Annonce
Erhverv

Investor blev rig på erfaringer og intet andet

Torben Frigaard Rasmussen er stadig kunde i Jyske Banks afdeling i Odense trods den fejlslagse investering fra 2007 og et efterfølgende gruppesøgsmål. Foto: Lasse Hansen

Torben Frigaard Rasmussen fik ingen penge ud af den på papiret sikre investering i markedsneutrale obligationer. Tværtimod. Men den fynske it-entreprenør og business angel fik masser af erfaringer med sig blandt andet i forhold til at være tæt på sine kunder og evnen til at erkende fejl.

ODENSE: En halv million kroner.

Det var beløbet, som Torben Frigaard Rasmussen i 2007 investerede via hedgeforeningen Jyske Invest Markedsneutral - Obligationer. Omtrent et år senere faldt værdipapirets værdi til 100.000 kroner. Ikke Ligefrem hvad bankrådgiveren havde prædiket, og det blev startskuddet til sagen og gruppesøgsmålet mod Jyske Bank, som først blev endelig afsluttet i 2016, hvor 1.100 mindre investorer hver især fik 80 procent af deres tab tilbage.

- Sagen har lært mig, at nogle gange skal du ikke bare give op, selv om du er oppe mod en større magt. Kampen kan godt betale sig, hvis man bare er mange nok, fortæller Torben Frigaard Rasmussen, som stod i spidsen for investorernes krav om kompensation for fejlagtig rådgivning sammen med Peter Beha Wagner.

Et forløb, som de netop har udgivet bogen 'Guld og grønne skove' om. De blev ikke rige af deres investeringer, som skulle have givet et stabilt afkast. Til gengæld blev de rige på erfaringer, som de nu deler ud af.

- Peter og jeg har haft en relation gennem 10 år, og når vi har skulle forklare vores familier, hvad det var, vi var igennem, så har vi både for vores egen skyld og fra den anden side af skrivebordet kunne se en god idé i at beskrive forløbet. Det har været en spændende proces at komme igennem gamle mails og prospekter igen, og egentlig kan jeg stadig blive forpustet og imponeret over, at vi fortsatte på trods af alle de benspænd, vi blev udsat for, siger Torben Frigaard Rasmussen.

Annonce

Stadig kunde i banken

Torben Frigaard Rasmussen bruger flere forskellige bankforbindelser, og én af dem er i øvrigt stadig Jyske Banks afdeling i Odense, som i sin tid anbefalede ham investeringen i hedgeforeningen:

- Jeg har været kunde i banken i mere end 20 år, og behandlingen i den lokale afdeling har altid været i orden. Det var ikke dér, fejlen lå. De videreformidlede bare et produkt fra hovedafdelingen i Silkeborg.

Han har en fortid som leder i en række it- og softwarevirksomheder og beskæftiger sig i dag som professionelt bestyrelsesmedlem og business angel. Som investor i værdipapirer sætter Torben Frigaard Rasmussen ord som 'halvkedelig' og 'konservativ' på sin egen investeringsprofil. Sådan var det også før sagen mod Jyske Bank.

- Lige dér har sagen ikke ændret noget. Hvis jeg tager en risiko, så gør jeg det i forhold til de virksomheder, som går ind i. Men i forhold til mine egne virksomheder har sagen fra dengang også vist mig betydningen af at være tæt på sine kunder og ikke bare sige, at du er det. Det er afgørende ikke at bygge siloer eller sidde i et elfenbenstårn. Det er i stedet vigtigt at være transparent, for vi kan alle lave fejl. Det gælder også i den finansielle verden, og når du laver fejl, så gør du også klogest i at indrømme det, vurderer Torben Frigaard Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce