Annonce
Østjylland

Ingen kommentarer: Hollandsk chauffør nægter rolle i horsensiansk hashnetværk

En 73-årig hollandsk lastbilchauffør nægter at have haft en rolle i en sag om omfattende hashsmugling fra Holland til Danmark. Fredag begyndte sagen mod ham ved Retten i Horsens. Arkivfoto
En 73-årig hollandsk lastbilchauffør er tiltalt for at have kørt mindst 400 kilo hash til Danmark for et horsensiansk hashnetværk. Han afviser anklagen.

Horsens: "Ingen kommentarer."

"Jeg ved det ikke."

"Det er lige meget."

"Jeg kan ikke huske det."

"Det er ikke relevant."

Det var ikke mange - brugbare - ord, anklager Morten Rasmussen fredag formiddag fik ud af en 73-årig hollandsk mand, som han forsøgte at afhøre ved Retten i Horsens.

Den 73-årige mand, som arbejder som lastbilchauffør, er tiltalt for i oktober 2017 at have overdraget mindst 400 kilo hash til to mænd på en adresse i nordjyske Arden. Ifølge tiltalen var det meningen, at hashen, som var indsmuglet fra Holland, skulle overdrages til en større personkreds, så folkene bag kunne få en stor fortjeneste.

Sagen er en del af et meget stort sagskompleks om indsmugling og distribution af flere ton hash i Horsens-området, hvor en stribe mænd og kvinder allerede har fået kortere og længere fængselsstraffe for deres roller.

- I alt fylder sagen ved omkring 20.000 sider, oplyste anklageren i retten.

Annonce

Vi har to vidner, som med overvejende sandsynlighed ikke dukker op. Der er tale om de to, som politiet anser for at være bagmænd i sagen. De er varetægtsfængslet in absentia, men er stadig på fri fod. Der er udstedt en international arrestordre på dem, men det er endnu ikke lykkedes politiet at finde dem.

Morten Rasmussen, anklager, Østjyllands Politi

- Det ligner mig jo ikke

Før afhøringen havde den spinkle hollandske mand med farveløse briller placeret på næsetippen og et skævt smil på læben erklæret, at han ikke havde planer om at afgive en forklaring.

- Men du er velkommen til at spørge, lød det fra ham - via en hollandsk tolk - med adresse til anklager Morten Rasmussen.

Den 73-årige mand blev anholdt 7. marts sidste år, da politiet efter længere tids efterforskning mod hashnetværket slog til mod en række adresser i både Danmark, Sverige og altså Holland. Ved en ransagning af mandens bopæl fandt politiet syv mobiltelefoner og 24.000 euro i kontanter.

I juni blev den 73-årige overført til Danmark, hvor han var i grundlovsforhør - men ikke ønskede at afgive forklaring.

- Hvorfor ville du ikke sige noget, spurgte anklager Morten Rasmussen.

- Jeg har jo ikke gjort noget, så jeg mente, at det skulle være jer, der skulle komme med beviserne, lød svaret fra den 73-årige, som nægter sig skyldig.

Han ville dog godt forklare, at han ganske rigtigt var i Danmark 3. oktober 2017, som er den dag, hashoverdragelsen ifølge politiet skulle have fundet sted. Men han nægter, at han var i Arden.

- Jeg skulle hente et lastvognstog for en chauffør, der var blevet syg. Jeg hentede lastbilen ved en rasteplads i Sønderjylland, og så kørte jeg den til Holland. Jeg var ikke længere nordpå i Danmark, forklarede han.

Den 73-årige nægtede, at det var ham, der optrådte på overvågningsbilleder fra den lagerhal i Arden, hvor hashen blev overdraget. Billederne blev vist på skærme i retslokalet.

- Jeg ved ikke, hvem det er. Men det er ikke mig. Det ligner mig jo ikke, lød det fra den 73-årige, som heller ikke mente at kende til den hollandske mobiltelefon, der var gået på en mobilmast ved Arden på det tidspunkt, hashen blev overdraget.

Han ville heller ikke fortælle, hvem der havde bedt ham hente lastbilen, hvor han afleverede den, hvorfor han tidligere havde været i Danmark, om han kender nogle danskere, eller om han tidligere havde kørt i den samme lastbil, som politiet mener blev brugt til at aflevere hash.

- Det er ikke relevant, lød hans standardsvar til anklagerens spørgsmål.

Bagmænd er på fri fod

Der er afsat i alt syv retsdage til sagen, hvor der skal føres en række vidner.

Fire af vidnerne er i gang med at afsone lange fængselsstraffe som dømte i sager, der har relation til sagen mod de hollandske chauffører. En enkelt mand har tilstået sin rolle i hashnetværket og skal for retten om en måneds tid.

- Og så har vi to vidner, som med overvejende sandsynlighed ikke dukker op. Der er tale om de to, som politiet anser for at være bagmænd i sagen. De er varetægtsfængslet in absentia, men er stadig på fri fod. Der er udstedt en international arrestordre på dem, men det er endnu ikke lykkedes politiet at finde dem, forklarede anklager Morten Rasmussen, som oplyste, at flere af de tidligere dømte har fortalt i retten, at de mener, bagmændene opholder sig i Marokko.

Ud over de allerede dømte skal der føres en række vidner, som er ansat ved Særlig Efterforskning Vest (SEV) under Østjyllands Politi. Disse vidner har haft til opgave at overvåge og observere de mange involverede i den omfattende sag.

Ifølge anklager Morten Rasmussen regner han med at præsentere en meget omfattende dokumentation for, hvorfor politiet mener, den hollandske mand er involveret i sagen.

- Det drejer sig om overvågning, aflytninger, observationer og teleoplysninger, forklarede han.

Også en anden hollandsk chauffør - en 46-årig mand - er tiltalt for at have overdraget 400 kilo hash til samme personkreds som den 73-årige. Ifølge tiltalen skete det på en adresse i et industrikvarter i det sydlige Horsens. Han nægter sig også skyldig. Han skal afhøres, når sagen fortsætter i næste uge.

Sådan arbejdede hashnetværket

Sagen mod de to hollandske chauffører er en del af en sag mod et større hashnetværk, som politiet mener at have trævlet op.

Ifølge politiet opererede hashnetværket ved at indsmugle hash via lastbilchauffører fra Holland.

Hashen blev kørt til en adresse i Arden, hvor den 44-årige Dennis Leed fra Horsens hentede det og kørte det til Horsens. Her blev det fordelt til videresalg. Den 44-årige fik tidligere på ugen fire års fængsel for sin rolle. Lagerhallen i Arden er ejet af den 48-årige Torben Nørgaard. Han fik i oktober sidste år fem års fængsel.

I sagen er en lang række andre personer - stort set alle fra Horsens - idømt fængselsstraffe. En stor del af de dømte er i familie med hinanden på kryds og tværs - mødre, bedstemødre, sønner, nevøer, fætre og sønner. Blandt de dømte er både mænd og kvinder, unge og gamle, hidtil ustraffede og personer med en længere straffeattest.

Når sagen mod de hollandske chauffører er afsluttet, mangler kun sagen mod en enkelt mand, som har tilstået sin rolle i sagen. Han skal for retten i april.

Derudover mangler politiet stadig at anholde de to mænd, der af politiet betragtes som bagmænd i sagen. Det drejer sig om en 23-årig mand og en 35-årig mand begge fra Horsens. De er begge fængslet in absentia og befinder sig formentlig i udlandet. Begge mændene er i familie med flere af de allerede dømte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Tæt trafik på Helgenæs skaber debat

Annonce