Annonce
Østjylland

Ingen tid at spilde: Odder bør lave minimumsnormeringer

Charlotte Kløppel (t.v.), Marie Møberg og Lena Bryder (t.h.) er med i styregruppen i Forældrebevægelsen Odder, som har fået stor opbakning til deres forslag om, at Odder skal gå forrest med at få indført minimumsnormeringer i institutioner. Foto: Hans Jørgensen
Odder vil gøre sig selv en tjeneste ved hurtigst muligt at ansætte flere pædagoger til børnehaver og vuggestuer. Det mener forældregruppe, som via et borgerforslag sender sagen i byrådet.

Odder: I løbet af få dage før jul fik Forældrebevægelsen Odder så mange stemmer til et borgerforslag, at byrådet skal diskutere det. Forslaget lyder på, at kommunen skal gå forrest i kampen for hurtigst muligt at indføre minimumsnormeringer i børnehaver og vuggestuer.

Allerede før jul nåede forslaget de nødvendige 358 stemmer, og nu er tallet oppe på 433.

- Det er vi ret stolte over. Vi har sat opslag op i institutionerne og delt det på Facebook, og vi vil gerne op på 1000 stemmer, siger Lena Bryder.

Hun er med i styregruppen i bevægelsen, der læner sig op ad den landsdækkende græsrodsorganisation "Hvor er der en voksen?"

Gruppen mødes tirsdag 7. januar med Lone Jakobi (S), som er formand for børne-, uddannelses- og kulturudvalget samt Ditte Marie Thejsen (EL), der er næstformand i udvalget.

- Vi er ikke bare en gruppe, der brokker os, vi har noget at byde ind med. Og politikerne kan bruge os som sparringspartner, mener Lena Bryder.

Hvis man står som familie og skal vælge, hvor man vil flytte hen, så tæller det, om der er minimumsnormeringer.

Charlotte Kløppel, Forældrebevægelsen Odder

Kamp med naboerne

Da politikerne på Christiansborg lavede en finanslov for 2020, var der enighed om at indføre lovbundne minimumsnormeringer, som skal være "indfaset" i 2025, som det hedder i politikersprog.

Men Odder kan godt skynde sig, mener forældregruppen. Børnefamilier læser også aviser, og de har blandet andet set, at Horsens over de næste år vil sætte penge af, så der kan indføres minimumsnormeringer.

- Når Horsens melder det ud, tænker jeg selv: hmm, skulle vi være flyttet til Horsens i stedet? Det er en god by, og der sker meget. Og den ligger godt, hvis man skal køre efter et udenbys arbejde. Hvis Odder vil have tilflyttere, så bør minimumsnormeringer være en del af bosætningsstrategien, siger Marie Møberg, som også er med i styregruppen.

Forældrene har også set de dokumentarprogrammer, som sidste år rettede søgelyset mod forholdene i landets vuggestuer og børnehaver.

- Der var fokus på de dårlige pædagoger. Men vi oplever, at pædagogerne i Odder er gode. Der er bare for få at dem. Og så vil vi gerne have kigget på, hvordan man beregner normeringer. Nogle steder bliver køkkenpersonale talt med. Vi håber, man laver en national beregning, men lige nu er der for lange udsigter til, at der sker noget, siger Charlotte Kløppel fra styregruppen.

Annonce

Pædagoger er vigtige

Forældrene mener, at når man snakker om minimumsnormeringer, så skal man kun tælle de voksne med, der reelt er på arbejde og passer børnene på et givet tidspunkt. Normering i børnehøjde, som forældrene kalder det. Der skal være mindst en voksen til tre børn i vuggestuerne og til seks børn i børnehaverne. Hele tiden.

- Og det er vigtigt, der er en grundstamme af pædagoger. Det er dem, der planlægger og laver læringsplaner. De har fagligheden, siger Lena Bryder.

De tre mødre er alle tilflyttere, og ved derfor, at det ikke er dyrt at få passet barn i Odder.

- Vi er ikke økonomer, men forældre, og vi er ikke blinde for, at det her vil koste. Vi tre vil gerne give vores andel. En plads er markant billigere her end i Aarhus. Og nogle kommuner er gået foran, siger Lena Bryder med henvisning til Frederikssund i Nordsjælland, som har besluttet at indføre minimumsnormeringer fra 2020.

Borgerforslag

Byrådet vedtog i juni 2018 en toårig forsøgsperiode, der giver alle borgere mulighed for at stille forslag, som de gerne vil have byrådet til at drøfte.

Et forslag skal have minimum 358 stemmer for at komme til behandling.

Forslagene offentliggøres på odder.dk, og har et forslag ikke fået stemmer nok i løbet af seks måneder, er det bortfaldet.

Indtil nu har et enkelt forslag om tung trafik i Vestbyen været til behandling i byrådssalen, hvor det dog blev afvist.

Annonce

Forebyggelse er billigst

Forældregruppen er bange for, at bleen ikke bliver skiftet og næsen ikke tørret, hvis ikke der er voksne nok. Og nogle børn vil mangle hjælp til at få venner og få problemer senere i livet.

- Så kan man gå fra at blive et barn med vanskeligheder til et vanskeligt barn, hvis der ikke er nok voksenkontakt. Forebyggelse er altid billigst, og vores børn skal være en god investering, mener Marie Møberg.

Hun henviser til, at Odder Kommune har visse udfordringer med en gruppe unge, som har svært ved at finde fodfæste i livet, når de bliver voksne. Og dermed koster de kommunen penge.

Man kan finde Forældregruppen Odder på Facebook. Deres borgerforslag kan ses her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce