Annonce
Erhverv

Innovation opstår dér, hvor teknologier møder hinanden

Kinas største vindmølle har et vingefang på 170 meter og står ud for den kinesiske kyst. Thomas Schmidt har stået for udviklingen af den pitch-controller, der styrer vingerne. Foto: Morten Lau-Nielsen/Ritzau Scanpix

Thomas Schmidt var den første kandidat i Danmark, der kunne skrive energiingeniør i mekatronisk reguleringsteknik på sit cv. Nu er han i gang med at bygge sin egen konsulent- og opfindervirksomhed op. Kunderne spænder fra udviklingsvirksomheder af innovative landbrugsmaskiner over Miljøstyrelsen til Kinas største vindmølleproducent.

AARHUS: Hvor mange ingeniører skal der til at designe en såmaskine til landbruget, som automatisk og elektrisk sikrer alle frø kommer i jorden i præcis samme dybde, når traktoren kører over marken?

Det traditionelle svar vil være fire. Sådan sat lidt på spidsen forståes.

Én med indsigt i elektronik, én med forstand på programmering af computere, en ekspert i hydraulik og én med den mekaniske forståelse, men for 10 år siden fik Danmark en ny ingeniørlinje med den mundrette titel, energiingeniør i mekatronisk reguleringsteknik, ved Aalborg Universitet.

Den første færdiguddannede kandidat fra den nye uddannelse hedder Thomas Schmidt, og da det århusianske udviklingsselskab af innovative landbrugsredskaber, AgroIntelli, skulle have produceret et elektrisk og hydraulisk kontrolsystem til den ovennævnte såmaskine, løste mekatronik-ingeniøren opgaven for dem.

Det har siden udviklet sig til et tæt samarbejde mellem AgroIntelli med opfinderen Ole Green i spidsen og Schmidt Innovation, som den 31-årige iværksætter etablerede i 2016.

Mekatronik er sat sammen af ordene mekanik og elektronik, men spændingsfeltet er bredere end det. Kort fortalt handler retningen også om at bygge bro mellem kompetencer inden for computerteknologi, kontrolsystemer og projektledelse.

- I Danmark er vi generelt gode til at tænke bredt og til at eksperimentere. Derfor ligger mekatronik godt til os. Fra idé til prototype er der ofte en masse lavthængende frugter at hente ved at kombinere forskellige teknologier, og den rigtige, innovative løsning er gerne i grænsefeltet mellem fagområderne. Her kan Danmark virkelig skille sig positivt ud sammenlignet med konkurrerende lande, vurderer Thomas Schmidt.

Mekatro-hvaffor en fisk?

Mekatronik er en sammentrækning af ordene mekanik og elektronik.Der er tale om et særligt koncept til prototype- og produktudvikling, som nedbryder barrierer mellem faggrupper.

Målet er effektiv projektstyring opnået ved en kombination af mekanik, elektronik, hydraulik, regulering og programmering.

Målgruppen er blandt andet vindmøllebranchen - herunder for eksempel komplet hydraulisk vingestyring til verdens største havvindmøller.

Kandidat-uddannelsen Energiingeniør i mekatronisk reguleringsteknik blev oprettet ved Aalborg Universitet i 2008.

Kilde: Schmidt Innovation og Aalborg Universitet

Thomas Schmidt var den første, der gik til eksamen og blev kandidat på energiingeniør-uddannelsen i mekatronisk reguleringsteknik ved Aalborg Universitet i 2012. Foto: Morten Lau-Nielsen/Ritzau Scanpix

Specialist ved innovations-fronten

Siden studietiden har Thomas Schmidt haft job hos én af verdens største hydraulik-koncerner Bosch Rexroth, maskinfabrikanten Kongskilde Industries og vindmølle-giganten Vestas, inden han valgte at satse på sin egen virksomhed.

- Personlighedsmæssigt er jeg nok mere end opfinder end typen, der passer ind i fasttømrede systemer og procedurer. Hvis jeg punkterer i min bil, så vil jeg helst skifte hjulet selv, mens andre ringer efter vejhjælp og venter, og i store organisationer er det kutymen at ringe til IT eller en anden afdeling, hvis der opstår et problem. Det er ikke rigtigt mig, siger Thomas Schmidt med et smil.

Schmidt Innovation beskæftiger i dag tre medarbejdere - inklusive stifteren selv - i Agro Food Parks inkubationsmiljø i Skejby ved Aarhus, og her er det moderne landbrug en væsentlig målgruppe. Udover førnævnte såmaskine, som sikrer såning i samme dybde, har Thomas Schmidt og Co. blandt andet også været med til at udvikle en radrenser, der opererer i marken via kameraer, gps-koordinator og kunstig intelligens samt styringen til et testlaboratorium hos Agco i Randers, som er en central del i udviklingen af fremtidens mejetærskere.

Tilbage hos AgroIntelli i nabobygningen i hjertet af den århusianske fødevareklynge står der også Schmidt Innovation på blandt andet styreboks og hydraulik til en selvkørende plæneklipper i stor skala, og direktøren her, Ole Green, er glad for samarbejdet:

- Hvis vi skal leve af udvikling i Danmark, så må vi hele tiden bevæge os på innovationens forkant. Vi skal på den anden side af, hvad man kan kalde "common standard", og selv om vi selv er mange specialister her i huset, så har vi også brug for specialister udefra. For eksempel med specialviden om styring af hydraulik, og der er det vigtigt for os, at vores samarbejdspartnere formår at se det komplette projekt, så vi får en løsning, der sparker røv.

Schmidt Innovation er i gang med at udvikle en vanddrone til analyse af blandt andet ålegræs. Illustration: Schmidt Innovation
Annonce

Vokset op med robotter

Thomas Schmidt er selv født ind i en rigtig iværksætterfamilie ude på landet.

Eller rettere: Sådan blev det, da far Arne for mere end 20 år siden begyndte at rykke inventaret ud af kostalden på familiens landejendom i Vestjylland - nærmere bestemt i Bur mellem Vemb og Holstebro - støbe gulv og ansatte nogle folk, fordi han havde sat sig for at starte produktion af udstyr til offshore-industrien.

Thomas var 10 år, dengang forældrenes erhvervseventyr tog fart, og han voksede op med robotter umiddelbart uden for sit børneværelse.

- Jeg havde natur/teknik i skolen og en smule html-programmering, og jeg var nok lidt mere motiveret end mine klassekammerater, der hellere ville ud og spille fodbold. Derhjemme kunne jeg jo se, hvad det kunne bruges til, og måske kunne jeg en dag komme til at hjælpe min far, hvis jeg gjorde en indsats i matematik og fysik, husker Thomas Schmidt.

Samtidig kunne sønnen følge med i familie-virksomhedens vækst. Snart til 30 medarbejdere - primært ingeniører - og sidenhen over 100 ansatte. Efterhånden blev Thomas Schmidt også en af dem, men han forlængst fløjet fra arnestedet, da A. Schmidt Marine El sidste år blev solgt og endelig overtaget af partneren gennem et årti - MacArtney A/S i Esbjerg.

Det var faktisk Steen Worsøe, Vice-President, Technology ved MacArtney, der i sin tid anbefalede den unge ingeniør-aspirant at søge ind på den dengang nye mekatronik-linje i Aalborg.

Annonce

Plads til egne idéer

For Thomas Schmidt er drømmen ikke en stor virksomhed. Han stiler efter omkring 20 ansatte i fremtiden, men så helst heller ikke flere:

- Det er vigtigt, at Schmidt Innovation i sig selv ikke bliver for stor, fordi vi skal have en størrelse, hvor det er de enkelte projekter, der fylder og ikke processen, og så vi hele tiden kan agere hurtigt og innovativt. Jeg har snakket med min far om, at han var gladest for sin virksomhed, da de var omkring det antal. Derfor vil jeg gerne holde det nede og undgå for mange managementlag, men lige nu vil jeg gerne ansatte flere med samme baggrund som mig selv inden for mekatronik, efterhånden som jeg finder de rigtige kandidater og får projekter ind. Men jeg vil gerne skabe mange flere arbejdspladser baseret på de projekter, som vi starter og udvikler sig videre til selvstændige selskaber, efterhånden som produktet går fra prototype til drift.

Det med at få ordrer i bogen er ikke et problem. Det svære er ifølge iværksætteren at balancere tiden med få ansatte. Derfor er Schmidt Innovation også begyndt at udvikle på egne opfindelser og ikke udelukkende sælge konsulenttimer.

- Jeg vil gerne have nogle folk til at gå og arbejde med vores egne idéer, fordi det samtidig giver os mulighed for en større fleksibilitet, når en ny kunde banker på hos os, lyder forklaringen.

Det første egen-projekt er allerede sat i søen. Schmidt Innovation har sammen med DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet modtaget 500.000 kroner fra Innovationsfonden til udvikling af en såkaldt vanddrone, og flere investorer står klar.

Dronen fungerer med et lineophængt undervandskamera, der blandt andet kan effektivisere ålegræsundersøgelser, som i dag typisk foregår fra en gummibåd og med efterfølgende manuel gennemgang af billedmaterialet. Slutbrugeren er i første omgang Miljøstyrelsen, fordi ålegræs er en vigtig indikator for havets sundhed.

- Droneteknologi kan gennemgå et område betydeligt hurtigere end gummibåde, og automatiseret billedanalyse af undervandsvideo via machine learning og algoritmer kan yderligere forbedre metoden. Det vil give bedre og billigere overvågning af ålegræs, fortæller Thomas Schmidt.

Annonce

Styrer Kinas største vinger

Thomas Schmidt slægter også sin fars virksomhed på inden for offshore-industrien. For eksempel har Schmidt Innovation været med til at udvikle en pitch-controller til verdens tredjestørste vindmølleproducent, kinesiske Goldwind, og Kinas største vindmølle med vingefang på 170 meter.

Programmet og elektronikken, der styrer vingerne, har Thomas Schmidt designet sammen med Silkeborg-virksomheden Hydratech Industries, der er global leverandør af hydrauliske komponenter til vindindustrien. Igen har den mekatroniske tilgang vist sit værd.

- Traditionelle barrierer mellem faggrupperne bliver nedbrudt, når kompetencer inden for mekanik, elektronik, hydraulik, regulering, programmering og projektstyring er samlet ét sted, og for Goldwind-projektet betød det, at vi kunne arbejde både hurtigt og tværfagligt med deres gigantiske offshore-vindmøller, slutter Thomas Schmidt.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

AGF For abonnenter

Se listen: Her er de verdensberømte arkitekter, der står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Alarm 112

Tæt på at blive kørt ned: Parkeringsvagt angrebet af mand med palleløfter

Aarhus

I en villa i Risskov har unge hjemløse lært at bo selv: Nu skal villaen rives ned

Ny undersøgelse: Pfizer-vaccine giver delvis beskyttelse mod Omikron

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Erhverv

Jeanne glæder sig til at hente sit nyeste køb hjem fra grænsen: En lyserød truckerdrøm er gået i opfyldelse

Alarm 112

Østjyllands Politi beder byens borgere og butikker om hjælp i efterforskningen af 29-årige Peter

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Alarm 112

Se video: Voldsom bilbrand i Aarhus V natten til tirsdag

Erhverv For abonnenter

Aarhus-virksomheder har fået næsten tre milliarder i coronakompensation: Se hvem, der har fået mest

AGF

Ung AGF-spiller solgt til Horsens

Annonce