Annonce
Erhverv

Ingeniørmangel: Kig mod udlandet

Ifølge Morten Munk, CEO ved Mafcon, er ingeniører på distancen en indlysende løsning på udfordringerne med at rekruttere ingeniører. Pressebillede

Udlandet er løsningen på akut ingeniørmangel i Region Midtjylland, mener rådgiver.

AARHUS: Danske virksomheder oplever store udfordringer med at rekruttere tilstrækkeligt med ingeniører, og det sænker væksten i erhvervslivet. Efterspørgslen på ingeniører er især stor i Region Midtjylland.

En aktuel prognose lavet af Ingeniørforeningen IDA for Engineer the future fastslår, at Danmark kommer til at mangle 6.500 civil- og diplomingeniører i 2025. Det kan have alvorlige konsekvenser for væksten, hvis ingeniørbranchen halter bagud på kvalificeret arbejdskraft og dermed er nødsaget til at afslå store ordrer.

Problemet er anerkendt fra politisk side, og løsningen har hidtil været at øge optaget på ingeniøruddannelser, som er blevet fordoblet inden for de seneste ti år. Men den plan har indtil nu slået fejl, da knap hver fjerde ingeniørdimittend går ledige i deres første år på arbejdsmarkedet, ifølge Ingeniørforeningen Akademikernes A-kasse.

Annonce

Ingeniørmanglen

En prognose lavet af Ingeniørforeningen og Dansk Industri fremskriver, at vi kommer til at mangle knap 6.500 civil- og diplomingeniører i 2025 (Kilde: Engineer the future).

Syv ud af ti ledere i danske ingeniørvirksomheder oplever problemer med at rekruttere kandidater med de rette kompetencer (Kilde: IDA).Optaget på ingeniøruddannelserne i Danmark er blevet mere end fordoblet inden for de seneste ti år. Fra 2.799 studerende i 2007 til 5.929 studerende i 2017, men knapt hver fjerde ingeniørdimittend går ledige i deres første år på arbejdsmarkedet (Kilde: IDA og Ingeniøren).

I dag bliver der uddannet godt 4.200 ingeniører om året i Danmark. Til sammenligning uddanner de 15 største tekniske universiteter i Ukraine 35.000 ingeniørkandidater hvert år, hvilket er otte gange så mange som i Danmark (Kilde: Mafcon og Engineer The Future).

I Region Midtjylland er den laveste ledighed blandt personer med en ingeniørbachelor (Kilde: IDA).

Ledigheden blandt ingeniører ligger på 2,1 procent, mens den til sammenligning ligger på 10,1 procent for naturvidenskabelige kandidater (Kilde: IDA).

Et oplagt alternativ

Den Aarhus-baserede virksomhed, Mafcon, rådgiver det danske erhvervsliv om mulighederne for at tilknytte medarbejdere på distancen. Fokus er især på højtkvalificerede ingeniører fra Ukraine, da landet uddanner otte gange så mange ingeniører som Danmark.

Ifølge Morten Munk, CEO ved Mafcon, er ingeniører på distancen en indlysende løsning.

- Tilbageholdenheden blandt danske virksomheder kan skyldes, at de simpelthen føler sig usikre. Men virksomhederne må forstå det oplagte alternativ i medarbejdere på distancen. De skal vide, at der er gode kvaliteter at hente i udlandet, og at det nødvendigvis ikke er så svært.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Båd kæntret på Brabrand Sø: To forfrosne og afkølede personer reddet op af det iskolde søvand

Annonce