Annonce
Udland

Iran gør klar til at frigive svenskejet olietankskib

Wana News Agency/Reuters
En sidste høring er i gang, inden det tilbageholdte "Stena Impero" kan sejle ud af iransk farvand.

Det svenskejede olietankskib "Stena Impero", som Iran har tilbageholdt siden juli, vil blive frigivet inden for kort tid.

Det oplyser direktøren for rederiet Stena Bulks til SVT Nyheter.

- Vi har fået information nu til morgen om, at det lader til, at man vil frigive fartøjet "Stena Impero" inden for nogle timer, siger direktøren, Erik Hanell.

Først på aftenen søndag havde skibet imidlertid ikke fået lov at sejle videre endnu.

- Vi har ikke noget nyt at berette, siger en talsperson for Stena Bulk til nyhedsbureauet AFP.

Tidligere søndag havde rederiets direktør da også understreget, at man skulle passe på med ikke at fejre frigivelsen for tidligt.

- Vi forstår, at den politiske beslutning er blevet taget om at frigive skibet, sagde han til SVT Nyheter.

- Vi håber, at det vil kunne sejle derfra om et par timer, men vi vil ikke tage noget for givet. Vi vil sikre os, at skibet sejler ud af iransk farvand.

Chefen for havnemyndigheden i den iranske provins Hormozgan bekræfter over for det iranske nyhedsbureau Fars, at skibet snart får lov at sejle videre.

Men der kan stadig være et par hindringer, siger han.

- Selv om den juridiske procedure angående skibets afgang fra iransk farvand går fremad, er sagen om dets brud på reglerne stadig åben hos de iranske retlige myndigheder, siger Allahmorad Afifipour, der er chef for havnemyndigheden.

- Vi følger den endelige høring og vil meddele resultatet, tilføjer han ifølge AFP til det iranske nyhedsbureau Isna.

Olietankskibet blev beslaglagt af den iranske revolutionsgarde den 19. juli.

Tidligere på måneden oplyste rederiet, at syv af de 23 tilbageholdte besætningsmedlemmer ville blive frigivet af Iran.

Skibet blev opbragt i Hormuzstrædet, hvor Den Persiske Bugt munder ud.

Det havde ifølge Iran forbrudt sig mod "internationale maritime regler".

Det skete, to uger efter at Storbritannien ud for Gibraltar opbragte en iransk olietanker. Det blev beggrundet med, at skibet skulle levere olie til Syrien i strid med EU's sanktioner mod Syrien.

Iran advarede ved den lejlighed om, at man ville svare igen.

"Stena Impero" er svensk ejet, men indregistreret i Storbritannien.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Tiltalt for voldtægt af fire unge kvinder: Ung mands sexliv rulles op i detaljer i godt fyldt retssal

Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Annonce