Annonce
Østjylland

Lettet chauffør efter krav om mundbind i bybusserne i Horsens: Bedre sent end aldrig

John Egholm, som er buschauffør og tillidsrepræsentant hos Arriva i Horsens, har i flere uger brugt mundbind, og han har efterlyst et krav om, at passagerne i busserne i Horsens gør det samme. Det krav er nu indført. Privatfoto
Siden fredag har det været et krav at bruge mundbind i kollektiv trafik i Aarhus. Nu gælder kravet også i flere omkringliggende kommuner, herunder Horsens og Odder, og det glæder buschaufførernes tillidsmand.
Annonce

Horsens: Det var en lettet tillidsrepræsentant for buschaufførerne i Arriva i Horsens, John Egholm, der mandag fulgte med i sundhedsministerens pressemøde om corona-situationen og nye tiltag for bekæmpelsen af smittespredning. Her blev et krav om mundbind i offentlig transport udvidet til ikke bare at gælde Aarhus, men også Horsens, Odder, Silkeborg, Skanderborg og Favrskov.

- Det er superdejligt. Det er lidt sent, men bedre sent end aldrig, siger tillidsmanden.

Han undrer sig over, at kravet i første omgang kun blev indført i Aarhus.

- Corona har spredt sig helt fra Kina, og når man så tænker på, hvor tæt Aarhus ligger på Horsens, virker det næsten som en Aarhus-historie med krav der og ikke her. 9000-10.000 folk rejser dagligt mellem Aarhus og Horsens, så det var rent galimatias, siger han.

Forud for dagens pressemøde, da buspassagerer i Horsens stadig kunne rejse uden mundbind, kaldte han situationen for håbløs.

- Jeg havde hørt, at mundbinds-kravet nok blev indført i Silkeborg, men ikke i de andre kommuner, så jeg blev meget lettet, da jeg hørte udmeldingen, siger han mandag aften.

Annonce

Håber på vagter

Indtil nu er det et fåtal, der har brugt mundbind i busser i Horsens, fortæller John Egholm.

- Men i dag (mandag, red.) så jeg indtil flere folk, der kom med toget fra Aarhus med mundbind og beholdt det på, da de gik ind i bussen. Det skal de have tak for.

-  Personligt er jeg mere tryg ved passagerer, der har mundbind på, når de kommer ind i bussen, fastslår han.

Tillidsmanden så gerne, at myndighederne også sørgede for vagter, der kunne patruljere i busserne for at håndhæve mundbinds-kravet.

- I hvert fald i starten. Det kan jo være svært for os chauffører, og det er heller ikke vores opgave. Jeg har ikke tænkt mig at gå ind i nogle konflikter, og det opfordrer jeg heller ikke mine kolleger til, siger han og tilføjer:

- Men jeg tror og håber på, at passagerne tager godt imod tiltaget, og at det regulerer sig selv.

Annonce

Visir og plexiglas

På baggrund af en dialog med busselskaberne har Midttrafik indkøbt en stor mængde værnemidler, så alle chauffører er udstyret med visir, mundbind, sprit og handsker, oplyser selskabet.

John Egholm gør brug af hele molevitten, fortæller han. Det har han gjort i flere uger.

- Visiret tager jeg ned, hvis der er mange mennesker, der venter, men ikke, hvis der blot står en enkelt på bussen, siger han.

Tillidsrepræsentanten så dog helst en fuldstændig afskærmning med en plexiglasplade.

- Selvom vi kan beskytte os, er der stadig en utryghed, som fylder meget, siger han.

Ifølge Midttrafik har der været forsøg med at sætte plexiglas op omkring chaufføren, men det har ikke været muligt at få dem godkendt i synshallen af forskellige årsager. Blandt andet er der problemer med, at de tager udsyn og giver genskin, lyder forklaringen fra Thomas Dalgaard, Funktionsleder, Midttrafik.

Annonce

Utryghed ved kontanter

John Egholm oplever generel utryghed blandt sine kolleger, efter at smittetrykket er steget.

Det skyldes ikke mindst, at det for nylig igen blev muligt at betale med kontanter i busserne.

- Mange er nervøse, vi har også familie, siger han.

Midttrafik oplyser til Horsens Folkeblad, at kunderne opfordres til kun at bruge kontanter i nødstilfælde, og at muligheden for kontant-betaling er genindført efter et krav fra forbrugerombudsmanden.

Selvom passagerne skal have mulighed for at betale kontant, mener tillidsrepræsentanten at der findes løsninger, der fritager chaufførerne for håndteringen:

- Det kunne være automater, som de har hos Sporvejene, siger han.


Corona har spredt sig helt fra Kina, og når man så tænker på, hvor tæt Aarhus ligger på Horsens, virker det næsten som en Aarhus-historie med krav der og ikke her. 9000-10.000 folk rejser dejligt mellem Aarhus og Horsens, så det var rent galimatias

John Egholm


Skal man med offentlig transport i kommunerne Aarhus, Silkeborg, Odder, Horsens, Skanderborg og Favrskov, må der mundbind til. Arkivfoto: Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Efter en måned med krav om mundbind: Så mange kunder er blevet afvist af Midttrafik

Aarhus For abonnenter

Topledelsen på ældreområdet får benhård kritik: Men rådmand føler sig ikke ramt

Annonce