Annonce
Aarhus

Ishockey for nybegyndere: Forstå sporten før VM i Danmark

To spillere gør klar til en face-off i en træningskamp mellem Danmark og Tyskland. De to hold mødes igen fredag i Herning. Foto: Tonni Paibjerg/Danmarks Ishockey Union

Fredag starter den største sportsbegivenhed i Danmark nogensinde, når pucken droppes til VM i ishockey i Herning og København. Her er en ishockeyguide til de, der ikke til daglig følger med på isen.

VM: Hvert hold har seks spillere på isen. Målmandens rolle giver mere eller mindre sig selv, og ligesom i fodbold og håndbold er den vigtigste opgave naturligvis at holde pucken ude af nettet.

Foran målmanden befinder sig to backs, der typisk er store og stærke spillere. Denne position kaldes på engelsk for ''defencemen'', men på trods af stemplet som forsvarsspiller, så er de to backs også med, når der angribes.

I en mere fri rolle spiller centeren. Dette er holdets playmaker, som de fleste angreb går igennem. Han ligger, som positionens navn indikerer, ofte centralt i banen.

På begge sider af centeren spiller de to forwards. Positionen kaldes også for henholdsvis højre og venstre wing, og disse spillere er ofte hurtige og gode teknisk. Selvom de to forwards har størst fokus på at score mål, så er de ligeledes med til at forsvare.

Annonce

Face-off

Face-off er den måde, som spillet startes og genoptages på, når der har været spilstop. Det foregår ved, at to spillere stiller sig op overfor hinanden, hvorpå dommeren kaster pucken ned mellem dem. Face-offs foregår i afmærkede cirkler på banen.

Icing

På linje med begge mål og på midterlinjen ligger der en rød linje på tværs af banen. Krydser pucken to af disse uden at blive rørt af en spiller, bliver der dømt icing. Derpå stopper spillet for at blive genoptaget via en face-off i den zone, hvor pucken blev spillet fra.

Offside

Ligesom i andre sportsgrene er der en offside-regel i ishockey. Banen er inddelt i tre zoner - to angrebszoner og en zone i midten. Spillere må først skøjte ind i sit holds angrebszone, når pucken er i zonen. Skøjter en spiller i zonen før, dømmes der offside.

Udvisninger

Ishockey er en kontaktsport, og det er tilladt at kropstackle modstanderne. Til gengæld er det ikke tilladt at tackle bagfra og omkring hovedet eller at slå med hverken hænder eller stav.

Begås en forseelse koster det oftest en udvisning på to minutter, hvor modstanderen så spiller i powerplay (overtal). Ved grovere tilfælde kan dommerne udvise en spiller i fem eller ti minutter samt resten af kampen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

To mænd varetægtsfængslet for drabsforsøg og medvirken til drabsforsøg ved Paludan-demonstration

Klima

Grønne busser brager frem i Kina

112

Unge drenge øjenvidner til skuddrama: Vi så de skød, og så løb vi sgu'

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

112

Østjyllands Politi: - Han trængte ind bag afskærmning og ville ikke lægge kniven

Annonce