Annonce
Kultur

Internationale øjne på Maltfabrikken: Den røde dame nomineret til eftertragtet arkitekturpris

Maltfabrikken er nomineret til en fornem europæisk arkitekturpris, Mies van der Rohe Award. Det er ikke kun internationale arkitektur-juryer, som har fået øjnene op for kulturfabrikken. Den har også sikret Museum Østjylland en publikumsrekord trods nedlukninger i 2020. Foto: Flemming Krogh
Endnu en arkitekturpris kan være på vej til Maltfabrikken i Ebeltoft, der er blevet indstillet til Mies van der Rohe Award. Den anerkendte arkitekturpris er en af Europas største og uddeles hvert andet år.
Annonce

EBELTOFT: Det er kun to uger siden, at Maltfabrikken i Ebeltoft modtog sin første internationale arkitekturpris, Loop Design Award 2020, der kårede Maltfabrikken blandt over 350 bidrag fra mere end 40 lande.

Nu hviler internationale arkitekt-øjne igen på Maltfabrikken.

Den røde kulturfabrik er indstillet til Mies van der Rohe Award. Prisen, som uddeles hvert andet år, er en af Europas mest anerkendte og eftertragtede arkitekturpriser.

- Indstillingen til Mies van der Rohe Award svarer lidt til, når en film bliver nomineret til en af de helt store priser: Man ved endnu ikke om man ender med at vinde hovedprisen, som i dette tilfælde er på 60.000 euro. Men det er en kæmpestor ære i sig selv at blive fundet værdig til at være blandt de udvalgte kandidater. Det er virkelig stort, lyder det fra Maltfabrikkens direktør, Kristian Krog i en pressemeddelelse.

Annonce

Solid transformation

Bag transformationen og nyskabelsen af de ikoniske røde fabriksbygninger, står tegnestuen Praksis, som allerede har modtaget flere priser for det veludførte arbejde med at forvandle Ebeltofts gamle industrivartegn til et levende kulturhus. Blandt andet modtog Maltfabrikken i december byggebranchens pris, Årets Byggeri.


Maltfabrikken var en drømmeopgave, men en udfordrende og kompliceret én af slagsen.

Mads Bjørn Hansen, medejer af tegnestuen Praksis


- Praksis har været sublime til at aflæse stedets kvaliteter. De har forstået stedet, dets mennesker, fællesskabet og energien i det hele. Maltfabrikken er hverken det dyreste, det højeste eller det mest larmende stykke arkitektur i Danmark, men transformationen fra industriminde til kulturfabrik taler tydeligvis til rigtig mange mennesker. Den bærer på fortællingen om, at det er vigtigt at genbruge de ressourcer vi har, den fortæller om hvordan nyt og gammelt kan mødes og den fortæller om, at en ydmyg og indfølende tilgang til forvandlingen giver et autentisk og vedkommende resultat, mener Kristian Krog.

Medindehaver af Praksis Mads Bjørn Hansen kalder Maltfabrikken "en drømmeopgave, men en udfordrende og kompliceret én af slagsen".

- Den indebar transformation, nybygning, ombygning, tilbygning, renovering og mere til. Men vi vil også huske den for samarbejdet med en dedikeret bygherre i en proces, hvor åbenheden for skæve idéer og store drømme var omdrejningspunktet, uddyber han.

Mies van der Rohe Award

  • Prisen blev indstiftet i 1987 af Fundació Mies van der Rohe (Mies van der Rohe-stiftelsen) Barcelona, og blev første gang uddelt i 1988. Siden 2001 har prisen været EU’s officielle arkitekturpris.
  • Mies van der Rohe-prisen, som hylder moderne, europæisk arkitektur, er opkaldt efter den banebrydende tyske arkitekt Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969). Prisen finansieres af EU's kulturprogram i samarbejde med Mies van der Rohe-stiftelsen, og uddeles hvert andet år. Projekter, der vurderes at komme i betragtning, indstilles af en række særligt udvalgte, uafhængige eksperter fra alle lande i Europa samt af de arkitektforeninger, der er medlemmer af Den Europæiske Arkitektforening.
  • I 2013 gik prisen til Henning Larsen Architects og Studio Olafur Eliasson for koncerthuset Harpa i Reykjavik. Det er den hidtil eneste gang, et dansk bidrag har vundet.

Med nomineringen til Mies van der Rohe Award må Maltfabrikken og Praksis væbne sig med tålmodighed. Først i april 2022 udråbes den endelige vinder, efter et udskillelsesløb i flere etaper.

Annonce

Rød publikumsmagnet

Det er ikke bare blandt arkitektur-juryer, at Maltfabrikken er populær. Den er blevet noget af en publikumsmagnet i Syddjurs siden åbningen i juni.

Fabrikken, der foruden restaurant, spillested og kontorpladser, også huser BMA, der er en ny sammenslutning af bibliotek, museum og arkiv, er blevet taget godt imod blandt Museum Østjyllands gæster.

Så godt at museet i år kan sætte besøgsrekord trods nedlukninger i både foråret og julen.

- For første gang lykkedes det faktisk museet at bryde den magiske grænse på 200.000 gæster, lyder det fra glad og tilfreds museumschef Jørgen Smidt-Jensen.

Museets tidligere rekord er fra 2017 og lød på 182.773 besøgende.

Annonce

110.000 gæster

Det er BMA/Maltfabrikken, der henter de gode tal hjem. Hele 111.000 gæster besøgte det nye kombinerede bibliotek, museum og arkiv i Ebeltoft.

Derimod har man på de fleste af museets andre besøgsadresser oplevet en betydelig tilbagegang i besøgstallet svarende til 46 procent set i forhold til 2019.

Men besøgstallene fra BMA giver anledning til optimisme på Museum Østjylland.

- Når vi åbner igen, har vi både meget spændende udstillinger og et væld af arrangementer på programmet. Vi er også sikre på, at rigtig mange mennesker vil hungre efter at komme ud og få kulturelle oplevelser, når det bliver muligt igen. Så vi tror faktisk på, at 2021 bliver endnu et rekordår, siger Jørgen Smidt-Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Styrelse fastholder prioritering af vacciner: Nødråb fra far til vuggestuebarn i Holme ser ud til at være forgæves

Kultur

Corona-kultur: 3 pudsige påhit

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Aarhus

Corona fordelt på alder: Det går den rigtige vej for alle grupper i Aarhus

Annonce