Annonce
Debat

Ingen forældremyndighed til forstyrrede forældre: Hvorfor forebygger myndighederne ikke?

"Fuldt diagnosticeret, alvorlig personlighedsforstyrrelse udgør imidlertid en klar og entydig advarsel om, hvad der kan ske. Endog fra officielt hold, fra myndighederne selv. Burde myndighederne så ikke tage egne alvorlige advarsler alvorligt på forhånd", skriver Asger Ousager. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

DEBAT: Regeringen har forelagt "Barnets Lov" til behandling i Folketinget. Udspillet "Barnet Først" savner dog et opgør med paragraf 7, stk. 4 i Forældreansvarsloven, der fra fødslen hidtil har overladt også fuld forældremyndighed over børn til fuldt diagnosticerede, alvorligt personlighedsforstyrrede forældre, særskilt mødre.

Personlighedsforstyrrelse udgør ingen bare forbigående sindssygdom, men er derimod kronisk. Til alvorlig personlighedsforstyrrelse regner jeg bl.a. psykopati, borderline og forskellige mere eller mindre teatralske afarter af det desværre ikke helt så sjældent dermed forbundne Münchhausen-syndrom "by proxy", dvs. ved stedfortræder.

Ofte er det en psykisk skrøbelig mor, der udfolder Münchhausen-syndromet, hvorved barnet af moderen tages som gidsel udelukkende med henblik på at skabe opmærksomhed om moderen selv.

Annonce

De mandlige sidestykker hertil er både langt flere og mere berygtede.


Så ville en stor del uskyldige børn ellers slippe for større ulykker, heriblandt ulykkelige anbringelser udenfor familien.


Volds- og morddømte mødre og fædre har vel alle mistet enhver del i forældremyndighed på baggrund af de skader og mord på andre, også børn, som deres personlighedsforstyrrelser har forvoldt. Men altså først, da skaderne og mordene allerede var sket.

Fuldt diagnosticeret, alvorlig personlighedsforstyrrelse udgør imidlertid en klar og entydig advarsel om, hvad der kan ske. Endog fra officielt hold, fra myndighederne selv. Burde myndighederne så ikke tage egne alvorlige advarsler alvorligt på forhånd?

I Forældreansvarsloven savnes bare stadig en udtrykkelig bestemmelse, der fra fødslen automatisk overfører al forældremyndighed fra en fuldt diagnosticeret alvorligt personlighedsforstyrret forælder til den raske forælder. Så ville en stor del uskyldige børn ellers slippe for større ulykker, heriblandt ulykkelige anbringelser udenfor familien.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Klubhus på Tangkrogen har været tre år undervejs: Forening har millionerne klar, men byggetilladelsen trækker ud

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt gulvtæppe på rådhuset: Aarhus Kommune kan spare millioner ved at vælge nyt tæppe fra lokalt firma

Byudvikling For abonnenter

Træt torv skal friskes op: Mere grønt, røde bænke og granitbelægning - men der skal fortsat være plads til de 'skæve eksistenser'

Sport

Skanderborg Aarhus-spiller overvejer karrieren efter problemfyldt sæson

Østjylland

Søndag aften begynder en måneds vejarbejde på motorvejen mellem Randers og Aarhus: Her er planerne for trafikken

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

AGF

Selv på dødsgangen var David Nielsen firmaets mand, men nu er han der ikke længere til at tage skylden - pilen peger på sportschefen herfra

Byudvikling For abonnenter

Molslinjen er væk og tilbage står et mærkeligt tårn: Hvad er det? Og får det lov at overleve, når Aarhus Ø kommer buldrende?

Debat

Boringsnære beskyttelsesområder har konsekvenser: Vi ønsker en korrekt beregnet erstatning, så vi kan komme videre

Byens Bedste

Kom med dit bud: Hvem skal være med i Byens Bedste?

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Aarhus

DSB afprøver nyt venteområde: - Der var mangel på ventepladser

AGF For abonnenter

Analyse: AGF sluttede ét sølle point over nedrykningsstregen, og derfor venter der et stort arbejde i sommerens transfervindue

Alarm 112

Stjal parfume i Magasin lørdag - søndag blev de udvist af Danmark i seks år

Annonce