Annonce
Kultur

Ingen kender dem: Nu vil politikere have byens glemte seværdigheder frem i lyset

Hvem var de mennesker, der lagde fundamentet til det Aarhus, vi kender i dag? Svaret på spørgsmålet vil Venstre og Socialdemokratiet gerne formidle til byens borgere og turisterne med. Og de to partier tænker, at stadsarkivar Søren Bitsch Christensen (billedet) vil være en naturlig tovholder. Arkivfoto: Flemming Krogh.
Politisk flertal i form af S og V vil fortælle historien bag oversete statuer, gravsten og bygningsværker i Aarhus.
Annonce

AARHUS: De fleste århusianere har nok lagt mærke til de gamle gravsten, der står mellem Musikhuset og rådhuset.

Nogle ved også, at det er en jødisk kirkegård.

Og hvis ens viden stopper der, så er det ikke mærkeligt, for den gør ikke meget væsen af sig, den lille, indhegnede kirkegård.

Det samme kan man sige om mange andre af byens små seværdigheder, og det er en forspildt mulighed, mener Lene Horsbøl, der er byrådsmedlem for Venstre.

Sammen med byrådskolleger hos Socialdemokratiet har hun derfor stillet et forslag om at få byens historie trukket frem i lyset.

- Det kom sig af, at jeg en dag kørte forbi Østbanetorvet, hvor der står en flot statue af Peter Sabroe. Han var den første til at sikre børns vilkår i Danmark, og det ved jeg kun, fordi vi læste om ham i folkeskolen. Mange kender nok ikke til den fine historie, som statuen repræsenterer, og sådan er der mange historier, der får lov at stå i byrummet uden at blive fortalt, mener Lene Horsbøl.

Det afgørende er, at vi får historierne frem, for vi står jo på skuldrene af fantastiske mennesker, der har boet og levet i byen gennem århundrederne.

Lene Horsbøl, byrådsmedlem for Venstre

Annonce

Kirkegårde i spil

Hun vil derfor sikre en formidling af alle de små historier, som tilsammen udgør den store fortælling om Aarhus.

- Jeg ved ikke, om det skal være i form af en app eller skilte. Måske begge dele. Det afgørende er, at vi får historierne frem, for vi står jo på skuldrene af fantastiske mennesker, der har boet og levet i byen gennem århundreder, men som ikke får den opmærksomhed, de fortjener, mener Lene Horsbøl.

Når Venstre stiller forslaget sammen med Socialdemokratiet, så skyldes det, at begge partier uafhængigt af hinanden har tænkt i de samme baner.

Hos Socialdemokraterne har Anette Poulsen eksempelvis tænkt på, hvordan man bedre kan udnytte byens store kirkegårde såsom Vestre og Nordre Kirkegård.

- Min søn har boet i nærheden af Assistens Kirkegård i København, og der går folk jo ture og nyder det grønne, mens de kigger på kendte personers gravsteder. Jeg synes godt, vi kunne bruge kirkegårdene i Aarhus mere på den måde. Eksempelvis kunne man lave en kulturrute og fortælle om de store århusianere, der ligger begravet, foreslår Anette Poulsen.

Annonce

Plads til forbedring

De to partier forestiller sig, at en række af byens kulturinstitutioner skal bidrage til projektet, og at tovholderen meget vel kunne blive stadsarkivar Søren Bitsch Christensen, der i forvejen ligger inde med stor viden om byens historie.

Søren Bitsch Christensen ønsker af respekt for den politiske proces ikke at udtale sig om det konkrete forslag, før det er vedtaget, men han vil gerne fortælle, hvad han mener om den nuværende formidling i byens rum.

- Der er plads til forbedring, konstaterer han.

- Jeg mener, vi kunne lave en meget bedre service til både turister og fastboende. Det er de to målgrupper, som jeg ser det. Vi har fastboende, hvoraf mange er tilflyttere og derfor ikke kender byens historie. Og så er der turisterne, som er her i begrænset tid og har brug for at få en fornemmelse af, hvor de er havnet. Vi gør det faktisk ikke let for dem i dag, mener Søren Bitsch Christensen.

Byrådsmedlem Lene Horsbøl (V) ser også en erhvervsvinkel i den historiske formidling. Det vil give en mere interessant bymidte at gå på opdagelse i og dermed øget kundetilstrømning til butikslivet, tror hun. Arkivfoto: Kim Haugaard.
Annonce

Skilte i øjenhøjde

Han tilføjer, at der allerede findes en app - 'Opdag Aarhus' - som man med fordel vil kunne arbejde videre med og få udbredt kendskabet til.

Derudover skal man heller ikke underkende et godt gammeldags skilt, som informerer om, hvem en statue skal forestille.

- Man skal nok arbejde både digitalt og analogt, men det er vigtigt, at det bliver i øjenhøjde, og det kunne godt være i form af skilte. Jeg tror ikke, man skal forvente, at alle folk nødvendigvis vil bruge den tid, det kræver, at søge informationerne frem på mobilen, vurderer Søren Bitsch Christensen.

Byrådet kommer til at diskutere forslaget onsdag 27. maj.

Socialdemokratiet og Venstre har sammen flertal i byrådssalen, men forslaget vil forventelig først blive sendt en tur forbi kulturudvalget til nærmere afklaring, hvorefter det så vil vende tilbage til endelig afstemning i byrådet på en senere dato.

Anette Poulsen, byrådsmedlem for S, vil især gerne bringe byens kirkegårde mere i spil. De kan godt udnyttes mere som grønne åndehuller - med respekt for den andægtighed, der nu engang skal hvile over sådan et sted. Arkivfoto: Kim Haugaard.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Nu kan du få dit kørekort på mobilen

Annonce