Annonce
Aarhus

Ishuse i Aarhus er en kampzone: Opsagte forpagtere nægter at aflevere nøglerne

Michael Kjær er skuffet over Frisko og Aarhus Kommune. De to aktører har indgået en ny forpagtningsaftale for 11 kommunale iskiosker, og den er endt i et farvel til en række mangeårige forpagtere af de folkekære ishuse. Foto: Michael Svenningsen

Frisko har opsagt de mangeårige forpagtere af iskiosker i Aarhus. Men forpagterne nægter at forlade kioskerne, og sagen er endt i retten. Michael Kjær fra Varna Kiosk vil kæmpe til det sidste.

AARHUS: Skal det være en Københavnerstang, en Tophat eller en Champagnebrus?

Den solbrune knægts pegefinger springer fra is til is på det farverige iskort foran Varna Kiosk, og bag disken står Michael Kjær klar til at modtage bestillingen.

Michael Kjær er vild med at betjene kunder i alle aldre. Men de seneste måneder smilet fået stadig sværere levevilkår hos den erfarne kioskmand, og det skyldes en opslidende sag om retten til at drive kiosken.

- Det er en voldsom psykisk belastning. Men der er ved at ske en kæmpestor uretfærdighed, og det kan jeg simpelthen ikke acceptere. Jeg er klar til at kæmpe til det sidste, siger Michael Kjær med knyttede næver.

En arbejdsdag fra kl. 06.00 til 22.00. I sommerperioden er der hverdag for Michael Kjær, og sådan har det været i mange år. Kioskmanden fra Varna Kiosk føler, at Frisko og Aarhus Kommune udviser mangel på anerkendelse og forståelse for forholdene i kølvandet på indgåelsen af en ny forpagtningsaftale for 11 kommunale iskiosker. Foto: Michael Svenningsen

Det er en voldsom psykisk belastning. Men der er ved at ske en kæmpestor uretfærdighed, og det kan jeg simpelthen ikke acceptere.

Michael Kjær, opsagt kioskforpagter

Iskiosker i Aarhus

Aarhus Kommune ejer arealerne med 11 iskiosker spredt over hele byen. På otte af adresserne ejer Frisko kioskbygningen, mens Aarhus Kommune er indehaver af de sidste tre kioskfaciliteter.Siden 1990'erne har Aarhus Kommune forpagtet 11 grunde og iskiosker til det nuværende Frisko I/S. Frisko ejes af den globale koncern Unilever.

Frisko har haft aftaler om videreforpagtning med kioskmænd i de 11 iskiosker. Aftalerne om videreforpagtning er blevet fornyet og forlænget, når Aarhus Kommune og Frisko med jævne mellemrum lavede nye overordnede forpagtningsaftaler om de 11 iskiosker.

I november 2016 opsagde Frisko aftalerne med deres kioskforpagtere. Det skyldtes, at Friskos aftale med Aarhus Kommune udløb ved udgangen af 2017.

I 2017 blev Frisko og Aarhus Kommune enig om en femårig forlængelse af den overordnede forpagtningsaftale for de 11 iskiosker. Efterfølgende besluttede Frisko at fastholde opsigelserne af kioskforpagterne, og isgiganten samlede i stedet forpagtningen hos én forpagter.

I 15 år har Michael Kjær været begejstret for tilværelsen som forpagter af Varna Kiosk. Nu er han sagt op, og det gør ondt helt ind i hjertet. Kioskmanden er ikke alene. Han kæmper sammen med kolleger i syv andre kiosker i Aarhus for at få lov til at beholde tjansen. Foto: Michael Svenningsen

Farvel forpagtere

Det er en solrig dag ved Varna Kiosk i det sydlige Aarhus.

Michael Kjær er på femtende sommer vært i iskiosken. Den er en af 11 kommunale kiosker, som Aarhus Kommune har forpagtet bort til Frisko.

Den blå himmel, de syngende fugle og en jævn strøm af isglade børn ved kiosken nær Hotel Marselis strand giver dog langt fra et retvisende billede af stemningen.

I virkeligheden er Varna Kiosk og syv andre kiosker i en form for undtagelsestilstand. Den skyldes, at Frisko ikke længere vil have kioskmændene til at stå for driften.

Frisko har opsagt aftalerne, så kioskmændene skulle forlade ishusene ved udgangen af sidste år. Men det nægter de opsagte forpagtere, der ikke vil sige farvel til softicemaskiner, pølsetænger og ikke mindst kunderne.

- Vi blev opsagt i november 2016, da Frisko og Aarhus Kommune ikke havde afsluttet forhandlingerne om en forlængelse af aftalen om driften af iskioskerne. Men samtidig blev vi lovet, at vores forpagtningsaftaler ville fortsætte efter indgåelse af en aftale mellem kommunen og Frisko. Det løfte besluttede Frisko pludseligt og uden forklaringer at løbe fra. Det vil vi simpelthen ikke acceptere, understreger Michael Kjær.

På kortet herunder kan du se, hvor de 11 ishuse, som Aarhus Kommune har forpagtet til Frisko, ligger. Hvis du er på mobilen kan du zoome med fingrene.

Annonce

Mange kringelkroge

Frisko er en del af dem globale koncern Unilever.

Isgiganten har besluttet at samle ansvaret for samtlige 11 iskiosker i Aarhus hos en enkelt forpagter.

- Det har vi gjort for at sikre en bedre administrativ løsning i forhold til driften af ishusene, siger Bjarne Steen Jensen, chef for Unilever i Danmark.

Frisko har gentagne gange forsøgt at få de tidligere forpagtere til at aflevere nøglerne. Men det er ikke lykkedes, og ifølge Frisko skyldes det ikke mindst en situation med rigtigt mange krinkelkroge.

Eksempelvis gør Friskos tidligere kontrakter med de opsagte forpagtere, at det ikke uden videre er muligt at sætte dem på gaden ved hjælp af fogeden.

- Det er en sag med mange problemkomplekser - og med mange parter med forskellige interesser, som har været svære at forene. Men vi er kede af, at en af parterne i sagen nu prøver at bruge medierne til at fremme sine egne, personlige økonomiske interesser midt i en process, hvor vi stadig arbejder på at finde en acceptabel løsning for alle, siger Bjarne Steen Jensen.

Retssager og husleje

Frisko har opsagt aftalerne med forpagterne af 11 iskiosker i Aarhus, men forpagterne nægter at forlade kioskerne. De mener, at Frisko har givet dem løfte om at fortsætte som kioskmænd.Frisko er en del af koncernen Unilever. Unilever har indledt to retssager mod forpagterne. Koncernens mål er, at få de opsagte forpagtere ud af kioskerne.

Den ene retssag gælder forpagterne af kioskerne ved Den Permanente, Risskov Kiosken og kiosken i Åkrogen. De tre kiosker har ens kontrakter.

Den anden retssag gælder fem kiosker med ens kontrakter. De fem er Ørnerede Kiosken, Varna Kiosk, kiosken i Mindeparken, Skovhytten på Stadion Alle og Bellevue Kiosken.

Frisko har samlet forpagtningen af de 11 iskiosker hos én forpagter, Henrik Mensch. Han drev i forvejen Moesgaard Strand Kiosken. Desuden styrer den ny eneforpagter nu driften af kiosken ved Tangkrogen og kiosken ved Skovbrynet og Kongevej.

Frisko sælger fortsat is til fryserne i de otte kiosker med opsagte forpagtere. Ved sæsonstarten i maj var Frisko tøvende omkring at sælge til de opsagte kioskejere, men leverancerne fandt hurtigt ind i de normale rutiner.

De opsagte forpagtere regner med at betale husleje som normalt til Frisko. Huslejebetalingen sker traditionelt i oktober eller november, hvor kioskforpagterne også plejer at modtage bonusser for årets salg.

Annonce

Sur tur i retten

Michael Kjær og de andre opsagte forpagtere plejer at klare det meste selv.

De er vant til at håndtere alt fra umulige unger til berusede voksne, men i sagen om forpagtningerne af kioskerne rækker kioskmændenes evner ikke.

Ejerne af otte kiosker har i fællesskab hyret en advokat. Det skyldes ikke mindst, at Frisko nu går rettens vej for at få dem smidt ud af ishusene.

Michael Kjær har været til et retsmøde i Skifteretten i Kannikegade i Aarhus, og det var en mærkelig oplevelse for ham. Især stemningen i venteværelset var anspændt, da både de opsagte forpagter og en central medarbejder fra Frisko sad på rad og række før retsmødets begyndelse.

- Men sådan må det være. Frisko havde lovet, at vi kunne fortsætte som forpagtere. Det vil vi bevise i retten. Det er helt uanstændigt, at Frisko har valgt at se bort fra tidligere løfter og ignorere mange års samarbejde med mig og de andre forpagtere, siger Michael Kjær.

Annonce

Venter på dom

Unilever har en fast politik om ikke at diskutere verserende sager i medierne.

- Her og nu kan vi kun bekræfte, at vi har valgt at samle forpagtningen af et antal ishuse hos én forpagter, fortæller Bjarne Steen Jensen.

Landechefen for Unilever håber, at omverdenen har tillid til, at Frisko er en virksomhed, som følger lovgivningen og sætter en ære i at have gode relationer til samarbejdspartnere og kunder.

- Vi ser frem til, at der falder endelig dom i sagen, fortæller Bjarne Steen Jensen.

På femtende år står Michael Kjær bag disken i Varna Kiosk i det sydlige Aarhus. Men det burde han egentlige ikke gøre. Sammen med de øvrige forpagtere af Aarhus Kommunes ishuse er han sagt op per 1. januar i år, men de opsigelser nægter kioskmændene at anerkende. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Den lille mand

Under den klare sommersol ved Varna Kiosk tør Michael Kjær ikke spå om retssagens udfald.

Kioskmanden fortæller, at det allerede har kostet de opsagte forpagtere en del penge at hyre advokathjælp til slagsmålet med Frisko.

- Vi er blandet flok små kioskforpagtere, der kæmper mod en global koncern. For mange mennesker vil udfaldet af den slags sager være næsten givet på forhånd, så det kræver virkelig vilje og mod at blive ved og fortsætte med at stå sammen, siger Michael Kjær med eftertænksomme rynker omkring øjnene.

Den garvede kioskmand aner ikke, om han næste sommer står bag disken i den træbeklædte kiosk ved Marselisborg Strand.

- Det håber jeg. Men ellers skylder Frisko og Aarhus Kommune, at vi kommer herfra på en ordentlig måde med en brugbar økonomisk kompensation. Det har aldrig været en guldgrube at drive en kiosk, hvor jeg mange dage arbejder fra tidlig morgen til klokken 22 om aftenen. Det er som om, at jeg og de andre opsagte kioskejere bare er blevet ligegyldige for Frisko og kommunen. Det er en rigtig nedslående følelse, vurderer Michael Kjær.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Aarhus har aktier i store miljøsyndere: - Det skal stoppe nu, siger politikere

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kent kan ikke høre solsorten i haven eller sove med åbent vindue: - Støjen fra motorvejen er blevet sværere at ignorere

Aarhus For abonnenter

Vil du nøjes med at få gjort rent en time hver anden uge? Her er svarene fra ældre-politikerne i Aarhus

Erhverv

Vestas i top på fornem liste: Kåret blandt 7.000 virksomheder, der har en milliard-omsætning i dollars

Alarm 112

Samlever fængslet for knivdrab: 50-årig kvinde fik halsen skåret over

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Aarhus For abonnenter

Aarhus Kommune gør rent en time hver 14. dag: - Det er så sølle og nedværdigende, at vi har svært ved at beskrive det

Debat

Solstorme og terror kan lamme samfundet: Er vi forberedt, hvis det umulige skulle ske?

Navne

Helmig i sorg over tab: - Jeg lader minderne skylle og tårerne strømme

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Aarhus

Søndagens coronatal: Nu stiger smitten igen

Aarhus For abonnenter

Corona kostede hendes far livet: Nu har Inge skrevet en kogebog sammen med sin mor

Østjylland

Her vil vi bygge og her vil vi bo: Katrine og Daniel vil lave grønt bofællesskab for børnefamilier

Annonce