Annonce
Kultur

International og dynamisk: Aarhus har endelig fået sin egen guidebog

Søren Hein Rasmussen står sammen med Lise Hansen bag den nye guidebog om Aarhus. - Byen er ret enestående på den måde, at på et meget lille område er byrummet fuld af arkitektur-, historie-, kultur- og madoplevelser - og lige udenom, få minutter væk, er den omkranset af skov og strand, siger Søren Hein Rasmussen. Foto: Axel Schütt
To århusianere har slået pjalterne sammen og udgivet en selvstændig Aarhus-guide i bogform.

AARHUS: Der er de mest oplagte seværdigheder med som Moesgaard Museum, Den Gamle By og Domkirken.

Aarhus K og Aarhus Ø er med, Trøjborg er med, og Bazar Vest er med. Der er tips til de bedste bagerier og de bedste steder til en øl, og der er omtale af både mad- og nattelivsscenen. Der er kort, der er en miniparlør, og der er lækre og indbydende fotos af byens mange herligheder.

Og så er er alt det andet og resten.

Aarhus har anno 2019 ganske meget at byde på - det fremgår tydeligt i en ny guidebog udgivet af to af byens borgere, Søren Hein Rasmussen, historiker, og Lise Hansen, international koordinator på Aarhus Universitet.

Sidstnævnte tager imod internationale studerende, og det var på den baggrund, de to fandt på at skrive bogen Aarhusguiden.

- Der fandtes ikke en selvstændig guide til byen, og det manglede der i høj grad. Det gik især op for os i 2017, hvor vi var kulturhovedstad, og hvor de skrev om os i blade over hele verden - og så havde vi ikke engang en guide til turisterne, der kom til byen, fortæller Søren Hein Rasmussen.

- Jeg er så fascineret af vores by, der grundlæggende har samme struktur som i Middelalderen. Det er faktisk ret enestående.

Søren Hein Rasmussen

Annonce

Guidet af guider

Guiden på dansk og engelsk har været undervejs i halvandet år og er klassisk bygget op med inspiration fra de mest brugte guidebøger som ”Turen går til…” og ”Lonely Planet”.

Den inddeler byen i områder og giver historiske og kulturelle bud på seværdigheder og oplevelser i hvert område, og så henvender den sig både til turister, besøgende og ikke mindst byens egne borgere.

- Jeg tror, der er mange i og omkring Aarhus, som egentlig ikke er klar over alt det, de går glip af i deres egen by. Det var jeg i hvert fald ikke selv. Jeg kender byen ganske godt, men alligevel har jeg for eksempel fået skærpet min opmærksomhed på, hvor meget der sker, og hvor interessant det er, på Aarhus Ø. Jeg har genopdaget rådhuset som en unik funkis-perle – det er nok 30 år siden, jeg for alvor var der sidst. Og jeg har opdaget alt det fantastiske, der sker omkring Sydhavnen, for det er jo ikke noget, jeg har set, da jeg har min daglige gang i Nordbyen, siger Søren Hein Rasmussen.

- Jeg er så fascineret af vores by, der grundlæggende har samme struktur som i Middelalderen. Det er faktisk ret enestående. Og lige så enestående, at den på så få kvadratmeter har så stor en koncentration af natteliv, kultur og historie.

Annonce

Fra 0 til 100

Aarhus Festuge og Musikhuset. Det er de to væsentligste faktorer, der for alvor sparkede gang i udviklingen og gjorde Aarhus til den dynamiske og internationale by, den er i dag, mener Søren Hein Rasmussen.

- Før festugen var der vel nærmest ingen besøgende i byen, og Musikhuset blev den store gamechanger, der forandrede byens renommé. Efter årtusindeskiftet eksploderede det bare, og det gør det stadig, for byen forandrer sig konstant - så meget, at vi måtte ændre flere ting i bogen undervejs, fortæller han.

Det stiller vel også store krav til at holde guiden opdateret?

- Vi har lavet den sådan, at vi ikke skriver for eksempel åbningstider og priser, det må folk finde på nettet. I øvrigt gælder det alle turistbøger, at noget altid forandrer sig, så de aldrig kan være helt korrekte, men er et øjebliksbillede. Men ja, vi vil gerne være med til at lave en opdatering, for det har mildt sagt været skide sjovt at lave. Jeg under andre folk at få samme oplevelse – at gå målrettet rundt i byen, for det er helt vildt, hvad der så ellers dukker op, slutter Søren Hein Rasmussen.

Aarhusguiden og The Aarhus Guide udkommer fredag 10. maj.

Guiden på dansk og engelsk udkommer fredag 10. maj fra Turbine. Den er på 264 sider og koster vejledende 199,95 kr. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Lukas Enevoldsen har boet i Aarhus hele sit voksne liv. Det næste år skal mennesket, fodboldspilleren og tryghedsnarkomanen udfordres på Færøerne

Coronavirus

Forsinket vaccineplan chokerer rejsebranchen: 'Vil det så ske igen - og til det værre?'

Aarhus For abonnenter

Vrede tillidsfolk mødte politikere: Nu får rådmand klar besked om at inddrage ansatte i genrejsningen af ældreplejen

Aarhus

Konflikt i ældreplejen spidser til: Fagforbund forlader styregruppe bag omstridt omorganisering

Annonce