Annonce
Kultur

Isbjørneskind, fangersuppe og dansende rejer: Med Gericke i Grønland

Søren Gericke var med høj underholdningsværdi rundt for at guide deltagerne i de grønlandske retter. Her det århusianske Kristian Rossen, hvis vejledning dog endte mere i en fælles smagsprøve. Foto: Jens Thaysen
Et af de helt store tilløbsstykker på årets Food Festival er at få lov at lave mad med topkokke af allerhøjeste kaliber. Lørdag tog Søren Gericke 130 workshop-deltagere med højt mod nord.

AARHUS: Mange kender ham fra tidligere tiders reklame for hakkekød, men folk i faget nok mest for hans sublime kogekunst.

Søren Gericke var stjernekok tilbage i 70’erne, hvor han blandt andet var med til at åbne restauranten Gericke Anatole, der var med til at kickstarte den nordiske bølge, der i dag er verdensberømt.

Man husker ham måske også for at tale hurtigt og for ikke at spare på diverse udbrud og bandeord med en god portion humor iblandet. Sådan var det også, da han lørdag formiddag var hovedperson i en workshop, hvor små 130 betalende deltagere hver især skulle lave mad efter kokkens anvisninger.

Temaet var Grønland, som Søren Gericke har en forkærlighed for, og menuen lød på blandt andet ”dansende rejer” og ”fangernes suppe”.

Uden at fornærme nogen, kan vi vist godt konstatere, at det var en kaostisk, men vældig underholdende begivenhed.

Annonce

Stjernekokke på Food Festival

 • Elvio Milleri, Italien
  - Indehaver af Era Ora i København, der er kåret til "Verdens bedste italienske restaurant uden for Italien".
 • Søren Gericke, Danmark
  - Frontløber for La nouvelle cuisine i Danmark.
 • Claus Christensen (Røde), Danmark
  - Gennem 28 år indhaver af og køkkenchef på Restaurant Gammel Mønt i København.
 • Paul Cunningham, England
  - Har tilført tre forskellige, danske restauranter Michelin-stjerner. Senest Henne Kirkeby Kro ved Vestkysten, der nu har to Michelin-stjerner.
 • Michel Michaud, Frankrig
  - Har arbejdet som køkkenchef på bl.a. Søllerød Kro, Gammel Åbyhøj, Molskroen, Brøndums Hotel og i dag Ruths Hotel i Skagen. Manden bag kagen Gateau Marcel.
 • Francis Cardenau, Frankrig
  - Efterfulgte Michel Michaud på Søllerød Kro. Senere hentede han som den første i Danmark to Michelin-stjerner hjem på Kommandanten. Tidl. medejer af Copenhagen Concept, der talte Le Sommelier, Umami og Mash.

Uden opskrift

Der var lagt bjørneskind ud, grønlandske musikere underholdt med guitar og sang, og de 130 deltagere stod i lange rækker, side om side, og kokkererede.

Søren Gericke var en tur rundt hos de fleste for at vejlede, og i højttalerne lød der undervejs masser af hurtigsnak, adskillige eder og højlydte, velmenende grin fra den temperamentsfulde kok.

Det gik op for ham undervejs, at opskriften på første ret slet ikke var delt ud, så måske derfor var alle i gang med at voldstege rejerne, som ellers først skulle vendes i retten til allersidst.

- Jeg prøver mig bare lidt frem, og da jeg bad ham om hjælp, brugte vi i stedet tiden på at smage på marengs, grinede 28-årige Kristian Rossen, der havde meldt sig til workshoppen alene.

- Jeg tager det bare stille og roligt, det skal nok blive godt alligevel, lød det.

Hvordan seancen endte, og udfaldet i de mange gryder blev, nåede vi ikke at opleve. Men underholdende, det var det.

Workshoppene med topkokke fortsatte resten af lørdagen med blandt andre Francis Cardenau og Michel Michaud.

Det grønlandske tema med Søren Gericke blev understøttet af isbjørneskind - her på vej i teltet, hvor workshoppen foregik. Foto: Jens Thaysen
Der var ogsåunderholdning med grønlansk musik. Foto: Jens Thaysen
Foto: Jens Thaysen
Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Erhverv

Manden der skabte Legofiguren er død

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Vand oversvømmer kørebanen på E45: Kraftige opbremsninger giver farlige situationer

Annonce