Annonce
Navne

Inspireret af covid-19: Fornem pris til Aarhus-forsker

Kaufmann-prisen 2021 blev uddelt mandag 31. maj 2021 på Statens Serum Institut. Fra venstre ses medlem af Kaufmann-priskomitéen Kåre Mølbak, ved siden af ham de tre vindere - professor Jens Lundgren, afdelingschef Claus Nielsen og den århusianske professor Michael Bang Petersen. Til højre ses SSI's direktør, Henrik Ullum. Foto: SSI

HÆDER: Den århusianske forsker Michael Bang Petersen, der leder HOPE-projektet, som måler danskernes adfærd og holdninger under coronapandemien, er som den første forsker uden en naturvidenskabelig baggrund, hædret med årets Kauffmann-pris.

Det oplyser Statens Serum Institut på sin hjemmeside.

Prisen, der blev uddelt mandag på Statens Serum Institut, var i år inspireret af covid-19 og blev givet til tre forskere, der fra hver sit videnskabelige ståsted har været med til at håndtere coronapandemien.

Annonce

Ud over Michael Bang Petersen fra Statskundskab på Aarhus Universitet modtog også læge og professor Jens Lundgren fra Rigshospitalet og biolog og chef for Statens Serum Instituts Afdeling for Virus og Mikrobiologisk Specialdiagnostik Claus Nielsen prisen, der bærer bakteriologen Fritz Kauffmanns navn.

Bidrag til epidemi-kontrol

- Kauffmann arbejdede bredt og anvendelsesorienteret. Derfor er det helt i hans ånd, at dette års pris gives til tre forskere, der hver især – men fra forskellige videnskabelige traditioner – er kommet med bidrag til håndteringen af covid-19-epidemien i Danmark, sagde SSI’s direktør, Henrik Ullum, ved prisoverrækkelsen.

- De bidrag har alle været med til, at Danmark i dag står med en god epidemikontrol. Selv om ingen af de tre herrer er bakteriologer, mener bestyrelsen for Kauffmanns Forskningsfond, at Fritz Kauffmann ville bifalde valget af en statskundskaber, en kliniker og en virolog til denne pris, tilføjede han.

For første gang har Kauffmann-fondens bestyrelse altså valgt at give prisen til en forsker uden en naturvidenskabelig baggrund, nemlig Michael Bang Petersen.

Han har siden 2016 været professor på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet. Her er han især blevet kendt inden for politisk psykologi og adfærd. Under covid-19-pandemien er han blevet kendt i hele landet gennem HOPE-projektet, hvor han har bidraget med afgørende data og viden om danskernes adfærd og holdninger. Senest også i relation til vacciner.

Kauffmann-prisen 2021

  • Uddeles af Fritz Kauffmanns Forskningsfond.
  • Fondens formål er at påskønne en forskningsindsats inden for mikrobiologien. Især de områder, hvor professor, dr.med. Fritz Kauffmann ydede sin indsats, og på områder, der må anses som naturligt knyttet hertil eller en videreudvikling heraf.
  • Prisen er i år på 300.000 kroner, der tildeles Michael Bang Petersen, Jens Lundgren og Claus Nielsen med 100.000 kroner til hver.
  • Fritz Kauffmann arbejdede i grænsefladen mellem mikrobiologi og folkesundhedsvidenskab. Det mest kendte resultat af hans arbejde var udviklingen af et system til at dele salmonella-bakterier op i typer og undertyper. Systemet gav mulighed for at opklare salmonella-udbrud verden over.
  • Fritz Kauffmann blev ansat på SSI (Statens Serum Institut) i 1933 og arbejdede her til 1943, hvor han på grund af krigen måtte flygte til Sverige. I 1945 vendte han tilbage til SSI, hvor han arbejdede frem til sin pensionering i 1968.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Aarhus

De smarteste sygehuse klarede coronakrisen bedst: AUH er blandt de bedste i verden

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Alarm 112

Nye redningsstiger i østjyske havne skal forebygge drukneulykker: Skrig-orange og kan ses fra vandet i mørke

Annonce