Annonce
Aarhus

Containere støtter gavl: Beboere kan stadig ikke vende tilbage til hus i Vestergade

To store container-tårne støtter Vestergade 69. Foto: Jens Thaysen
Folk i gule veste, hjelme og sikkerhedssko bevæger sig rundt på byggepladsen ved siden af Vestergade 69, men det betyder hverken, at byggeriet er gået i gang, eller at beboerne kan vende tilbage til deres lejligheder.
Annonce

AARHUS: Vestergade er lige så lukket for trafik vest fra, som den har været de sidste to måneder. På byggepladsen Biblioteksparken ligger alt stille – og dog: Målinger har vist, at ejendommen Vestergade 69's væg ind mod byggepladsen har flyttet sig vandret, også efter at arbejdet på byggepladsen for mere end to måneder siden blev stoppet.

Derfor er to tårne, hver bestående af fire containere, stablet op, så de støtter gavlen. Containerne er fyldt med sand.

- Der har kun været bevægelser i væggen de første dage efter, at arbejdet ophørte. Containerne er en for-alle-tilfældes-skyld støtte til gavlen, siger bygherren, Jens Winther, direktør for Norcap Development.

Der er også planlagt gravearbejde på byggepladsen, hvor der skal fjernes noget forurenet jord.

- Det er ikke noget voldsomt. Der er tale om et afgrænset felt, hvor der er noget gammelt forurening. Det er i den forbindelse vi har stillet containerne op. Dels vil vi undgå nye skader på ejendommen, dels vil vi nødig have, at de, der arbejder på pladsen, får noget i hovedet, siger han.

Der er også givet tilladelse til at etablere fem pælefunderinger, hvorpå der skal foretages en belastningstest.

- Byggeriet er ikke gået i gang igen. Der er nogle undersøgelser på vej, så de kan finde ud af, hvordan de kan fundere den parkeringskælder, der er på vej, siger Ann Hamborg, der er chef for Byggeri hos Teknik og Miljø, Aarhus Kommune.

Personligt ville jeg ikke havde noget imod at bo i bygningen. Men det er kommunens beslutning, hvornår folk kan vende tilbage

Jens Winther

Annonce

Moralsk dilemma

De evakuerede beboere kan således se folk i arbejdstøj på byggepladsen, på trods af de endnu ikke kan vende tilbage til deres lejligheder.

Er det moralsk i orden, at der bliver arbejdet på pladsen, før beboerne er hjemme igen?

- Det er lidt mere kompliceret end som så. Det handler blandt andet om, hvem der har ansvaret for, at ejendommen ser ud, som den gør, siger Jens Winther.

Og det er ikke kun ansvarsplaceringen, der er kompliceret. Også målet for genopretningen af bygningen er usikkert.

- Ud fra hvilke normer skal ejendommen vurderes? Det er fuldstændigt klart, at ejendommen ikke lever op til de normer, der gælder i dag for fundering. Men de normer har ændret sig de sidste 100 år. Spørgsmålet er, om den opfylder normerne fra 1907 og om den skal vurderes ud fra dem. Det andet er, at bygningerne påvirker hinanden. Belastningen fra vindtryk og vindsug afhænger af, om der står en bygning ved siden af. Der er ingen tvivl om, at Vestergade 69 havde gavn af, at der stod en bygning ved siden af den. Det gør der ikke idag, men det kommer der til, siger han.

Annonce

Indflytningsklar?

Ifølge bygherren, er der også sket strukturelle ændringer inde i bygningen siden 1907.

- Der er blevet flere dørhuller, og der er blevet væltet nogle tværgående vægge, der indgik i det stabiliserende system uden, at nogen har forholdt sig til, hvad det betyder. Det skal også tages i betragtning, siger Jens Winther.

Jens Winther har selv været inde i ejendommen flere gange.

- Personligt ville jeg ikke havde noget imod at bo i bygningen. Men det er kommunens beslutning, hvornår folk kan vende tilbage, siger han.

Hvornår sker der noget?

- Vi ved huset er ustabilt, vi ved, der skal gøres noget, og der arbejdes på at finde en løsning. Beboerne er pressede, bygherren er presset og Vestergade er spærret. Der er ingen, der har interesse i, at det trækker ud. Der foreligger endnu ikke en endelig konklusion på, hvad der gik galt, men jeg forventer, vi inden længe kan opnå enighed om, hvordan vi skal komme videre, siger chef for Byggeri hos Teknik og Miljø, Ann Hamborg.

Beboerne i Vestergade 69 blev evakueret 30. januar.

Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

En af de lycraklædte svarer igen

Aarhus

Politikerne kan ikke fjerne skulptur af testikler ligesom Vanddragen

Annonce