Annonce
Kultur

Institut for (X): Kulturprisen kan åbne mange døre

Mads Peter Laursen, daglig leder af Institut for (X) foran A-bygningen. En af de bygninger, der får lov at blive stående, når halvdelen af instituttets nuværende område rives ned. Foto: Flemming Krogh

Egentlig skulle Institut for (X) lade livet og køres over af bulldozere, men nu ser planerne noget anderledes ud. Halvdelen bliver bevaret og instituttet er nomineret til Aarhus' nye kulturpris. Prisen kan åbne mange døre, mener Mads Peter Laursen, daglig leder af instituttet.

AARHUS: Mads Peter Laursen sidder på en bænk i solen foran instituttets A-bygning; en bygning, der får lov at blive stående, når halvdelen af Institut for (X) skal jævnes med jorden og den nye arkitektskole bygges.

Avisen møder ham til en snak om Kulturprisen, og hvad den kan betyde for instituttet, hvis det bliver Institut for (X), der løber med prisen og 100.000 kroner fredag 13. oktober.

- For os handler det om, hvad vi kan anvende kulturprisen til, fortæller Mads Peter Laursen, der er daglig leder af Institut for (X).

- Selvfølgelig er 100.000 kroner mange penge, men det er kun en begyndelse, siger han.

Det vigtigste for ham og instituttet er alle de døre, prisen kan åbne.

- Hvis vi vinder, bliver det meget nemmere at gå ind ad dørene hos fonde og lignende og få dem med på vores idéer, når vi kommer med en badge, hvor der står, at vi har vundet en kulturpris, forklarer han.

Det kan give flere samarbejdspartnere og derfor flere muligheder, fordi instituttet bliver blåstemplet med prisen, mener han.

Annonce
Når byggeriet af den nye arkitektskole går i gang, bliver en del af Institut for (X)'s nuværende bygninger revet ned. Faktisk forsvinder omkring 50 procent af de huse, som Instituttet har rådet over. Foto: Flemming Krogh
Nicolai Tapia og Anders Drissing er begge lærlinge hos Institut for (X). Da avisen er fordi instituttet, er de i gang med at bygge et teknisk skab. Foto: Flemming Krogh

Institut for (X) part to

I tidligere udviklingsplaner for bydelen, der kommer til at hedde Aarhus K, var Institut for (X) ikke medregnet, men den nye udviklingsplan, der blev vedtaget i september, bevarer halvdelen af instituttet. Og det stiller krav til den del af instituttet, der bliver stående.

- Vi skal have det hele på den halve plads, og derfor har vi lavet den her, siger Mads Peter Laursen og viser en plan for området, der hedder X2.

X2 er visionerne og planerne for, hvordan Institut for (X) kan udbygges og fortsætte med at være et åbent sted for iværksættere. Den strækker sig forbi Den Grønne Kile og hele vejen ud til Årslev Engsø.

- Vi er ikke længere et midlertidigt projekt. Nu har vi fået lov at være en permanent platform for midlertidige projekter. Og så skal vi se på, hvordan vi kan udvide og udvikle os, for det ligger i vores DNA. Institut for (X) er vildt, fandenivoldsk og foranderligt, siger han.

Kulturprisen


  • Kulturprisen tildeles en person, en gruppe, forening eller institution, der med udgangspunkt eller base i Aarhus Kommune har formået at sætte kulturen på dagsordenen og derved gøre en positiv forskel for Aarhus og århusianerne.
  • Prisen er 100.000 kroner (50.000 kroner doneret af Spar Nord og 50.000 kroner doneret af Aarhuus Stiftstidendes Fond).
  • En fagjury udvalgte herefter tre finalister; Institut for (X), Foreningen Sydhavnen og Bazar Vest.
  • Vinderen kåres fredag 13. oktober klokken 16.00 på Aros.
- Vi er ikke længere et midlertidigt projekt. Nu har vi fået lov at være en permanent platform for midlertidige projekter, siger Mads Peter Laursen, daglig leder af Institut for (X). Foto: Flemming Krogh

En del af planerne for X2 er allerede i gang, men planen strækker sig helt frem til 2030, hvor DSB fraflytter arealerne over for Institut for (X), forklarer Mads Peter Laursen.

Hvis I vinder pengene, hvad skal de så gå til?

- De skal nok gå til nogle af alle de projekter, vi allerede er i gang med, som er underfinansieret. For de er en del af X2, og det hele støtter vores plan for fremtiden.

Et af de projekter, som netop er opstartet, er "Ildstedet". Et madprojekt der handler om at integrere nye borgere gennem madlavning og arrangementer, forklarer han.

Hvorfor skal lige netop Institut for (X) vinde kulturprisen?

- Institut for (X) er bare superfucking cool, og det er det eneste af sin slags i Nordeuropa. Aarhus har noget, andre byer ikke har. Alle byer har et musikhus og et street food marked, og det er også fedt. Men hvis man har noget unikt, skal man tage ekstra godt vare på det, siger Mads Peter Laursen.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce