Annonce
Udland

Iran beriger uran igen og stopper atominspektør

Ho/Ritzau Scanpix
Iran siger, at atominspektør fra IAEA udløste en alarm og måske havde "et mistænkeligt produkt" på sig.

Iran begyndte torsdag berigelse af uran i det underjordiske Fordow-atomanlæg syd for Teheran.

Samtidig oplyste Teheran, at det kortvarigt har tilbageholdt en inspektør fra Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA).

Episoden, som kan være chikane, menes at være den første af denne art siden 2015.

Her indgik Iran en international aftale om begrænsninger af landets atomaktiviteter.

Iran siger, at det ophævede akkrediteringer til den pågældende inspektør, fordi hun udløste en alarm i sidste uge og måske havde "et mistænkeligt produkt" på sig.

Ifølge atomaftalen skal inspektører fra IAEA have mulighed for kontinuerligt at overvåge landets atomfaciliteter.

Episoden vækker særlig stor opsigt, fordi Iran samtidig er begyndt at berige uran i strid med den indgåede atomaftale med stormagterne.

Tidligere på ugen meddelte den iranske præsident, Hassan Rouhani, at der var ved at blive påfyldt urangas i centrifugerne.

De iranske skridt har ført til mange bekymrede reaktioner fra de lande, som stadig er med i den trængte atomaftale med Iran.

Urangas i centrifugerne indebærer, at atomanlægget er blevet ændret fra at være et tilladt forskningscenter til at være et aktivt atomanlæg.

1044 centrifuger på stedet vil nu igen blive anvendt til berigelse af uran, efter at de har produceret blandt andet isotoper til civile formål.

Rouhani sagde tirsdag, at Iran vil respektere atomaftalen igen, når stormagterne lever op til den.

- Alle de fire skridt, som Iran har taget væk fra deres forpligtelser i henhold til atomaftalen, kan trækkes tilbage. Iran vil leve op til dets forpligtelser i aftalen, når de tilbageværende parter i aftalen gør det samme, sagde han.

Suspenderingen af al berigelse af uran på Fordow-anlægget var en af de restriktioner, som Iran blev pålagt i aftalen. Til gengæld blev en række økonomiske sanktioner mod iranerne hævet.

Fordow-anlægget ligger i bjergene nær den shiamuslimske by Qom. Iran vil i første omgang fylde gas i centrifugerne på anlægget.

USA trak sig ud aftalen i maj sidste år og genindførte mange af de ellers ophævede sanktioner, hvilket har fået iranerne til gradvist at lægge afstand til aftalen.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Annonce