fint haspede efter sig, da de forsvandt.

Alle tre er af racen Gråpapegøje, der også er kendt som Rødhalet Grå Jaco, og som er en meget populær fugl, blandt andet fordi de har let ved at lære at tale og kan opnå et ordforråd på flere end 200 ord.

- Arthur er kendt af mange hundrede mennesker, fordi han er så let at gå til. En papegøje er lidt som en hund. Den er klog og kan lære en masse ting - og så kan du tale med den. Arthur har også situationsfornemmelse, han ville aldrig sige "god morgen" om aftenen. Hvis jeg kommer til at sparke til en spand, siger han "av, for pokker", så jeg ikke behøver gøre det selv, fortæller Inge Larsen.

Annonce
Gråpapegøjerne Arthur (tv) og Wasco efterlyses. Der er en dusør på 7000 kroner. Privatfoto
Inge Larsen kan næsten ikke forstå, at papegøjen Arthur, som hun har haft i 25 år, er væk. Foto: Jens Thaysen.

Alles kæledægge

Det er tydeligt, at parret savner deres tre papegøjer, men særligt Arthur, som de har haft i 25 år.

- Han er vores kæledægge - ja, alles kæledægge. Vi kunne gå rundt med ham på armen, og vi tog ham ofte med ind i huset, hvor han gik rundt. Der er lige som at miste et familiemedlem, fortæller Leif og Inge Larsen.

De har svært ved at fatte, at han er væk og har derfor udlovet en dusør på 7.000 kroner, hvis de kan få papegøjerne igen.

- Siden 1. januar 2017 har man ikke kunnet sælge gråpapegøjer uden cites-papirer, så selv om det skulle lykkes for tyvene at avle på dem, vil de ikke kunne sælge ungerne, fortæller de.

Der er ikke de store chancer for, at der skulle komme papegøjeunger af de tre forsvundne fugle.

- Godt nok er Arthur en hun. Der opdagede vi efter 10 år, da der pludselig lå et æg i reden, men det er ikke ret ofte, papegøjer danner ynglepar. De fleste par er såkaldte sympatipar, forklarer Inge Larsens.

Det er heller ikke uproblematisk at holde de snakkesalige fugle som kæledyr.

- Man vil ikke kunne have dem indendørs i en lejlighed, de larmer alt for meget, så naboerne vil næppe finde sig i det, siger hun.

Inge Larsen har meldt tyveriet til politiet og efterlyst papegøjerne på Facebook.

- Der er flere end 5.000, der har delt opslaget siden mandag klokken 16.00. Det varmer sindsygt meget, at så mange vil hjælpe med at finde Arthur, og det gør det også sværere at sælge dem, siger Inge Larsen.

Hvis man skulle have oplysninger om de tre papegøjer, kan man sende en mail til Ingetruelarsen@gmail.com.

Dansk Dyreværn i Aarhus har også videregivet efterlysningen, som det ses i Facebook-opslaget nedenfor.

Fakta: Gråpapegøjer


  • Gråpapegøjer eller Grå Jaco (Psittacus erithacus) bliver 50-60 år gamle.
  • Den voksne fugel er 30 centimeter lang og vejer ca. 400 gram.
  • De lever naturligt i vest- og centralafrika.
  • Livretterne er nødder, frugt og bær.
  • De er fredet, og kan kun handles, hvis der er såkaldte CITES-papirer på dem.
  • Prisen for papegøjeunger ligger mellem 5.000 og 6.000 kroner.
Også for 20 år siden var der papegøjetyve på spil i True. Derfor fik Inge og Leif Larsen hele deres grund hegnet ind bag et højt hegn og en låge, der låses forsvarligt hver nat. Foto: Jens Thaysen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye patienter i isolation: Danskere testes for coronavirus i Aarhus

Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus

Endnu en vej lukket af regnen: Vandet står højt på Nymarksvej

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce