Annonce
Debat

Internet bringer demokratiet i vanskeligheder

Preben Mejer, it-ekspert, digital fremtidsforsker, RadrLab
Annonce

Netop hjemkommet fra Folkemødet 2017 på Bornholm kan man godt fundere lidt over den cocktail, der hedder internet og demokrati.

I gamle dage var internet fantastisk, det kunne trænge ind i diktaturstater, det gjorde det umuligt at undertrykke sandheden. Burma måtte skrue ned for munke-forfølgelse, arabiske diktaturer og komiske Ali-modeller opdagede, at sandheden trængte igennem. Det hjalp ikke at kontrollere radio og TV-stationer, for internettet flød frit.

Nettet flyder stadig frit, men nu har skurkene også luret, hvordan det kan bruges. I en fragmenteret og stadig mere social media-båret virkelighed har internet-baseret manipulation fået frit spil.

Russerne især er jo fantastiske til det her, og den kolde krig er genopstanden som noget, der føres på de sociale medier, fake news er en ny kunstart. Plantningen af en falsk nyhed eller et rygte de rigtige steder på nettet har kolossal effekt.

Nu er det ikke længere diktaturer, der står for fald, men de gode, frie, demokratiske kræfter, der er under pres og angreb, valgkampe angribes, Hilary Clinton tabte på grund af blandt andet russernes manipulation af amerikanske vælgere via internet, Macron ville være kommet i fare, hvis ikke den franske efterretningstjeneste havde lavet et genialt modtræk.

Fremtiden rummer endnu større udfordringer for et internet i demokratiets tjeneste. Fake news vil nå nye højder med avanceret manipuleret video, man kan kopiere folk ind i videoer, der egentlig aldrig har været der, genskabe dem, jeg har set en Buddy Holly-reklamere for briller i en video produceret her mange år efter Buddys død. Eller en gammel Humphrey Bogart-film der er kopieret product placement ind i, der står en Coca Cola på klaveret, og den har aldrig været der før. Hvad er falsk, og hvad er ægte bliver stadig vanskeligere at skelne.

Vores måde at bruge nettet på ændrer sig, og tale vil blive stadigt mere populært. Jeg taler med forskellige enheder, og de svarer mig. Om ikke ret mange år vil den mest populære måde at arbejde med vores enheder på være tale-baseret. Det skulle man tro, der lå en øget sikkerhed i, men nej.

I laboratorierne arbejder man med tale-syntese, og man vil om få år kunne efterligne din stemme, så selv din mor ikke vil kunne kende forskel. Jeg har hørt en Microsoft-topchef, der var ærkeamerikaner, pludselig tale mandarin/kinesisk som en indfødt. Det lød stadig som den amerikanske Microsoft-chef, men nu pludselig på kinesisk.

Teknologien kommer os heldigvis også til undsætning. Kunstig intelligens-software vil kunne bruges til at fange falske nyheder - software kan analysere trafikken på sociale medier, fange ting der ser forkerte ud, overskue uendeligt meget mere end mennesker og tager ved lære undervejs, så når skurkene forsøger at twiste kommunikationen, fanger softwaren også skurkestregerne.

Men det kræver, at store spillere kommer på banen. Både Google og Facebook har meldt sig i kampen, heldigvis.

Internet er - også for demokratiet - en fantastisk gave, men husk et kritisk øje og sund fornuft - det har aldrig været vigtigere.

I en fragmenteret og stadig mere social media-båret virkelighed har internet-baseret manipulation fået frit spil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Bandekonflikt ulmer igen i Aarhus: 23-årig sigtet efter bandeparagraf

Aarhus For abonnenter

Pukkelbump får skældud: Men i virkeligheden elsker mange dem

Annonce